Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Krásný den,
chtěla bych se vás zeptat - chtěla bych hypotéku (je mi 26 let, momentálně na RD, která končí 10/2014). Manžel (40 let) je ale zásadně proti. Prý se nechce nikde zadlužovat na takovou dobu (dříve měl nějaké dluhy, tak možná proto nechce další). Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.
Nás čistý měsíční příjem je přes 36tis. + některé měsíce jezdím pracovat i při RD, takže to je pak ještě o cca 10tis. víc. Já si myslím, že hypotéku, chtěla bych si vzít cca 1,5-1,7 mil. bychom utáhli v pohodě (ještě před rokem jsme platili 14tis. nájem a také to šlo).
Chtěla jsem se zeptat - je možné, mít hypotéku jen na sebe třeba na 25 let (manželovi si myslím, že by jí dali max na 20 let kvůli věku) a popřípadě mít manžela „jen“ jako spolu**** (netuším, jak se to jmenuje, když má hypotéku jen z části na sebe). Byla jste některá v podobné situaci a vyřešila jste to po svém ke své spokojenosti?
@maritimka pokud jsi na rd, tak Ti jí zatím nedají. Jinak můžeš ji mít sama, ale protože jsi vdaná, bude nejspíš posuzován i manžel
já bych to proti jeho vůli nedělala ![]()
@maritimka píše:
Krásný den,chtěla bych se vás zeptat - chtěla bych hypotéku (je mi 26 let, momentálně na RD, která končí 10/2014). Manžel (40 let) je ale zásadně proti. Prý se nechce nikde zadlužovat na takovou dobu (dříve měl nějaké dluhy, tak možná proto nechce další). Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.
Nás čistý měsíční příjem je přes 36tis. + některé měsíce jezdím pracovat i při RD, takže to je pak ještě o cca 10tis. víc. Já si myslím, že hypotéku, chtěla bych si vzít cca 1,5-1,7 mil. bychom utáhli v pohodě (ještě před rokem jsme platili 14tis. nájem a také to šlo).
Chtěla jsem se zeptat - je možné, mít hypotéku jen na sebe třeba na 25 let (manželovi si myslím, že by jí dali max na 20 let kvůli věku) a popřípadě mít manžela „jen“ jako spolu**** (netuším, jak se to jmenuje, když má hypotéku jen z části na sebe). Byla jste některá v podobné situaci a vyřešila jste to po svém ke své spokojenosti?
I kdyz je jen jako spoludluznik nebo pristupitel k uveru, tak v pripade Tveho nesplaceni prebira platebni zodpovednost on:-( A hypoteku dnes davaji do 70 let veku, resila jsem to pred nedavnem.
„Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.“
si rejpnu: a je ti jasné, že v případě hypotéky je ten byt nebo dům banky, a ne tvůj? Tvůj by byl až za těch dvacet let ![]()
Musela by sis nechat udělat rozdělení SJM pak by sis mohla žádat sama. na rd ti hypo nedají a pak bude záležet od tvého příjmu. já osobně bych do toho proti manželově vůli nešla…
@Žirafátko píše:
„Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.“si rejpnu: a je ti jasné, že v případě hypotéky je ten byt nebo dům banky, a ne tvůj? Tvůj by byl až za těch dvacet let
Já si taky rejpnu: Vlastníkem bude ona (v KN bude jako vlastník zapsána), banka k nemovitosti bude mít zástavní právo, to ale neznamená, že byl byt nebo dům banky.
Tak já zakladatelku chápu. Moje první priorita byla vlastní bydlení-což mi nakonec zajistila moje máma, ale taky jsem si říkala, že raději platit dluhy za něco co pak bude moje než někomu šetřit na dovolenou a pak se třeba nechat vyhodit na ulici.
Zakladatelko zkus kontaktovat nějakého finančního poradce těch produktů a podmínek je tolik, že v tom normální člověk má vcelku guláš a snadno se ztratí. On Ti řekne přesně co a jak a kde by jsi měla šanci, kolik by jsi platila, cca jak dlouho a kolik by jsi se přeplatila.
Jinak já bych do toho asi šla, když nechce manžel tak bych SJM rozdělila a bylo to. Vlastní bydlení je u mne opravdu priorita číslo jedna. A upřimně nechápu klid lidí kteří žijí dlouhodobě v nájmu a neplánujou koupi svého. Já bych se furt klepala jestli se nezvedne nájem, jestli nám nebude smlouva vypovězena, jestli najdu kdyžtak něco dobrého co mám šanci utáhnout…atd.
Být tebou, tak to s manželem důkladně proberu, jeho důvody proč ne a tvoje důvody proč jo. Ta okřídlená věta
Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.
značně pokulhává, to je hodně zjednodušené vidění situace. Určitě se nesnaž manžela nějak obejít.
@Žirafátko píše:Ale za těch 20, 25 let by to bylo jejich. V případě nájmu by to jejich nebylo nikdy. A mnohdy je výše nájmu a měsícní splátka hypotéky podobná. A i když je to na hypotéku, je něco jiného si zařizovat svůj domek či byt - uděláš si to dle svého s tím, že předpokládáš, že tam budeš dlouhodobě bydlet a nikdo ti třeba jen tak neukončí smlouvu. Já zakladatelku chápu, ale bez rozhodnutí i manžela bych do toho nešla. Je to velké rozhodnutí.
„Jenže, mně přijde zbytečné, celý život platit nájem a peníze za drobné opravy vrážet do cizího, když mohu mít vlastní.“si rejpnu: a je ti jasné, že v případě hypotéky je ten byt nebo dům banky, a ne tvůj? Tvůj by byl až za těch dvacet let
Já bych manžela nechtěla obejít, zatajit mu to či něco podobného. Ale je fakt, že kdyby se mu do toho jóóó nechtělo, tak bych nechala rozdělit SJM a vzala si hypošku na sebe. Můj příjem po skončení RD je dostačující… Je pravda, s manželem by to bylo jednodušší, ale zase si říkám - hypotéku by jsme si brali za ten cca rok, takže času dost ho přesvědčit.
Já si totiž neumím představit, třeba za 20 let platit nájem, v té době klidně 20-30tis., manžel v té době skoro důchodce a co z toho? Takhle bychom měli vlastní…
Vlastní bydlení je pěkné ale…
Manželovi je taky víc než mě - bydlíme v podnájmu, protože manžel razí heslo : Když na to nemám, tak si to nepořizuji. Chtěla bych bydlet ve svým, to ne že ne - ale manžel má jasný argument a to ten, že neví co se nim může stát - neni nejmladší a nechce mě tu nechat napospas s dluhy a malými dětmi bez peněz.
Máme nějaký našetřený peníze? Peníze který můžete prvotně investovat? Musíte počítat s tím, že musíte mít peníze nejen na hypotéku a poplatky, ale taky na případné opravy apod. barák neni sranda. ![]()
Chápu tě, radši rvát peníze do hypotéky a za pár desítek let něco mít, než rvát peníze do nájmů a nemít za pár desítek let stále nic. Ale hypotéku je nutno brát s rozvahou, je třeba mít dostatečnou rezervu, od věci nejsou kvalitní pojistky s plněním do kříže na oba partnery.
P. S. Nemovitost samozřejmě banky není.
@alli_li Nechceme barák, ale byt. Do baráku bych nešla kvůli vyšším nákladům na údržbu… A taky - chci bydlet přímo ve městě a z toho důvodu barák ne-e ![]()
@Poison Ivy My nějaké peníze stranou máme - lépe řečeno - teď, když vím, že za rok či dva chci hypotéku, tak si rezervy uděláme daleko větší. Při RD to jde hůř, ale jde to. A pojištění je jasná věc ![]()