Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přeji krásné středeční odpoledne!
Jsem v 7. týdnu…a k mému překvapení jsem se dozvěděla že čekám dvojčátka:-)) na počátek července máme domluvenou dovču do Itálie (autem)…doktor cestu ale nedoporučil…vzhledem ke dvojčatům. Byla bych moc ráda kdyby mi někdo poradil jestli jet či nejet
Zajímalo by mě jestli se tímhle způsobem doktoři jen jistí nebo jestli je to opravdu natolik riskantní jak říká.
Předem moc děkuji za odpověď ![]()
Martina
Ahojky
asi moc neporadím jen napíšu svojí zkušenost
V 8.týdnu těhu jsem krvácela a týden jsem ležela v nemocnici. V pátek mě propouštěli a v sobotu jsme měli nastoupit dovolenou v Tatrách v hotelu více jak 2000m n.m. Řešila jsem zda jet nebo ne. Miminko jsem si hrozně přála a bála jsem se abych mu cestou nějak neublížila. Jeli jsme taky autem
Ptala jsem se svojí mudr. ta mi řekla „pokud vás pustíme z nemocnice tak klidně jeďte. Cesty bych se nebála, maximálně to převýšení by nemuselo moc prospět“
Ptala jsem se při propouštění primaře a ten mi řekl že pokud se těhotenství má udržet tak se udrží a pokud ne tak se můžu stavět na hlavu a stejně si nepomůžu. Jen říkal žádné vysokohorské tůry ale pěkně relaxačně odpočívat.
Na dovolenou jsme jeli, hned první den v Tatrách jsme omilem absolvovali asi 20km tůru, šly jsme nazdařbůh a nějak jsme si neuvědomili že budeme muset jít ještě zpátky. Převýšení nám neublížilo, v Tatrách byla zima a padal sníh (byl začátek září), chodili jsme do hotelového bazénu a jezdily na výlety autem…bylo to moc prima
Maky a Terinka (14 měsíců)
MARTINO, jestli ti to Dr. nedoporučil, tak bych nejezdila. Kdyby něco, tak by sis to pak neodpustila. A dvojčeta jsou vždycky rizikovější než jedno mimčo, zkuste dovču v Čechách, kde máš dostupnou lék. péči, kdyby se objevil nějakej problémek.
Já, kdybych byla v cizině, tak bych si to asi stejně neužila, měla jsem na začátku těhu mimi nahnědlý výtok jednou, nic to nebylo, Dr. mě zkontroloat a byla jsem klidná. Kdyby se mi to samé stalo v zahraničí, nevím, jestli bych tam s tím někam šla, ale rozhodně bych byla nervozní celou dovolenou.
Měj se a klidné, pohodové těhu a zdravá miminka, Alenka
Ahoj Martino,
taky bych se přiklonila k dovče pouze v Čechách, přece jen nikdy nevíš co se může stát…!
Přeju hodně zdravíčka tobě i dvojčátkům..
Radka a Sabinka 7m
Ahoj Martino,
já ve 3.měsíci,nevim kolikátý to byl přesně týden,jsem odcestovala na dovolenou do Španělska.Jelo se autobusem 20hodin.Cesta byla v pohodě,dovolená taky pěkná,ale celou dovču jsem byla ospalá.Večer se mi už nikam nechtěla a po 23.hod.jsem chtěla být v pelechu.To bylo jediný mínus dovolený.
Miminko to taky snášelo v pohodě,dnes je mu 2roky a 4 měsíce.
Ono asi hodně záleží na těle,co vydrží,a to je individuální.
Jestli jet nebo nejet,to si musíš zvážit sama,co je pro tebe lepší.
Ale plně tě chápu,protože jsem taky byla ve tvé situaci,kdy jsem řešila jestli by nebylo lepší zůstat doma.Mě ale doktor podpořil v tom,že nevidí důvod proč nejet.
Přeji ti pohodový těhotenství
Kelinka
Dík moc za odpověďky…moc mi to usnadnilo rozhodování…nakonec jsem se rozhodla že se přece jenom budu asi válet doma.
..na cestování budu mít koneckonců dost času..a taková dovča po Čechách bude určitě bezpečnější. Asi bych si fakt vyčítala víc kdyby se mým budoucím miminkám něco stalo než to že nebudu týden u moře…navíc tam bude hic a jsem pořád děsně utahaná
představa že se budu někam trmácet v tom hice…nic moc. Ještě jednou dík moc…Martina ![]()
Jsem ráda,že ses rozhodla nejet.Myslím,že je to správné.Moře si určitě užijete ještě dost,jak píšeš.My měli objednanou dovču ve Španělsku,ale po zjištění těhu jsme ji zrušili.Nelituju,protože jsem 3× špinila do třetího měsíce a jsem ráda,že dr. mě vždy prohlédl a ujistil,že je vše O.K.Pouze překrvení a roztahování dělohy.Myslím,že by mě strašilo celý život,kdyby se něco stalo.Můj dr. mi taky řekl,že pokud se těhu nemá udržet,tak to příroda zařídí ať budu dělat co chci,ale takhle mám čisté svědomí,že jsem to nijak nezapříčinila(dlouhá cesta,vedro,…)A dvojčata jsou opravdu rizikovější,budou tě čekat i častější kontroly!Mnoho štěstí.
ahoj,
mateřství mě trošku změnilo,před mimi bych řekla jedu,ale teď bych nejela.otěhotněla jsem v zahraničí a přijela domů v 11t.a ve 13t jsem byla s krvácením v nemocnici,dobře to dopadlo,za týden bude naší kočičce rok.ale dnes už bych si nic takového netroufla,měla bych strach co vše se může stát a těhotnou nejde ani připojistit na těhu komplikace v zahraničí!
luka