Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Magdaleeena vidíš tak to mě vůbec nenapadlo
tak ho asi nechám poradně proschnout pak treba za týden bych ho asi zkusila použit a sledovat jestli nezačne plesnivet?
ted jsem googlía a pry proti plísní pomáhá potírat chlebnik octem… Nevím jestli vy ro treba ten začarovaný kruh dokázalo přerušit, kdyz se ro nechá poradně vyschnout? Ale teda ten puch… No nevím ![]()
Já bych ho pořádně vydrbala octem, jak kvůli Savu, tak kvůli plísni, nechala dobře vyschnout na větraném místě (třeba na topení, aby neležel na něčem celou plochou) a dál normálně používala, nemyslím si, že by v tom mohlo něco zůstat nějak zvlášť „zažrané“ (a to Savo tedy ještě méně, než plíseň).
Jinak plíseň tvoří okem neviditelné spory i v tom dřevě. Ošetřit se to dá, ale za mě nevím, jestli existuje přípravek, kterým bys mohla ošetřit dřevo, které přijde dále do styku s potravinou.
Podle mě tím nic nezkazíš
, já bych se snažila dostat z chlebníku tu sůl. Zkusila bych ten ocet a klidně bych ho vyplavila vařícím. Když máš plíseň ve skle, jde vyvařit, ale matně si vybavuji, že právě plast, který vyvařit z logiky věci nejde, že v domácích podmínkách ho nedezinfikuješ, ale to se týkalo zdravotnictví (savem sice dezinfikuješ, byť tím vytvoříš ten „kruh“
, ale jen na povrchu, neřeší se tím případné spóry).. ale je otázkou, co by horko udělalo s dřevem. Ale zkusila bych to. A pak sušit. A uvidíš. Ono pokud bude v suchu, tak se třebas neprojeví, ale ty spóry uvnitř stejně můžou zůstat.. ale já bych už nehrotila.. píši, protože téma ošetření dřeva jsme řešili při rekonstrukci ![]()
@ayra.5 píše:
@Magdaleeena vidíš tak to mě vůbec nenapadlotak ho asi nechám poradně proschnout pak treba za týden bych ho asi zkusila použit a sledovat jestli nezačne plesnivet?
ted jsem googlía a pry proti plísní pomáhá potírat chlebnik octem… Nevím jestli vy ro treba ten začarovaný kruh dokázalo přerušit, kdyz se ro nechá poradně vyschnout? Ale teda ten puch… No nevím
Octový puch velmi rychle vyčichne, toho se vůbec neboj. Ale tedy já bych ho nevyvařovala, protože by se podle mého pokroutil a zkřivil, vzala bych ho kartáčkem, třeba i horkým octem, ale přímo do vody/octa bych ho neponořovala, to si myslím, že nevydrží.
@ayra.5 píše:
Ahojte prosím poradíte mi? Dneska jsem poklizela kuchyň a jako vždycky jsem čistička i drobky z chlebniku. (dřevěný). Jak jsem ho nadzvedla koukám ze spodní strany z venku se udělala plisen. Asi jsem posledně otrela lednici vlhkým hadrem a rovnou na ro vrátila chlebnik
Tak jsem zazmatkovala a stikla na to Savo proti plisnim- pak to volám manželovi a strašně mi vynadal, ze ten chlebnik téd bude uvolňovat Savo a nemůžeme ho uz používat, ze jsem ho zničila a je na vyhození… No je asi pravda ze to dřevo je porezni a udrží se v něm jak ta plíseň tak to Savo… Je to podle vas vazne na vyhození?
![]()
Vyhodila bych to, je to dřevo, natahá to všechno do sebe. Mám velmi neblahou zkušenost s plastem (a to ta dezinfekce byla mírnější než Savo), dřevo na tom bude ještě hůř.