Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky jsem tu nová a po včerejší první poradně v porodnici mám trošku strach.
Paní doktorka trošku nepříjemná mi sdělila že mám miminko malé (pred mesicem a pul mela mala odhad 1630g) a řikala že mám špatnou placentu a že je to drobek. Dostala jsem vynadano, ze je to z kouření (vím že na to ma kourení vliv). Co jsem se dozvedela ze jsem tehotna tak jsem okamzite stahla pocet cigaret na 5 denne. Muj dr. Rikal ze to je jen dobře že z 20ti denne jich je 5. Malá se prý špatně vyživuje. Dnes bych mela byt 35+6. Poslíčky uz mam, od vcera mam MS bolesti co byly i pres noc ale dalo se to. A chci se zeptat co by jste delali vy. Premyslim, ze bych se ji zacala snazit vypudit uz ven na svet, aby mala už byla na mlicku a rostla. Docela me pí. dr vystrasila. Jak by jste to resili vy? Vim ze kdyz placenta spatne funguje tak se muze voda kazit a ze ji to nedela dobre. Nechci aby se ji neco stalo. Dalsi poradnu mam v patek. Dekuji za odpovedi.
![]()
Ahoj, ja jsem mela placentu cislo 3. Taky uz moc nefungovala, tak mi porod vyvolali. A jak se pise a netu jak je to strasny, kdyz je porod vyvolavany, tak to neni pravda…
@LolitkaRuppo sama bych urcite miminko nevypuzovala ven! poraď se a doktorama, může to být a nemusí kouřením, ale nechápu spíš žes s kouřením nesekla uplně když jsi těhotná, taky jsem kouřila a dost ale v těhu jsem přestala ![]()
Nechceš aby se jí něco stalo, ale celý těhotenství kouříš? Sorry, ale seš zralá na pěst ![]()
Škoda že jsi ze strachu, místo vyvolávání porodu, nepřestala kouřit. Poradila bych se s lékaři. Moje dítě se teda narodilo pred termínem, kvůli špatné placentě, ale bylo to spontánní a mělo 3 kila.
@LolitkaRuppo píše:
Ahojky jsem tu nová a po včerejší první poradně v porodnici mám trošku strach.Paní doktorka trošku nepříjemná mi sdělila že mám miminko malé (pred mesicem a pul mela mala odhad 1630g) a řikala že mám špatnou placentu a že je to drobek. Dostala jsem vynadano, ze je to z kouření (vím že na to ma kourení vliv). Co jsem se dozvedela ze jsem tehotna tak jsem okamzite stahla pocet cigaret na 5 denne. Muj dr. Rikal ze to je jen dobře že z 20ti denne jich je 5. Malá se prý špatně vyživuje. Dnes bych mela byt 35+6. Poslíčky uz mam, od vcera mam MS bolesti co byly i pres noc ale dalo se to. A chci se zeptat co by jste delali vy. Premyslim, ze bych se ji zacala snazit vypudit uz ven na svet, aby mala už byla na mlicku a rostla. Docela me pí. dr vystrasila. Jak by jste to resili vy? Vim ze kdyz placenta spatne funguje tak se muze voda kazit a ze ji to nedela dobre. Nechci aby se ji neco stalo. Dalsi poradnu mam v patek. Dekuji za odpovedi.![]()
![]()
35+6 je prostě ještě brzy.. miminku potřebují dozrát orgány hlavně plíce.. potřebuje ještě aspoň 14 dní minimálně.. zkus si to kouření ted odpustit - nevím zda to v této fázi pomůže, ale zkusit to musíš! - to je to nejmenší co můžeš pro miminko udělat 14 dní to snad vydržíš ne?
@Judithkaj vystihla jsi to
taky nechapu že někdo kouří těhu netěhu a pak cjce vypuzovat dítě dřív ![]()
Dr. Mi ani neodpovidala na me otazky. Ptala jsem se kolik nyni vazi a meri a neodpovidala.
