Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zvykam na masku hranim. Kdyz musim dat davku, vezmu tetra plenu, ruce podel tela a jen zavinu. Jemne prilehnu hrudnikem, aby se ruce nevymotaly moc brzy, aby mohl volne dychat, jednou rukou drzim chamber, druhou hladim, oblicej nad jeho oblicejem, prilozim chamber a delam, ze zhluboka dycham, delam legracni obliceje. Dite me napodobuje, neboji se, pomalu se vymanuje a je to. Bez strachu a place.
@madlicka doufam,ze jo.ze si zvykne rychle. zitra rano si zkusim cichnout, at ji nepredavkuji ![]()
@Pipet píše:
Když jsem musela dávat dýchnout prckovi, tak jsem sedla na zem, prcka položit mezi své nohy hlavou k sobě, rozpažit mu ruce - přimáčknout mu ty ruce stehnama k zemi a zároveň mězi stehny fixuju hlavu.
Nemá kam uhýbat hlavou, nemůže se bránit rukama… Je to „drastické“, ale rychlé…
Větším bych dávala vybrat - vydrž sám, nebo tě chytím.
přesně tohle dělám já. Jak při odsávání nudlí, tak při inhalování. Mám astmatičku, takže inhaluje často. Foukáme od tří měsíců, teď je jí 16 a stále si nezvykla.
@Pipet píše:
Když jsem musela dávat dýchnout prckovi, tak jsem sedla na zem, prcka položit mezi své nohy hlavou k sobě, rozpažit mu ruce - přimáčknout mu ty ruce stehnama k zemi a zároveň mězi stehny fixuju hlavu.
Nemá kam uhýbat hlavou, nemůže se bránit rukama… Je to „drastické“, ale rychlé…
Větším bych dávala vybrat - vydrž sám, nebo tě chytím.
dekuji za radu, rano jsem to takhle udelala a nemela sanci se 5× nenadechnout z chamberu ![]()
@eseta Můžu se tě zeptat, co malá bere a co brala? A jaké měla potíže v těch 3 měsících? Syn měl ve 2 měsících a ve 4 měsících obstrukční bronchitidu, takže dostal Ecobec 2× denně 2 vdechy a při potížích Ventolin (ten bere teď, má zase kašel). U těchhle malých miminek mě to úplně děsí, dávat jim kortikoidy, ale je fakt že mu to pomáhá. Na jaře mu to zkusí vysadit. Kdy zjistili že půjde o astma?
@Nikolacek měla silnou bronchitidu asi 2× za sebou. Furt špatně dýchala a sípala. Má ventolin a k tomu vždy něco, třeba ecobec nebo seretide…
Chodíme do pneumologické ordinace, kam nás hnedka v těch 3.měsících dr poslala a tam zjistili astma. Taky se mi příčí kortikoidy, ale jinak to nejde. V listopadu to bylo asi nejhorší, 4noci byly šílené, vždy se začala strašně dusit, takže okamžitě ven na zimu, aby se nadechla, pak hned rectodelt čípek a fouknout. Jinak celkově je ta zima u nás naprd, každou chvíli něco chytne, třeba jen rýmu a ta se jí okamžitě složí na průdušky a dusí se ![]()
Ventolin foukáme 4× - 6× denně 4vdechy
K těm sprejům bere ještě sirupy, jako xyzal či aerius.
@eseta Tak to mame hodne podobne. 2× mel obstrukcni bronchitidu, byl dusny a strasne kaslal, hruza. Obyc viroza s rymou mu zadela na problemy. Na imunologii jdem az v breznu, tak jsem zvedava. Nas pediatr mi rikal, ze takhle mala miminka astma nemaji, ze se to ukaze az pozdeji. Nemas nejakou zkusenost s moucnivkou v pusince po podani Ecobecu? Pusu mu sice vytiram, ale asi se nedostanu vsude. Nekdy je po Ecobecu i ochraptely…
@Nikolacek on je i chutove hnusny, sama jsem ho mela, chrapot byva casto. Moucnivku nikdy nemela, udela se ji sice povlak, ale zas pak zmizi.
U nas ted opet prisla jen blba ryma a hnedka zachvaty, je to des ![]()
S astmatem nevim, ji tam hned dr delala nejake testy, dychala do masky apod. Pak rekla, ze se jednan o astma. Moje ma i ABKM a jeste nejake alergie…takze takovy chcipacek je to ![]()
@eseta Tak Samik ma ABKM k tomu taky, je to na hlavu. Taky rikam ze to bude asi chcipacek
snad z toho deti vyrostou! Dr mu dnes udelala vyter z krku, jestli mu z toho Ecobeku neroste kvasinka. Vypkachujes nejak pusu oo te inhalaci?
@Nikolacek jen jí dávám pak hned napít vody, výplachy by ještě nedala, je jí 16m Takže proti všemu protestuje
![]()