Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Já bych tu zmínila jednu věc, která tu ještě nepadla. Většina našeho národa, co nejakou chatu vlastní, je z města. A to hlavně z Prahy. Všichni, co na vsi bydlí, ví, jak to vypadá v pátek, kdy se Prazaci seberou a hurá na chalupu na ves, tzn. pryč z Prahy. A teď si vezměte tu dnešní situaci. Nejvíce nakažených je v Praze. A najednou se všichni rozhodnou jezdit ne do bytu, ale na ves, prostě VEN z Prahy. A většina z nich bude dělat nákupy kde? Mimo Prahu. Takže je naprosto jisté už teď, že se to právě díky těmto „cestujícím“ pomalu začne rozšiřovat ven. A to i když pouzivaji roušky, protože ty jsou efektivní jen ze 70%. A těch 30%? O ty se zvyšuje možnost nákazy. Proto já jsem pro zákaz ježdění na chaty a chalupy. Vážně se tím zvyšuje riziko rozšiřování viru.
Příspěvek upraven 20.03.20 v 14:36
Jinak zrovna včera nám sem vedle přijeli luftaci. Mají tu chatu. Rodina velká jako blázen. Matka, otec, tři děti, matka matky, brácha otce… Všichni z Prahy. Otec a matka matky denně jezdí do Prahy do práce. Nákupy dělají samozrejme tady, v nejbližším městě. My si tady všichni v izolaci říkáme, proč sem vůbec proboha jezdí, dyt to sem pritahnou! To napadne každého normálního člověka jako první věc. A víte co mi na to sousedka napsala? Prý že se to v Praze začíná šířit, tak radši jezdí sem
slušný, co? To je přesně jako případ v tom včerejším příspěvku jedné maminky tady, kdy psala že je jí hrozně zle a proto děti s muzem radši poslala k prarodicum
ach jo, debilita nezná mezí ![]()
@lichylichozrout milá zlatá, izoluj se doma, nikam nevylézej, nakup si zásoby na pár týdnů a máš vystaráno, ne? ![]()
@Jan Exekuovaný bohužel to nejde, protože nemám kamion
radši jsem řekla sousedce, ať k nám ani nepachnou
Mám chalupu daleko, pomalu se loučím s letošní úrodou - kdoví, jak se to dlouho potáhne. Pokud ne, bude to milé překvapení. Ne, nejedeme nikam, ale nemáme auto a riskovat nehodlám.
Poslední dva články z novinek. Pak se nebudu divit, že dají zákaz vycházení.
https://www.novinky.cz/…nik-40317476
https://www. novinky. cz/zahranicni/svet/clanek/misto-izolace-bujare-vecirky-i-venceni-plysovych-psu-zakazeme-vychazeni-uplne-varuji-evropske-zeme-40317406#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky. web. nexttoart&dop_req_id=81GYphDtRRp-202003201356&source=article-detail
@aknah31 já ale právě nikam mimo zahradu nejdu. nejdu před chalupu. nejdu do obchodu. Nejdu ani na procházku, na kterou bych naopak ve městě šla, ac mimo lidi.
Nechte prosím zakladatelku žít. ![]()
Hlavně, že tu neřešíte důchodce, kteří sednout ne do auta, ale courají se mhd, aby obráželi obchody a pak ještě využívají dobrovolníky, které otravují s taháním vody, kterou si můžou natočit z kohoutku..Zakladatelka je schopná, autem se její manžel taky dopraví sám, neleze do mhd a jak jsem pochopila s nikým do kontaktu nechodí. A pokud by zůstala v bytě, jak tady spousta radí, s manželem by se taky viděla.
Adam Vojtěch
3 hod ·
Je tady první víkend v režimu usnesení vlády o zákazu volného pohybu osob. Chtěl bych všechny občany požádat, aby nejezdili na chaty a chalupy za účelem rekreace a zůstali doma. Ti co, mají nařízenou karanténu doma samozřejmě zůstat musí. Pokud však nepociťujete příznaky onemocnění a na chalupu nebo chatu odjet MUSÍTE (což určitě NIKDO NEMUSÍ), setrvejte v jejím prostoru, noste roušku a minimalizujte kontakt s okolím. Je to moc důležité. Chráníte tím sebe i své okolí.
takže žádné pendlování z chaty domů a zpět, manžel, nákupy, práce atd.,nechápu, co na tom, kdo nerozumí a pokud bude celostátní karanténa, což bude, tak tam zůstanete odříznutí a manžela neuvidíte třeba měsíc
@evulinda79 jenže zakl. evidentně nependluje, ale je tam vlastně v karanténě místo domova..což je rozdíl
@hulala můžeš. Je úplně jedno jestli sedíš v karanténě doma a nebo na chalupě- je to úplně to samé, podle mě
taky chodíme na zahradu za barákem, kde jsme jen my.