Rikam ji ze me svedi cele telo, chodidla prsa, bricho a na to odvetvila ze nemam kourit. Rikam ji ze mam strasne bolesti zad ze az se mi nohy podlamuji a ona ze to je z koureni. Rikam ji ze mam otoky na nohou a ona ze je to z koureni. Pribrala jsem 18kg a to jim normalne jak vzdy jen sem zaradila do jidelnicku spoustu vitaminu atd
to svedeni se neda uz ani vydrzet, jsem cela rozskrabana. A sprchacem, praskem atd to neni. Vse jsem menila. A kdyz nepomohlo tak jsem vyradila sprchace uplne. Mazu se klasickou indulonou (original). Mazala jsem se elasti-qem, ruzny olejicky ale nic mi nedela dobre ![]()
Když už máš jen 5 denně, tak ty jdou omezit na nulu, nebo jen jednu? Nebo to nahraď náplastmi či elektronickou cigaretou - nikotin je ten méně škodlivý aspekt.
Ono kouření vadí i při kojení, žejo.
Porod nenechávej vyvolávat, už to máš za pár a nemá smysl to lámat přes koleno, na zdraví tvé dcery to žádný velký vliv mít nebude.
Nepanikař, jasně že je to dlouhé, ale už to bude jen chvilka.
Prosim te, hlavne nedelej zadne pitomosti ala babske rady. To dite jeste vazne potrebuje cas! A pokud mas takovy strach, tak i ted ma smysl nehulit miminu pod nos. Vsadim se, ze pokud si ty cigara okamzite odpustis, vaha okamzite stoupne. A pokud to nepujde, udelej pro dite alespon to, ze ho nebudes kojit, protoze 5 cigar je fakt dost
Mysli na jeho zdrav.stav,ta vaha odpovida uz vazne docela problemu, tak ho jeste nepodporuj.
@LolitkaRuppo píše:
Dr. Mi ani neodpovidala na me otazky. Ptala jsem se kolik nyni vazi a meri a neodpovidala.
Rikam ji ze me svedi cele telo, chodidla prsa, bricho a na to odvetvila ze nemam kourit. Rikam ji ze mam strasne bolesti zad ze az se mi nohy podlamuji a ona ze to je z koureni. Rikam ji ze mam otoky na nohou a ona ze je to z koureni. Pribrala jsem 18kg a to jim normalne jak vzdy jen sem zaradila do jidelnicku spoustu vitaminu atdto svedeni se neda uz ani vydrzet, jsem cela rozskrabana. A sprchacem, praskem atd to neni. Vse jsem menila. A kdyz nepomohlo tak jsem vyradila sprchace uplne. Mazu se klasickou indulonou (original). Mazala jsem se elasti-qem, ruzny olejicky ale nic mi nedela dobre
No tak přístup tvé lékařky se mi nelíbí, ani tvůj stav, to svědění kůže může být ukazatelem těhotenské cholestazy, Když přepočtu bolesti zad a podlamování nohou, poslicky, jela bych do porodnice a tam jim svůj stav vylíčila. Není radno něco zanedbat a všechno házet na kouření. I když nepopírám, že to může být všechno následkem kouření v těhotenství.
@LolitkaRuppo píše:
Rikam ji ze me svedi cele telo, chodidla prsa, bricho a na to odvetvila ze nemam kourit. Rikam ji ze mam strasne bolesti zad ze az se mi nohy podlamuji a ona ze to je z koureni. Rikam ji ze mam otoky na nohou a ona ze je to z koureni. Pribrala jsem 18kg a to jim normalne jak vzdy jen sem zaradila do jidelnicku spoustu vitaminu atdto svedeni se neda uz ani vydrzet, jsem cela rozskrabana. A sprchacem, praskem atd to neni. Vse jsem menila. A kdyz nepomohlo tak jsem vyradila sprchace uplne. Mazu se klasickou indulonou (original). Mazala jsem se elasti-qem, ruzny olejicky ale nic mi nedela dobre
Paní doktorka je evidentně alergická na kouření. Ve spojení s těhotnou může vidět černě. Ale měla by zůstat profesionál a na tvé dotazy odpovědět.
Ale taky nechápu, že už jsi to stáhla na 5 cigaret, že jsi nepřestala. Strašně se bojíš o miminko, ale sama muu ubližuješ nejvíc ty…
V tomhle týdnu má být ještě dítě v děloze. Přestaň se litovat, jak tě všechno bolí a svědí a přestaň kouřit. Chceš aby dítě bylo venku a mělo mlíko, ale asi očividně ne tvoje, že, když kouříš. ![]()
@LolitkaRuppo píše:
Vymen lekarku. Muze byt extra zatvrzela proti kouricim tehulim, tak aby jeste neco vazneho nehodila jen na koureni a bylo vsechno jinak.