Chlebový kvásek - návod pro blbce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lizzi
7.2.14 20:14

@zerezmijka když do něj hodně zabořím nos, tak cítím tu kyselost kvásku, jen tak na ovonění je to silná chlebová vůně, když jsem potírala běhen pečení bochníky vodou tak to vonělo po celým bytě no a na chuť je toho fakt plná pusa, to je prostě neuvěřitelný :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Lizzi
17.2.14 19:05

Holky, mně ten kvásek asi umřel :( dala jsem do něj místo jemně mleté žitné mouky hrubší žitnou a nevypadá tak, jak by měl.. myslíte, že je po něm? Založila jsem nový kvásek, tak jen čekám a modlím se, aby mi neumřel.. jinak jsem upekla už asi pět chlebů a jsou vynikající, dost by mě mrzelo, kdyby mi teďka umřel..

• Citovat
  • Upravit
9358
17.2.14 19:27

@Lizzi Neboj, určitě neumřel. Pokud jsi použila hrubě umletou celozrnnou žitnou mouku, tak prostě tak nenaroste, ale doba na rozkvašení bude delší než z obyčejné chlebové. Ale v těstu bude pracovat stejně. Já to střídám, někdy rozkvašuji v žitné chlebové, někdy v celozrnné hrubě umleté a chleba vždy dobrý. Ta celozrnná hrubá potřebuje o trochu víc vody a nenaroste a nebublá tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
17.2.14 19:35

Díky! :-)

• Citovat
  • Upravit
Lizzi
19.2.14 09:58

Tak mi kvásek asi přežil, chleba se povedl, ještě uvidíme, jaký bude uvnitř, ale vykynul, upekl se a vypadá krásně, tak jsem fakt ráda :-)

• Citovat
  • Upravit
9358
19.2.14 11:45

@Lizzi Super! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
19.2.14 11:47

Tak jsem ho rozkrojila je nedopečenej :mrgreen: panebože! Ale už je zase v troubě, vyhazovat ho nebudu, je to z venku zatím můj nejhezčí bochánek :lol:

• Citovat
  • Upravit
3999
19.2.14 18:23
@Lizzi píše:
Tak jsem ho rozkrojila je nedopečenej :mrgreen: panebože! Ale už je zase v troubě, vyhazovat ho nebudu, je to z venku zatím můj nejhezčí bochánek :lol:

a jak pečeš?
Já rozpálím na 250 i s plechem, vyklopím chleba na papír, naříznu, rychle vytahnu plech a pretahnu tam ten chleba a šup s ním do trouby a samozřejmě zapařit troubu a ted peču: na
250°C 10 minut
220°C 20 minut
a na 200 °C dopékam na barvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
19.2.14 18:59

@Efsheny Nemám to ještě vychytaný, pekla jsem zatím jen párkrát.. Díky moc za tip, vyzkouším to tak příště. Musela jsem ale chlebík dát zvířátkům, nedalo se to jíst.. Takže Ty dáváš chleba na papíře na rozpálený plech? Zapařit troubu znamená přesně co?

• Citovat
  • Upravit
9358
19.2.14 19:32

Já peču stejně jako @Efsheny, jen bez pečícího papíru. Ale teploty a časy jsou stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
19.2.14 19:40

Ještě se zeptám - má ten kvásek mít silné ovocno-octové aroma? Jak kdyby to byl jablečný ocet? protože přesně tak to voní a mám pocit, že předtím to tak nevonělo..

• Citovat
  • Upravit
3999
19.2.14 20:13

@Lizzi ta vune se odvíjí od jeho hladu.. nakrmený/rozvašený voní lehce ovocně… pak se to zesiluje-octovatí… a finální…už estra nenažrané a hladové smrdí acetonem.
A zapařit znamená při vložení chleba do trouby mít vlozený v troube jeste druhý plech na spodku trouby a na to chrstnout z konvice vařící vodu… asi tak 100ml ale opravdu vřelou.. arychle zavřít troubu :) to zabrání oschnutí chleba a následné velké praskání… klidne se ptej :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
19.2.14 20:17

@Efsheny já to pekla s vodou na pekáči naspod trouby, ale jak se vypařila, tak jsem dolila další, to bylo asi špatně, že?
Díky za rady!

• Citovat
  • Upravit
3999
19.2.14 20:49

Taky jsem to tak dřív dělala ale po tom prvním 10ti minutovém pečení na 150 se plech vytahuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
22.2.14 13:25
@Efsheny píše:
a jak pečeš?
Já rozpálím na 250 i s plechem, vyklopím chleba na papír, naříznu, rychle vytahnu plech a pretahnu tam ten chleba a šup s ním do trouby a samozřejmě zapařit troubu a ted peču: na
250°C 10 minut
220°C 20 minut
a na 200 °C dopékam na barvu

Tak právě peču chleba podle tohoto Tvého návodu a vypadá to, že se konečně podaří a bude vypadat tak, jak chleba má :mrgreen: koupila jsem i tu ošatku a teda netušila jsem, jak moc to tomu těstu pomůže :-) Po prvních desíti minutách jsem vytáhla ten pekáč s vodou, je to tak správně?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii