Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@anavi13 píše:
Tak snad ty děti lze zapojit do práce u které jdou uhlídat. Třeba já fakt plela záhony s rok a půl starým dítětem. Vzala jsem sebou konev s vodou, nějaké náčiní. Děcko si dělalo bahno a já ten jeden záhon zvládla. Druhý den druhý atd. Tříleták plel se mnou. Ale toho většinou vezme tatínek a normálně pomáhá. Oba mají kotouče, lopaty, hrabě a pracují. Jasně musí se u toho hodně hlídat. Moc se toho neudělá, ale zapojit je jde. Ono je to hlavně baví. Bazén třeba z bezpečnostních důvodů prostě nemáme. Pokud se jezdí zrovna po zahradě s traktorem tak stojím u dětí a hlídám je a pod…
Jo, já taky
. A jak to dopadlo, viz můj příspěvek výše. ![]()
@brisco tak jasný s tím se musí u dětí počítat
to třeba já úplně neřeším, pač bych neudělala nic. Ale ono to pak šlo i tomu rok a půl starému dítěti vysvětlit co může a nemůže trhat. Samozřejmě je to někdy na palici a dítě musí být v dobré náladě. Tady s těmi malými je to náročné.
@anavi13 píše:
Tak snad ty děti lze zapojit do práce u které jdou uhlídat. Třeba já fakt plela záhony s rok a půl starým dítětem. Vzala jsem sebou konev s vodou, nějaké náčiní. Děcko si dělalo bahno a já ten jeden záhon zvládla. Druhý den druhý atd. Tříleták plel se mnou. Ale toho většinou vezme tatínek a normálně pomáhá. Oba mají kotouče, lopaty, hrabě a pracují. Jasně musí se u toho hodně hlídat. Moc se toho neudělá, ale zapojit je jde. Ono je to hlavně baví. Bazén třeba z bezpečnostních důvodů prostě nemáme. Pokud se jezdí zrovna po zahradě s traktorem tak stojím u dětí a hlídám je a pod…
„Moc se toho neudělá…“ "když se jezdí, tak u dětí stojim " no a tu je právě jádro pudla, chlap se rozčiluje, že 2 hodiny v kuse nesbírá kameny, nesazi stromky atd. že se na ty zahradě prostě s dětma mrcasí je asi jasný, ale ona je neschopná, že je nenaučila vydržet samotný hodinu se zabavit.
@anavi13 píše:
@brisco tak jasný s tím se musí u dětí počítatto třeba já úplně neřeším, pač bych neudělala nic. Ale ono to pak šlo i tomu rok a půl starému dítěti vysvětlit co může a nemůže trhat. Samozřejmě je to někdy na palici a dítě musí být v dobré náladě. Tady s těmi malými je to náročné.
Když byly děti malé, tak jsem raději na zahradu naběhla, když spaly a měla jsem za hodinku hotové to, co bych s nimi dělala půl dne.
Ale vzpomněla jsem si na vtipnou historku mé babičky. Když jí bylo cca 12, tak ji nevlastní matka poslala vyplet záhon hrachu. Jenže babička sice zvladala ženské práce, ale vůbec nic nevěděla o zahradě. Totálně ten hrách zdevastovala ![]()
@anavi13 píše:
@brisco tak jasný s tím se musí u dětí počítatto třeba já úplně neřeším, pač bych neudělala nic. Ale ono to pak šlo i tomu rok a půl starému dítěti vysvětlit co může a nemůže trhat. Samozřejmě je to někdy na palici a dítě musí být v dobré náladě. Tady s těmi malými je to náročné.
Mám tak staré dítě momentálně doma. To můžeš dělat v létě a ne teď v tomhle počasí a pracovat u toho na stavbě. A vysvetlovat muzes co chceš. Doma může tahat vysavač, hadr, dávat nádobí někam a to vše pod dohledem. Jinak ne. A u dítěte v tomhle věku se máš o něj starat a být ráda že můžeš. Jinde to tak běžné není. A partner má být šťastný, jak to doma zvládáš a nezblázníš se a ne dělat rypaky, jak manžel zakladatelky. Každý by chtěl u své práce klid a pomocníka. To jde bez dětí. S malými dětmi ne.
Nic mu nevysvetluj, nema to smysl.
„Nejdu, nemuzu, mam deti.“
A jestli nekojis, nech mu je aspon na vikend a jed pryc.
Příspěvek upraven 10.11.22 v 20:39
@Bubla Bůčková tak jasně, chlap musí pochopit, že se ty děti musí hlídat. Možná by stačila jen ta změna, že by si chlap toho tříletého vzal a pracoval s ním. Když se mu bude věnovat tatínek, tak z tatínka bude borec a kluk bude poslouchat. Nebo aspoň tak je to u nás. Kluk je má tatínka i dědu jako vzor a poslouchá je při práci úplně bezproblémů. Dělá s nimi úplně všechno. Maminka bude mít na starost jen mladšího a zvládnou toho zase o kousek víc. Dětem bych dala pořádné oblečení, aby se mohli ušpinit. Někdy i tohle je problém. Samozřejmě ještě záleží co na té zahradě dělají a jak to tam vypadá. Jestli mají plot a pod.
Teď budu mluvit z vlastní zkušenosti. U prvního jsem neudělala skoro nic. Prostě jsem to dítě neuměla zapojit do práce. S druhým se toho zvládá víc a víc, pač spoustu věcí neřeším. Takže teď zpětně vidím, že jsem mohla pomoci chlapovi o něco víc.
@pikola píše:
Já když tohle čtu, nechápu proč každej potřebuje tak nutně barák a pak na tom dřít sám až do důchodu, protože nemá peníze na to si zaplatit někoho, kdo by to dodělalto radši budu do smrti v paneláku
Pro hodně lidí je práce na domě a hlavně kolem domu relax. Jako s dětma, zvlášt s prckama jako má zakladatelka, toho moc člověk neudělá (sama mám dvě malé děti), ale je pravdou, že já nemám doma id.ota a prostě jsme museli hodně věcí odložit a je to tu jako na bojišti, ale já už bych asi skončila v Bohnicích, kdybych na to tlačila.
@Uslava samozřejmě, teď na podzim je to těžší. Ale taky to jde. Prostě si děti nějakou zábavu kolem mě najdou. Dnes drželi provaz, starší stříhal a já vázala trávy. Pár minut práce, ale aspoň něco. Teď to jsou fakt práce na pár minut.
Já zase neříkám, že manžel zakladatelky má pravdu. Určitě se ty děti musí primárně hlídat.
@anavi13 píše:
@Uslava samozřejmě, teď na podzim je to těžší. Ale taky to jde. Prostě si děti nějakou zábavu kolem mě najdou. Dnes drželi provaz, starší stříhal a já vázala trávy. Pár minut práce, ale aspoň něco. Teď to jsou fakt práce na pár minut.
Já zase neříkám, že manžel zakladatelky má pravdu. Určitě se ty děti musí primárně hlídat.
To jsou práce na tak málo minut, že je zbytečné o tom psát. ![]()
@obycmamca píše:
Potrebuju si ulevit. Ten můj chlap mě tak štve! Máme dvě malý děti. Jednomu bylo rok a půl, druhému přes tři. Máme velkej rozdelanej dům a zahrada je v podstatě pole. Nedodelana. Takže prostě hodně práce. A on pořád ceka, že mu s tou prací budu pomáhat a deti že si asi budou hrát někde bokem dvě tři hodinky aniž by potřebovali hlidat. Teď jsem byla s detma venku. Potřeboval pomoct. Tak jsem doufala že si deti budou hrála a ja budu moct chvíli dělat. Ale to jako vždy vydrželo tak deset minut a už jsem za nima zase musela běhat, protože dělali blbiny a chlap pak jenom řve že je všude po nich bordel a že všechno zničej! Už tři roky mu říkám (a i to vidi) že s detma se nedá NIC dělat, ale on to prostě nechápe. A ještě mi odpoví, že dá. Do pr… nedá! Ne s našima detma. Pottebujou nonstop dozor. Jsou to trochu devastatoři. Sem ráda že uklidim navarim vyzehlim plus a nima práce. Ani se v klidu nenajim. Nevím kdy naposledy mě nechali najíst! A on má pořád takový řeči z kerejch plyne že já jsem neschopná. Už mě to fakt štve. Co mám jako dělat? Občas je pohlída a sám vidí že nic mezitím neudělá tak proč pořád říká takový blbiny. Co mu na to mám jakio říkat?
No nevím no, jako bych četla případ z nasi rodiny. Ona od těhotenství nic nemůže, není mi dobře, to nemůžu dělat… Po porodu nonstop opičku na krku (dobrovolně mimčo to nevyžadovalo), furt se musela jenom věnovat miminku, a to i když spalo. Teď už mají děti dvě a ona už 4 roky nic nemůže. Chlap musí do práce, obstarat nákupy, doma uklízet, prát, vařit. K tomu rekonstruuje barák a ona furt na něj nadává, že ještě není hotovo, přitom sama neni schopná ani umejt okna po bílení. On seče zahradu, hrabe listí, čistí bazén. A ke všemu ještě musí dělat tatínka na plný úvazek, jinak je ona vzteklá, že z něj ty děti nic nemají.
Myslím, že kdyby jsme slyseli manželovu verzi, tak to s tebou asi také nebude jednoduché. Já už jsem alergická na výmluvu „já nemůžu, mám děti“.
@Anonymní píše:
No nevím no, jako bych četla případ z nasi rodiny. Ona od těhotenství nic nemůže, není mi dobře, to nemůžu dělat… Po porodu nonstop opičku na krku (dobrovolně mimčo to nevyžadovalo), furt se musela jenom věnovat miminku, a to i když spalo. Teď už mají děti dvě a ona už 4 roky nic nemůže. Chlap musí do práce, obstarat nákupy, doma uklízet, prát, vařit. K tomu rekonstruuje barák a ona furt na něj nadává, že ještě není hotovo, přitom sama neni schopná ani umejt okna po bílení. On seče zahradu, hrabe listí, čistí bazén. A ke všemu ještě musí dělat tatínka na plný úvazek, jinak je ona vzteklá, že z něj ty děti nic nemají.Myslím, že kdyby jsme slyseli manželovu verzi, tak to s tebou asi také nebude jednoduché. Já už jsem alergická na výmluvu „já nemůžu, mám děti“.
Ty jsi jeji svagrova, co? ![]()
@Anonymní píše:
No nevím no, jako bych četla případ z nasi rodiny. Ona od těhotenství nic nemůže, není mi dobře, to nemůžu dělat… Po porodu nonstop opičku na krku (dobrovolně mimčo to nevyžadovalo), furt se musela jenom věnovat miminku, a to i když spalo. Teď už mají děti dvě a ona už 4 roky nic nemůže. Chlap musí do práce, obstarat nákupy, doma uklízet, prát, vařit. K tomu rekonstruuje barák a ona furt na něj nadává, že ještě není hotovo, přitom sama neni schopná ani umejt okna po bílení. On seče zahradu, hrabe listí, čistí bazén. A ke všemu ještě musí dělat tatínka na plný úvazek, jinak je ona vzteklá, že z něj ty děti nic nemají.Myslím, že kdyby jsme slyseli manželovu verzi, tak to s tebou asi také nebude jednoduché. Já už jsem alergická na výmluvu „já nemůžu, mám děti“.
Ty jsi tchyně, viď? Dvě malé děti do čtyř let dají zabrat. Pokud se otec cítí moc zapřazeny, neměl mít dvě děti takhle za sebou. Teď už mohla makat v práci a alespoň mohla donést nějaké prachy. ![]()
@Uslava ale i těch pár minut práce tomu chlapovi pomůžou. Ono je to o komunikaci. Nebo pokud fakt nejde zvládnout práce venku tak aspoň doma tomu chlapovi uvařím po práci večeři. Jestli je ten anonym z rodiny a opravdu ženská nedělá doma nic a vše je na chlapovi, tak asi musejí udělat změnu oba. Zase takový zahul to s takto starými dětmi není, že bych neudělala vůbec nic. Ale možná mám velmi hodné děti ![]()
@brisco píše:
Myslíš, že ty stovky dětí, co se ročně utopí v bazénu, opaří čajem, vběhou pod autou atd, že jsou prostě jen neinteligentní?
A ja nekde píšu, že je má nechat samotný na silnici nebo u bazénu? Ty jsi dětem pořád za zády? Já ne, zabezpečím si okolí, aby na sebe nestrhli čaj, nevylezli na okno apod a dělám si něco kus od nich a občas po nich hodím okem. Samozřejmě že na zahradu, kde není plot, je otevrena studna, bazén apod batolata samotná nepustím, ale co se jim asi tak může stát, když je zapojim do prace, kterou zrovna dělám?