Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den maminky,
doporučte mi prosím antikoncepční náplast. Vždy jsem užívala tablety, ale teď po porodu bych chtěla začít s náplastmi. Přijde mi to šetrnější pro organismus, je to tak?
Chci určitě ještě druhé dítě, ale nechci mít problémy s otěhotněním, jelikož plánujeme druhé za hodně dlouho, tak nechci do sebe cpát dlouhodobě nějaké dryáky, po kterých by třeba byl i problém pak otěhotnět. Dneska doktorka mluvila o náplasti název něco na „Nu..“ myslím. Opravdu nevím, jakou antikoncepci zvolit.
Děkuji za rady a hezký den přeju ![]()
Tak ja nevim, ale hormony jako hormony. V cem je to podle tebe setrnejsi? Oboji jde do krve, jen jinou cestou
„Spolknutá pilulka se vstřebá do krve v zažívacím traktu, odkud se krev odvádí nejdříve do jater. Hormony se tedy dostanou dříve do jater než k vaječníkům. Hormony z antikoncepce v náplasti a kroužku „obcházejí“ při prvním průtoku tělem játra. To je jediný rozdíl v šetrnosti.“
Tak zkus nehormonalni teslisko. Prasky, nebo naplasti - to uz takovy rozdil nebude, ne?
@merde píše:
„Spolknutá pilulka se vstřebá do krve v zažívacím traktu, odkud se krev odvádí nejdříve do jater. Hormony se tedy dostanou dříve do jater než k vaječníkům. Hormony z antikoncepce v náplasti a kroužku „obcházejí“ při prvním průtoku tělem játra. To je jediný rozdíl v šetrnosti.“
To je právě docela zásadní odlišnost. I když jsem taky proti hormonální antikoncepci, připadá mi to o dost lepší než prášky.
Ale i tak, náplasti bych zas nevěřila, že se nějak neodloupne nebo že mám hroší kůži a nezafunguje. ![]()
Já měla náplasti Evra, poprvé před deseti lety cca rok používání a uplně ideální, pak jsem dlouho nic nebrala až po porodu jsem je opět vyzkoušela, najednou mi přišlo, že jsou asi vylepšené, lépe držely, nicméně o to víc jsem pak měla podrážděnou pokožku po sundání, vždy tak dva dny než to úplně zmizelo. Taky nic moc po několika dnech, kdy se kraje začínají špinit a pokud není náplast pod oblečením, tak to nevypadá pěkně. Ale vše ostatní už mluví pro náplasti. Myslím, že to chce vyzkoušet, každé to může vyhovovat jinak.
No pokud vím, tak se to jmenuje Evra
M2 by teda taky zajímalo jestli je to šetrnější, nebo jestli je v tom méně hormonů (kůže vstřebává více než střevo). Taky se už porozhlížím po něčem šetrném ![]()
@lenkakurj
Antikoncepční náplasti jsou myslím pouze zn. Evra, já používala a byla s nimi naprosto spokojená. S otěhotněním jsem po jejich vysazení problém neměla, takže za mě spokojenost. Odpadlo každodenní polykání prášků, což bylo pro mě plus.
Aktualne resim podobne tema.Za chvili porodim druhe dite azvazuji, jakou antikoncepci… hormonalni moc nechci, a kdyz nebude zbyti, tak nejakou setrnou. Nikdy jsem vlastne HA nebrala. A ted jde o to, ze kondom neni ono-muz je velky alergik a ekzematik a nedela mu dobre. Z jednoho podobneho mame ted ocekavane druhatko-takovy ekzem mu zpusobil, ze si ho nedal…
Ale druhe dite jsme chteli, treti az za dlouho, tak to musim vyresit.
Nabizi se nehormonalni telisko, ale z toho mam nejaky vnitrni divny pocit, nevim…tak zvazuju, zda jsou i jine alternativy. ![]()
Tak naplasti Evra jsem pouzivala dlouho pred otehotnenim a ted uz je zase po porodu uzivam. Nemenila bych
!!! Prasek jsem obcas zapomnela, takze naplasti jsou idealni
.
@ptacak píše:
Aktualne resim podobne tema.Za chvili porodim druhe dite azvazuji, jakou antikoncepci… hormonalni moc nechci, a kdyz nebude zbyti, tak nejakou setrnou. Nikdy jsem vlastne HA nebrala. A ted jde o to, ze kondom neni ono-muz je velky alergik a ekzematik a nedela mu dobre. Z jednoho podobneho mame ted ocekavane druhatko-takovy ekzem mu zpusobil, ze si ho nedal…![]()
Ale druhe dite jsme chteli, treti az za dlouho, tak to musim vyresit.Nabizi se nehormonalni telisko, ale z toho mam nejaky vnitrni divny pocit, nevim…tak zvazuju, zda jsou i jine alternativy.
Zkoušeli jste kondomy bez latexu?
@meduzza píše:
Zkoušeli jste kondomy bez latexu?
To už je možná levnější vychovávat dítě, ne?
Nebo nejsou dražší? Hledala jsem to kdysi s ex.
Už takhle kdybychom nekombinovali kondomy se symptotermální, tak nás to asi zruinuje.
![]()
@meduzza Nene… ale i tak mam pocit, ze to neni uplne dlouhodobe reseni…deset let myslet na kondom a navlekat ho
Ale zkusim po tom mrknout, aspon docasne…normalni nedelaji dobre ani mne - mam pak casto mykozy :-/
@meduzza Tak jsem neco nasla a rovnou mensi zasobu objednala…po porosu budu s gydarem resit, co mi doporuci
On mi moc hormony soupat nechce, kvuli problemum v dospivani…
Brala jsem roky Logest, cca před 6 lety přešla na náplasti Evra a za celou dobu se mi stalo pouze 1×, že se mi náplast odloupla - resp. jsem si ji omylem strhla při zkoušení v kabince ![]()
Jinak nebyl nejmenší problém ani u moře při 10denních pobytech, takže za mne doporučuji!
![]()
No a ani otěhotnění po vysazení nebyl problém
![]()