@Prigionia píše:
Ne, nemůžeš. Nemůžeš si odjet na chalupu, protože z bydliště můžeš nyní vycházet jen v nejzažších případech, jako do práce, nakoupit či do lékárny. A tatínek tam za Vámi taky nemůže pravidelně jezdit![]()
panebože lidi, seďte měsíc na zadku, ať se toho zbavíme a máme klid
![]()
já chápu, že je krásně, chápu, že se člověk doma nudí, ale tak se to snad dá vydržet ne?
No tak uber na hysterii. Cestou na chatu autem rozhodne nikoho nenakazíš. Na chatě rozhodně taky ne, pokus se nestýkáš s lidma, trčíš na zahradě, max si zajdeš na vycházku do lesa. Děti jsou šťastné venku a ty taky. Nakoupit si zajedeš autem do supermarketu. To bys musela i ve městě, že. Šance, že se nakazíš v bytě ve městě je mnohonásobně vyšší (výtahy, zachrchlané chodby…). Nechápu, kde racionálně vidíš riziko. A to nemám chatu, ale barák na venkově a jsem za to ráda.
Ja jsem kverulant, spousta nařízení mi pripada prehnanych a nesedam si ze vseho na zadek. Ale luftakum z velkych mest, co nutne,,musi" houfne tenhle vikend na chatu bych sekala hlavy
Uz jsou jich plny Krkonose
Ta chata vam vazne nespadne, ani sazeni urody nikomu neutece, kdyz tam dva vikendy nebudete. Stejne ma jeste mrznout. Staci aby jeden pitomec uz nakazeny nekde z metra si sel,,jenom" do vesnicke samosky pro pivo a uz to pojede. Nechte si svoje viry u sebe doma a neroztahujte to zbytecne jeste tam, kde to neni ![]()
Příspěvek upraven 20.03.20 v 21:24
@veru130 Koukni se na reprízu zpráv, kde je rozhovor s profesorem Prymulou. Na chaty rozhodně jezdit nedoporučuje právě pro vysoce pravdepodobne riziko zavleceni nákazy… A začínají se uzavírat dobrovolně obce před nájezdem chatařů.
No tak já nevidím problém v tom, když je někdo na své chatě a nevychází mimo svůj pozemek, nestýká se s místními a nákup si přiveze z města. problém vidím tam, kde jsou chatové osady, děti se seběhnou a hrají spolu, lidí jdou pozdravit sousedy a pak společně na jedno (jasně, ne do hospody, ale hezky pokecat, když se dlouho neviděli). Já osobně jsem na chatě taky, na samotě u lesa (zásoby z města, tady dávají lišky dobrou noc) a muž za námi z města proste nepojede, musíme to zvládnout bez něj, ale lepší než být zavřeni v bytě.
Já bych fakt odlišila chalupu, která je v podstatě rodinný dům často s velmi velkou zahradou, kam přijedou lidi i s nákupem, zacouvají do vrat a celý víkend se z pozemku nehnou a nejblíž jsou maximálně na 20m se sousedy za plotem (to samé osamocená chata někde v lesích).
Průšvih jsou podle mě chatové osady, kde ty rozestupy rozhodně nejsou velké, a cestování do těchto míst hromadnou dopravou a nakupování na místě (z důvodu, že vlakem nepotáhnou tolik věcí). Stejně problematické jsou ale např. ZAHRÁDKÁŘSKÉ KOLONIE - o těch jsem nikde nezahlédla ani slovo. V nejbližším velkém městě jsou asi 4 fakt obří zahrádkářské kolonie, kde má každý velmi malý kousek pozemku, jsou tam jedna společná vrata, centrální chodník uprostřed apod. To si umím představit, že když se tam slezou lidi z dvaceti různých paneláků, tak se to může roznést slušně.