Cestuje v sedě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
159
3.8.09 13:16

Cestuje v sedě

Tak máme doma čerstvě 9měsíčního chlapečka, který je naprosto zdravý a živý.Od narození ve všem bez problémů.Teď mě ale udivuje, že se vůbec nechystá lézt.Když leží na bříšku, tak sice zvedá zadeček a kleká na kolínka, ale nosánkem přitom reje podlahu.Nebo se naopak na ručičkách zvedne krásně vysoko, ale zadeček přitom leží na zemi.Navíc se mu poloha na bříšku vůbec nelíbí, takže pokud ho tak položím, tak se většinou vzteká.Místo toho se ale začal pohybovat v sedě.Nikdy před tím jsem to neviděla.Prostě sedí a tak různě mrská nožičkama a posunuje zadečkem, že se dostane kamkoliv po místnosti.Je to normální nebo bych na to měla upozornit dr. a zajít k neurologovi?Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2318
3.8.09 13:20

A jak se do toho sedu dostane, když ještě neleze? V 9 m. je v pohodě, že neleze, ale měli byste ho pořád dávat na bříško, pokud nebude mít zpevněný krční a zádový svaly z pasení koníků, nemůže se dál pohybově rozvíjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
3.8.09 13:36

V 9 M lézt nemusí, na bříško ho dávejte, ale cestování v sedě se neděste. Asi před rokem (možná víc) jsem v TV viděla nějaký britský dokument a ukazovali tam děti, jak se přemisťují - jedno dítko taky takhle jezdilo v sedě - a komentovali to, že je to jeden z X (už nevím kolik) způsobů lezení. U nás se to asi moc řeší, že lézt se má jen takhle a ne jinak, sedat taky apod. A to, že se dostane do sedu, i když klasicky neleze, je jasné - stačí mu patrně ta poloha na kolínkách, popř. si k tomu ještě pomůže rukou. Naše malá si taky sedala z kolen nebo se jakoby vyhoupla přes bok a zapřením o ruku - rehabilitační říkala, že oba způsoby jsou OK.
Píšeš, že se jak umí zvednout vysoko na rukách, tak jít na kolena, ale ne obě věci najednou. Vypadá to, že má síly dost a že to chce jen čas, aby vykoumal, jak to zkoordinovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
3.8.09 13:52

Ahoj Petro, náš Ondra se zřejmě pohybuje stejným způsobem :wink: Seděl krásně v 8 měsících, v 10 měsícíh se začal v sedě přesunovat po místnosti, opírá se o ručičku, odstrkuje se… Když jsem to popsala na roční prohlídce naší MUDr., věděla, o čem mluvím, prostě se takhle některé děti přemisťují a dál to neřešila (ale jinak je naše MUDr. hodně pečlivá :wink: )
Teď se ve 14 měsícíh postavil a čekám, kdy začne chodit… M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
3.8.09 14:24
Gama píše:
V 9 M lézt nemusí, na bříško ho dávejte, ale cestování v sedě se neděste. Asi před rokem (možná víc) jsem v TV viděla nějaký britský dokument a ukazovali tam děti, jak se přemisťují - jedno dítko taky takhle jezdilo v sedě - a komentovali to, že je to jeden z X (už nevím kolik) způsobů lezení. U nás se to asi moc řeší, že lézt se má jen takhle a ne jinak, sedat taky apod. A to, že se dostane do sedu, i když klasicky neleze, je jasné - stačí mu patrně ta poloha na kolínkách, popř. si k tomu ještě pomůže rukou. Naše malá si taky sedala z kolen nebo se jakoby vyhoupla přes bok a zapřením o ruku - rehabilitační říkala, že oba způsoby jsou OK.
Píšeš, že se jak umí zvednout vysoko na rukách, tak jít na kolena, ale ne obě věci najednou. Vypadá to, že má síly dost a že to chce jen čas, aby vykoumal, jak to zkoordinovat.

Přesně to jsem ti chtěla napsat :-) Už jsem v pár diskusích na podobné téma narazila na komentáře holek, kt. žijí v cizině a většinou se shodly, že v Čechách se to příliš a zbytečně řeší.

Gamo mám pocit, že tam říkali snad 30 způsobů „lezení“ či spíš přemísťování se že existuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8448
3.8.09 15:16

Moje ségra takhle „lezla“ seděla v tureckém sedu a vždycky se dostala kam potřebovala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2475
3.8.09 19:09

Nám Vendelínek taky cestoval po domě v sedě,přesně jak píšete,seděl a jednou ručičkou se odstrkoval a jak byl rychlej :lol: a pak se najednou zvedl a začal chodit,po kolínkách nikdy moc nelezl,tohle mu přišlo asi pohodlnější a rychlejší :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
3.8.09 21:24

