Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky!
Máte některá zkušenost s svými děťátky, že vám chtěly jen mixované pokrmy.Doktorka mi říkala, že už mám začít kupovat příkrmy s kouskama.Ale naše Veronika je odmítá .Jedině mixované.
Příkrmy kupujeme a od 6 a 8 měsíce, ketré už nejsouí úplně rozmixované a Verunka to prská a pláče, že to nechce.
Musím proto pořád kupovat od 4 měsíce jen ty rozmixované.
Holky, prosím poraďte.
JAk dlouho jste dávaly příkrmy namixované?
Předem děkuji
Lilinka
Ahoj, já dávám namixované příkrmy dodneška (skoro 11 měsíců) - příkrmy s kousky mi děťátko nikdy nejedlo, ale radostně si žužlá jablíčko, banán, hrušku nebo brambor z našeho talíře, takže se jí snažím dávat takováhle „celá“ jídla. Příkrmy s kousky jsou na podporu kousání, takže myslím, že když přinutíš dítě, aby kousalo něco jiného, rozmixovaný příkrm jako jedno z jídel by nemusel vadit.
Ahoj,skus najprv davat nieco malej do rucicky aby si sama odkusovala a ucila sa zut.Ja davam od 6m.susienku Hero baby asi tak 2krat do tyzdna.Teraz uz davam malemu aj kusok osupaneho jablcka.Sam si ho odkusuje trosku pozuzle.Paci sa mu hlavne ked moze nieco kusat(idu mu 4zubky naraz).Raz za cas podam na chvilku obycajny rozok len nech sa zahra a trochu okusuje.Aj tak ho vlastne neje.Skus napriklad ak ma rada babanan,tak ho rozmackaj len vidlickou a mozno jej to tak zachuti a nauci sa papat aj nemixovanu stravu.Ja som nikdy obom detom nemixovala.Len trochu rozmackala vidlickou a bez problemov to papali. Musis byt trpezliva a skusat vselijake dobrotky mozno nieco zabere aj nemixovane. ![]()
Lilinka maly tiez dlho nechcel tie nemixovane, ale jedol chlebiky, pekne odkusoval, tak ma to nejak ani netrapilo. Okolo roka, zacal jest aj tie kuskate od roka hippky a v pohode.
Ale co pomaha, je mu to troska namiesat s vodou, sice su tam kusky, ale nie je to take hutne, lepsie mu to klze do krku ![]()
Neviem kolko mesiacov ma mala, ale ja by som sa tym az tak netrapila. U nas to prislo zo dna na den ![]()
Ako pisala Bebatko dolezite je to zutie, tak jej davaj ryzove chlebiky, kukuricne neslane chrumky, ak uz papate lepok tak normalny chleba, rozky, ovocie.
Mám stejný problém
Hodně příkrmů od dok. šestého měsíce je už s kouskama, Klára to plive, dáví se, zvrací
. Dr. mi říkala, že se nemám nervovat a mixovat a mixovat. Sušenky Hero si ožužlává a svými třemi zuby odkusuje, to jí, potvůrce, nevadí
.
Někde jsem četla, že se jim má do mixovaného jídla „propašovat“ jeden kousek, potom dva, tři a postupně je přidávat, aby si děti zvykly. Třeba ti to pomůže, my ještě počkáme a potom budeme „pašovat kousky“.
Ivča
PS: Sunárek dělá příkrmy od šestého měsíce, které jsou ještě hodně mixované, s těmi problémy nejsou ![]()
Tak ja bych si timhle u ditete do roka rozhodne starosti nedelala. Synovi je 14,5m. Vzdycky jsem mixovala. Az tak kolem 13m zacal jist kousky v polivce a testoviny. Ale vzdycky kousal ty detske kukuricne krupky a chlebiky.
Nam se zas problem vratil. Byli jsme 9 dni v nemocnici a do kluka ted dostanu jen ridke jidlo. Mam namixovanou polivku a jak je v tom miniminikousicek mrkvicky, uz to plive. Takze zaciname pomalu. Ale zhurta na nej nepujdu, jako ze nic jineho nedostane. Protoze hodne schodil a ted jsem rada za kazde sousto. A vim, ze to zase taky zvladneme.
Děkuji za rady!
TAk si stím hlavu lámat nebudu a budu ty kupované od osmého měsíce mixovat.Zkoušela jsem jí dát sušenku Hero, ale nechtěla to. Navíc nám teď rostou další dva zoubky nahoře a tak nechce papat téměř nic
Jen sunar a kaši ve flašce ![]()
Lilinka
A muzu se zeptat za jak dlouho vam mimina zvraceli, kdyz nechteli jist kousky? Asi hned behem jidla. Nebo pozdeji? Mam ted problem ze 8M kojeny mimco mi zvraci, ale az u kojeni po prikrmu a nedavno jsme zacali s pidikouskama. Uz jsem zkousela pockat 3hodky do kojeni a nepomohlo to.
Ahoj, myslím, že jestli zvrací až 3 hodiny po příkrmu, tak to s ním nesouvisí. Terezka zvrací nebo se jí alespoň navaluje ihned jak jí projde kousek krkem. ![]()
Taky jsem s tím u holky měla problém, kamarádka mi říkala, že jsem si ji tak ale sama naučila. Její klučík v 6 měsících v poho „kousal“, a já musela holce mixovat asi tak do 10 měsíců. Ale sušenky, rohlík, jablko, to byla schopná pokousat, takže asi to byl možná nějaký šprajc, každopádně žádná tragédie a pak to samo přešlo. A.
ahojky,taky jsme tímhle martýriem prošly.Dcerka,teď 19 měsíců,nechtěla nic co mělo kousky ještě ani v roce a to rozhodně nebyla rozmazlená a zkoušela jsem jí na rohlík,kouskové příkrmy atd. tak jak se doporučuje už zhruba v těch 6 -7 měsících,ale nešlo to ani zrnko vařené rýže ,dávila se, zvracela ,brečela,já u toho ztrácela nervy,no trvalo to asi 4 měsíce a pak se to najednou samo zlomilo a dneska už kouše i tvrdou zeleninu a jiné.No ale vše jsem musela mixovat zhruba do 14 měsíců.Chce to prostě trpělivě zkoušet,opakovaně nabízet ale nenutit,nekřičet.Postupně mixovat na hrubší a hrubší kousky,nenápadně samozřejmě.Osvědčily se mi dětské sušenky sunarka,ty se v pusince hned rozplývají tak je snažší pro dítě je pak spolknout tak třeba zkusit toto.Já vím je to těžké,ale opravdu nezbývá než zatnout zuby a vydržet,ono každé dítě je jiné a jedno to umí v 7 měsících a jiné až třeba v roce to je stejné jako se vším.Nejde to zaškatulkovat a řídit se tabulkama.Všechno chce čas.Pokud je dítě v pořádku není nějak zaostalé,normálně se pohybuje ,leze,chodí atd.neviděla bych v tom problém.