Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Lizzi jo ![]()
už můžeš zadělat…ja na menší chleba davám třeba 150 na 150, nechám přes noc při pokojovce, odeberu lžíci na příště a přidám ingredience na těsto.
Děkuju, takže nechám do zítra, přidám dalších 100 a 100 mouky a vody nebo už můžu zadělat na chleba? A můžu zase odebrat do lednice?
@Lizzi Žádný strach, určitě se kvásek rozjede. V lednici mám vždy ve skleničce jen jednu, dvě lžičky.
@Lizzi Do lednice odeber zpět do skleničky vždycky po rozmnožení kvásku (já nechávám rozkvasit přes noc a ráno lžička do sklenice a zadělávám těsto na chleba). Z takového kvásku, co je ze 100 g mouky a 100g vody bude malý chleba. Já bych ještě přikrmila.
Já dělám kvásku vždy tak 350g a víc.
@zerezmijka jsem z toho fakt jelen! Takže mám počkat do zítra až se rozmnoží a pak přidat, nebo přidat rovnou? To je alchymie!
@Lizzi Kdy jsi ho nakrmila? Jestli je to jen před chvílí, tak bych ještě přidala mouku i vodu, ať ho máš víc a můžeš rovnou péct. Kdyžtak proštuduju TUTO! Myslím, že to tam je popsané vcelku jasně. ![]()
Já dělám ten Český chleba z Cuketky.cz
To dáš 150 mouky a 150 vody, lžičku kvásku a necháš před noc.
Druhý den ráno odeberu zas tu lžičku do skleničky a šup do ledničky na další chleba.
K ostatnímu přidám 300 mouky, vodu (cca 250 ml), 12 g soli a 5 g kminu a udělám chleba dle postupu na ty Cuketce.cz
Je z toho chleba tak pro 2 osoby (plus krajíc pro malýho) na dvě večeře.
@ninabu píše:
Já dělám ten Český chleba z Cuketky.cz
To dáš 150 mouky a 150 vody, lžičku kvásku a necháš před noc.
Druhý den ráno odeberu zas tu lžičku do skleničky a šup do ledničky na další chleba.
K ostatnímu přidám 300 mouky, vodu (cca 250 ml), 12 g soli a 5 g kminu a udělám chleba dle postupu na ty Cuketce.cz
Je z toho chleba tak pro 2 osoby (plus krajíc pro malýho) na dvě večeře.
přesně tento dělám
Edit: recept tu
http://www.cuketka.cz/?…
Moc děkuju! takže když jsem dala kvásku v poledne 100g mouky a 100g vody, můžu mu přidat zítra ráno zbytek potřebného množství na jeden chleba? Nechám znova vyrůst a pak upeču? promiňte že se ptám jako trotl ![]()
@Lizzi Můžeš. Anebo upeč nějaký pidi chlebík z toho malého množství kvásku. Nezapomeň zas lžičku do skleničky do lednice a příště nakrm hned víc moukou i vodou, ať máš na větší chleba. ![]()
@zerezmijka díky, to jsem potřebovala slyšet, nechci abych ho zabila hned první den ![]()
Tak chleba se povedl, nakonec byly z těsta dva bochníky, každej něco málo přes 700g, jeden slunečnicový, druhý dýňový, a je to opravdu luxusní jídlo! Těsto jsem dělala včera večer, nechala přes noc v lednici, ráno vytáhla a nechala do poledne v pokojové teplotě.
Moc díky za rady ![]()
@Lizzi Super, gratuluju k parádnímu chlebu.
Střídka hutnější, ale hlavně když chutná.
Hlavně nezapomenout na lžičku kvásku na příště.
My už pár měsíců kupovaný chleba a pečivo neměli. I housky a bulky peču kváskové.
@zerezmijka To je asi tím, že jsem to těsto nechala dlouho kynout, malej mě k tomu dřív nepustil než v poledne
Ale chuťově je fakt výbornej. Jak dlouho necháváte kynout těsto vy?
@Lizzi Já nechávám kynout různě, prostě až se těsto zvedne a vylejzá z ošatky.
Většinou tak tři hodiny. A pokaždé vypadá jinak. Chuťově je domácí kváskový vynikající. ![]()