Díky holky za uklidnění.Já jsem to totiž viděla jen jednou v životě u jednoho dítěte na dovolené a měla jsem pocit, že je postižené.Ještě k tomu sezení - je pravda, že jsme malého začali posazovat asi trochu předčasně, ale nikdy jsme ho neobkládali polštářema ani nijak podobně.Většinou seděl jen pár vteřinek až jsme přišli na to, že mu vůbec sezení nedělá problémy, sedí krásně rovně.Pak jsem se na to ptala dr.na kontrole na ortopedii a on mi říkal, že malý má zádečka krásně pevný a že pokud je schopen sám rovně sedět bez podpírání a padání do stran, tak mu to neškodí, i když se sám z lehu nepo:,–(í.Problém by byl kdybychom ho posazovali a museli ho nějak podpírat.Samozřejmě se ho snažím každou chvíli dávat na bříško aspoň na chvilku a zabavit ho a motivovat něčím, co má rád.To pak chvilku vydrží, ale jakmile se začne vztekat, tak už to nemá význam.Tak uvidím, jak to bude dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
4.8.09 15:13

Podle mě není v pořádku, že se sám nepo:,–(í, neurolog by to určo neschválil. Měl by se do sedu dostat sám a pak ať si cestuje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.8.09 20:36

Naše Terka leze a staví se a začíná chodit podél nábytku. Sama se ale po:,–(í pouze na paty a to mezi nohy že sedí na zadku. A ortopedka nám zakázala posazovat. Sice na to Terinka svaly má ale jen zádové, ale ty boční, který se musí taky vyvinout aby se dokázala sama po:,–(it tak ty má vyvinuté málo a pak by měla problémy s držením těla v pubertě. Takže i když sama sedí, když jí po:,–(ím a nepadá, nemám to dělat, protože by měla ochablé ty boční svaly. Kdežto až se sama po:,–(í do šikmého sedu, tak bude mít všechno jak má mít. Takže my teď cvičíme cviky na posilování těch bočních svalů.

Jinak ten přesun šoupáním je naprosto v poho. Na cvičení se tak taky jedna holčička pohybovala a z neurologického hlediska je to prý OK. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
6.8.09 10:56

Vesno, díky za informaci.Musím přiznat, že ve mě hlodal červík pochybností, ale když nám to řekl ortoped…To je teda mazec.Je pravda, že starší dcerka, která byla pohybově velice šikovná, tak už kolem 6-7měsíce dělala otočená na bok úplné „účko“, což Prokop neudělá ani teď v 9 měsících.Určitě se víc zaměřím na přirozený pohyb na bříšku a přeptám se na 10měsíční prohlídce naší dr.
Ještě bych se chtěla zeptat, jakým způsobem cvičíte.Zda doma nebo chodíte někam na rehabilitaci?Je to něco na způsob Vojty nebo něco jiného?Díky.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
6.8.09 13:10

Je to asi Vojtovka. Jezdíme jednou měsíčně k fyzioterapeutce na okouknutí, jinak cvičíme doma. Ona to shlédne a pak zruší některý cviky a nebo dá jiné. V červenci slíbila že v září to bude asi naposledy, že už jí nebudeme potřebovat.

Na ty boční svaly cvičíme tak, že si dám Terku na podložku na boku, nohy má jakoby v pravém úhlu, pravou ruku mám propletenou pod její rukou tak aby byla jakoby na předloktí podepřená a já jí tou pravou rukou držím za vnitřní stehno pravé nohy a levou rukou jí držím za pánev aby nebyla v záklonu. Ona tím posiluje jakoby to vzepření o předloktí aby si tak časem sedla. Hrozně špatně se ten cvik popisuje, takže ty další cviky popisovat radši nebudu.

Jinak hoooodně dobrej je míč - položím jí na něj na bříško, držím za pánev a koulím dopředu a do stran a ona tím jak vyrovnává, balancuje, posiluje hafo svalů. To cvičíme už asi od 4 měsíců, co chodíme na cvíčo dětí s maminkama. Takže Terka už teď je na všech 4 na tom míči, ale to je o dost těžší, než když leží.

Držím palečky!

PS: Naše Mudra. to začala řešit asi v 6 měsících. Takže taky ne moc brzy. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
6.8.09 13:34

Ahoj, my jezdili s oběma klukama na rehabku taky tak jednou do měsíce, doma jsme cvičili několikrát denně. Ale ne vojtu, ale jen takový motivační cvičeníčko. Taky na balonu - držíš za kotníky, dítě leží břichem přes míč, koulíš ho dopředu dozadu, doprava, doleva. Pak byly různý cviky na zemi, ale to už si nemapamatuju konkrétně. Jezdili jsme na Kladno, pí neuroložka byla moc sympatická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
7.8.09 09:48

Díky holky za rady a inspiraci.No já bych si stejně netroufla cvičit s malým sama od sebe.Je lepší, když to vidí odborník.S tím míčem jste mě potěšili, protože Prokop na něm zbožňuje dělat cokoliv a kdykoliv ten míč jen vidí, tak výská nadšením.Vlastně si uvědomuju, že to cvičení na bříšku na míči, kdy ho držím jen za pánev a s míčem pokulujeme děláme sami od sebe.Jinak už 3 dny se ho snažím dávát co nejvíce na bříško a na zádíčka, aby se sám začal trochu snažit, když ho ten sed moc nemotivuje a řekla bych, že se fakt snaží.Stejně si to ale radši skonzultuju s dr., protože znáte to - máma toho svýho drobka vždycky vidí v tom lepším světle :D .Jinak díky za každou radu a zkušenost.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
7.8.09 11:06

Holky, jaký míč myslíte? Normální nějaký dětský míč na hraní nebo ten velky pro dospělé na cvičení a sezení? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí