Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Do kompletní reko bych nešla, na ni by ani 400k nestačilo. Začala bych tím odkopáním vchodu do sklepa, to mi dává velký smysl. Pak bych asi vyměnila ty okna, případně dveře a ty kamna. Pokud peníze zbydou, pustila bych se do nějakého zvelebení svépomocí - vymalovat, natřít trámy, prostě zútulnit dle svého vkusu a možností, které chatička nabízí.
Minulý rok jsme rekonstruovali chatku v zahrádkářské kolonii 16 m2, tedy včetně střechy. Dělal to známý a cena vylítla na 800 tisíc. Na první pohled se mnohé vady neodhalí a začnou se objevovat až při rekonstrukci. Kamna jsme třeba úplně zrušili, protože tam na zimu nejsme. Je vždy dobré si rozmyslet, kolik času a kdy tam chcete trávit, co od toho čekáte a samozřejmě minimálně udělat takové úpravy, které by zajistily, že nemovitost nebude rychle stárnout a chátrat, třeba vyměnit okna, pokud jimi zatýká.
Dík.
To jsem si ani nemyslela, že bych za 400 tis. Udělala komplet reko. Spíš jestli to plánovat do budoucna anebo zakonzervovat stávající stav.
Jestli místo okna na jih nedat rovnou francouzské okno se vstupem na jižní terasu a tak. A i si uvědomuju, že když jsou peníze, dá se udělat téměř všechno.
@dadka29 píše: Více
Dík. Myslím, že čím budu starší, tak tam toho času budu trávit asi víc. A v létě tam můžu zajet i po práci, je to jen 10 km. Na to se vlastně těším
.
Dík i za upřesnění částky. Těch 400 je vstup, věřím, že se mi podaří došetřit.
Ale potřebuju se rozhodnout, jak velké úpravy to budou, protože se musí začít těmi bouracími prácemi.
@Anonymní píše: Více
Ty sama víš nejlíp, jak chata vypadá a jaké má dispozice. Postupně můžeš udělat všechno, co tě napadne. Francouzské dveře jsou super, pokud tam budeš mít vstup na terasu. Jen pocitej s tim, ze pri bouracich pracich muze prijit nejaky necekany vydaj, vylezt nejaka zabada, tak at se nevydas ze vsech penez.
To jste mela asi spis zainvestovat a koupit garaz a pronajimat ji. Chata je cerna dira na penize, zvlast takova x desitek let zanedbavana a zvladt pro samotnou zenskou, ktera si tam sama nic remeslneho neudela a vsechno musi draze zaplatit.
Terasa na jih je v lete nepouzitelna - desne vedro a pokud na tuto svet. stranu jeste date fr.okno,mate uvnitr jeste vetsi peklo nez s normalne velkym oknem.
K rozhodovani kde a cim zacit, bych si urcite vzala k ruce nejakeho zrucneho remeslnika ci hod. manzela, ktery se vyzna a orientuje.
Takhle se sice orientacne muzete poptat i tady na maminkovskem serveru, ale jadro pudla je uplne nekde jinde, kde ziskat adekvatni a odborne info. At totiz nesplacete casem „nad vejdelkem“.
Úplně první otázka je, jestli je člověk vlastník, nebo nájemce. Zahrádkářské kolonie stojí totiž často na najmutých pozemcích. Samozřejmě, pak tam bude rozdíl v perspektivě, případně následně v investicích.
Vzhledem k tomu, že se píše o původní stavbě, tak jako první bych se podíval na tepelnou pohodu. Nejde jen o vytápění, ale také o chlazení, nebo tedy spíš nějakou pohodu v létě. Tyhle chatky mají tendenci se rozpálit a pak je tam peklo spát. Řešení je škála, samozřejmě je to možné komplet zaizolovat, což se týká otopu, ale na léto pomohou třeba štříšky nad okny na jih, folie do oken, dvojskla (vím, že zmiňujete), protažení střechy na jih, pomůže i strom před jihozápadním rohem - podobně jako pomůže strom na straně převládajících větrů v zimě. Ale samozřejmě, musím zvážit jaký. Kvůli bezpečnosti, náletu na střechu, kvůli kořenům u základů a je také k úvaze, že jsou stromy, co na zimu opadávají a pak pustí sluníčko, zatímco v létě stíní. A pak máme jehličnany, co jsou „nepropustné“ pořád, tedy, kromě mnou oblíbeného modřínu. Ovšem to je opravdu velký strom - což je další hledisko, protože takový smrk na střeše, to není nic moc… Jsou i velké keře, jako šeřík (někdo jeho vůni ale nesnáší), líska, nebo tis, nebo „polostrom“ jalovec. Záleží i na půdě.
Se sklepem opatrně, aby stavba nezačala praskat, nebo se sesouvat, nejen kvůli průrazu, ale i kvůli odebrání zeminy. U vstupu zvážit, jak to bude vypadat při přívalovém dešti, nebo při sněhu. Jestli mi tam po schodech nepoteče, případně, jak tam v dešti půjdu (bacha na schody).
A nezapomenout, tentokrát důkladně, izolovat odhalený bok a dveře.
![]()
První bych si zjistil, jak je to s legálností staveb v tom území. Protože na spoustě „zahrádkářských“ pozemků vyrostly reálné chaty, ale právně to smí být třeba jen „boudy“ na nářadí. To samé se sklepem.
Jak moc často by se do toho sklepa chodilo? Jaké má využití? A pak řešit, jestli se to za ty prachy a námahu vyplatí.
Reko ele rozvodů - souhlas. Tepelná pohoda- opět podle způsobu využití.
Takže se zpočátku zaměřit spíš na „bezpečnost“ provozu- tedy určitě i komín a celou tu topnou soustavu. Dávat do toho 400 a po 2 letech zjistit, že nechci- málokdy se taková reko vrátí ve zvýšené prodejní ceně.
@Ahep píše: Více
To jsou rady.:-) Ona to nechce jako investici, ale chce tam trávit čas a něco pěstovat. Nebude tam ani bydlet, jen dojíždět a trávit volný čas.
@ZuzaM píše: Více
Blby kecy jako ty ma kazdy matlak, tak co poradis chytrolino?
@Ivan PPZ píše: Více
Tak nejak - vrazet penize/statisice do sklepa a kvuli cemu vladtne - ze tam bude ulozena kempovaci zidle a stul a 1 kg mrkve?
Budovani sklepu vseobecne je dnes velmi draha zalezitost a je na miste se polozit na otazku jaka bude efektivita tohoto pocinani… no a stejne jak tu nekdo psal, jestli vubec se zabyvat nejakymi kamny, protoze s tim souvisi zas dalsi otazky-nutnost mit moznost skladovat otop v suchu, pokud bude chata pojistena tak nechat provadet revize kominu+cisteni, atd.,atd.
Příspěvek upraven 15.12.24 v 13:05
Ty to asi nevidíš reálně. Kamna a sklep tam už jsou a používá se to. Jen do sklepa je blbý přístup po žebříku. U kamen se hl. zaměřit na komín a kouřovod, starý kamna klidně můžou zůstat.
@Ivan PPZ píše: Více
Prave ze se na to snazim pohlizet realne a s nohama na zemi, ne jako na staveni vzdusnych zamku.
Ahoj, přišla jsem se poradit na eMimino. Tady se ví totiž téměř všechno.
Na podzim jsem si pořídila zahrádku s chatičkou. Jednak jsem chtěla mít něco svého a jednak to byl pro mě způsob, jak trochu uložit peníze.
Výhody jsou, že je 10 km od mého bydliště a je dostupná i MHD. Jedná se o Středočeský kraj.
Chatička je podsklepená, má udělané podkroví, kamna na dřevo, dovedená užitková voda - sezónně, jímka + splachovací záchod a je v oplocené zahrádkářské kolonii.
Zahrádky tam vznikaly před 40 lety. Jsem třetí majitel. První to cca po deseti letech prodal a druhý pan majitel minulý rok zemřel. Pánovi bylo přes 80 let a spíš to byl uživatel než kutil, takže vše původní od prvního majitele.
Mě teď čeká rozhodnutí, co s tím. Jestli jen kosmetické úpravy anebo se pustit do něčeho většího. Na převážnou většinu práci si budu muset někoho najmout. Pozemek je orientován na jih a je v mírném svahu. Chtěla bych to jako okrasnou zahradu než jako plantáž. Na pozemku je i skleník, který bude potřebovat vyměnit některá skla.
Plán - chtěla bych vyměnit okna, kamna, elektřinu jsem už nechala udělat, protože některé kabely nebyly ani v lištách a nepřišlo mi to bezpečné.
Co řeším vlastně nejvíc je vchod do sklepa. Nyní je hned po vstupu do objektu poklop a leze se po kovovém žebříku. Nicméně někteří sousedé mají odkopaný kus svahu a vstup z boku. To mi dává smysl. A určitě bych sklep (cca 15 m2) lépe využila.
Na druhou stranu mám to tak, že kdybych to nezvládla časově, tak bych to prodala. Takže záleží i na vývoji cen nemovitostí.
Peníze, které bych teď mohla investovat, je cca 400 tis.
Jinak řemeslníka se stavební firmou už mám. Je to soused z kolonie.
A k dokreslení situace, jsem sama, takže to celé bude na mně.