Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, konečně fajn diskuse
Jako mladá jsem chodila cvičit 3× až 4× týdně a to spinning, posilovna a stepaerobic. Když se mi postupně narodily děti, moc času jsem neměla, ale posledních 10 let chodím cvičit kruháč, posilování+protahování a teď jsem začala s jógou
Doma mě to nebaví, musím mezi lidi
Teď konečně kolo, na to se vždycky po zimě těším ![]()
@Anonymní píše:
Raději budu 3 hodiny na výletě kde něco uvidim, něco zažijí, ochutnání nové…
Než abych se na 3 hodiny zavřel do posilovny. Teď je hezky na vzduchu.
To v tělocvičně nebo šatně nezazijes
Tak turistika je určitě skvělá, ale výlet 3 hodiny je něco jiného než třeba si dát půl hodiny svižný běh. A fyzická aktivita nestačí jednou týdně, měla by být aspoň 3× za týden, v součtu u běhu nejsou nutné asi 3 hodiny. Pokud ale někdo si dá 4× týdně procházku v součtu 3 hodin, tak jakési minimum pohybu tu je.
To chození, nebo i běh trénuje srdce, pak ještě svaly nohou, ale třeba horní polovina těla, ruce a zádové svaly nebo svaly břicha se tím netrénují. Pro správné držení těla to chce dělat víc než jenom kardio cvičení. A o tom to fitko dosti je, kardio trénink plus posilování. Nicméně to posilování nemusí být vázané jen na fitko, jde cvičit s váhou vlastního těla, nebo mít doma činky, třeba kettle bel ap. Vůbec nejlepší řešení pro dost lidí může být fitko jednou za týden a doplnit to cvičením doma. Jinak souhlas v tom smyslu, že než běhat na běhátku ve fitku, tak lepší jít se proběhnout ven. Dokonce i za mírného deště by mi víc sedlo běžet venku než ve fitku běh na místě. Rotoped lze mít doma a když je zima, jde šlapat na něm. Ale je to těžká otrava, na rozdíl od skutečné jízdy na kole. Znám kohosi, kdo pravidelně na tom šlape, i v létě a na kolo sedne spíš výjimečně.
Miluji sport, ale fitko me nebavi. Radsi jdu do prirody, doma mam male fitko, tak cvicim doma, ale radsi ven, kdyz mohu. Kolo, beh, plavani, paddleboard, brusle, vysokohorske tury, lezeni.. dle pocasi a nalady. Obcas zajdu na jogu nebi H. E.A T. kdyz chci mezi lidi, ale spis ted uz to cvicim doma, nejsem zacatecnik. Driv jsem chodila s kolegynemi po praci, ale s ditetem, malo casu si tam zajet. Ale za me je fakt nejlepsi do prirody, vycistit si hlavu na cerstvem vzduchu..
Ve fitku jsem nikdy nebyla. Představa, že jsem zavřená v jedné místnosti a hromadou dalších, funících a potících se lidí je mi krajně nepříjemná.
Cvicim vetsinou 5× tydne, ale nechodim do fitka, za ty roky jsme si to nakoupili domu a vyhovuje mi to vic ![]()
Na stredni jsem sportovala celkem dost, pak jsem toho nechala, ale postava mi zustala vicemene stejna, az do prvniho tehotenstvi. To byl pak prusvih, po porodu jsem mela strasne problemy s vahou, vzdycky mi behem sestinedeli klesla treba na 42 kilo a ja za boha nemohla pribrat. Kojila jsem o sto sest, byla jsem silene vycerpana a mohla bych snist cokoliv, ale stejne bych dal hubla. Az kdyz jsem zacala cvicit, tak jsem pribrala a nabrala svaly. Pak druhy porod, uplne stejne problemy, treti porod, zase uplne stejne problemy. Od te doby si drzim vahu tam, kde mi to vyhovuje a jsem na to zatracene pysna ![]()
Cvicim treba 20-30 minut denne, zadne extremy, spis na pohodu, manzel casto se mnou, k tomu mame prirozeny pohyb cely den. O vikendech necvicime, to mame pohybu az az i bez toho ![]()
@astoret píše:
Miluji sport, ale fitko me nebavi. Radsi jdu do prirody, doma mam male fitko, tak cvicim doma, ale radsi ven, kdyz mohu. Kolo, beh, plavani, paddleboard, brusle, vysokohorske tury, lezeni.. dle pocasi a nalady. Obcas zajdu na jogu nebi H. E.A T. kdyz chci mezi lidi, ale spis ted uz to cvicim doma, nejsem zacatecnik. Driv jsem chodila s kolegynemi po praci, ale s ditetem, malo casu si tam zajet. Ale za me je fakt nejlepsi do prirody, vycistit si hlavu na cerstvem vzduchu..
Fitko má význam u posilování, nějaké stroje a velké činky nechce mít každý v bytě a ne každý má dům, kde může mít vlastní fitko. Ale je otázka, jestli je ideální cvičit na nějakém stroji a nebo není lepší kettle bell. A i nakládačí činku jde mít doma. Na nějaké spinnery, tak většinu roku je lepší to kolo, pro případ deště mít nějaký trenažer nebo rotoped doma a nemuset někam chodit. Fitko může mít význam, že se člověk naučí správnou techniku, zejména u silových cvičení. Zas jde o cviky, které bývají vázané na určitá zařízení, co člověk doma běžně nemá. Jsou lidi, kterým nevadí i za sluníčka být zavřený v místnosti, když by místo toho mohli jet na inlinech venku na cyklostezce.
@Náhodný host hele, to je jako ale o úhlu pohledu, já vždycky běhávala venku, jsk bylo hnusně, úplně jsem se vždycky musela nutit. Pak začala být brzy tma, čas byl až večer po práci, venku jsem se bála. Tak jsem vzala na milost pás ve fitku. Trvalo mi dobře měsíc, než jsem si zvykla. A teď mi nesmírně vyhovuje, já tam totiž držím konstantní rychlost, v konstantní teplotě. To venku nemám. Já tedy chodívala běhat ven do terénu, ne na asfalt a ne na hřiště, pás je šetrnější ke kotníkům. Je to úhlu pohledu. Dneska ráno jsem vyběhla ven a je to jiné
Navíc můžeš odběhnout po tréninku. Odcvičíš, hodinu odběhneš a máš to. Pokud to dělíš, že v jednu dobu trénink a někdy v další denní dobu běh, musíš mít pevnou vůli, abys ještě to druhé za ten den dal ![]()
@Náhodný host jet ma inlinech venku na stezce za sluníčka ti nenahradí silový trénink, nikdy. Bavíme-li se o silovém tréninku. Inliny jsou kardio, nezlze říct, že místo zavření někde ve fitku jsou lepší inline na sluníčku. Z hlediska silového tréninku nejsou ani omylem. Motáš jablka s hruškama a to festovně. Dokonce ani běh nemá nic společného se silovým tréninkem. A zrovna tak stroje běžnému člověku umožní správnou techniku provedení cviku mnohem snáze, než činky či kettlebelly. Většina lidí, co já na ně koukám a cvičí s činkami, ty cviky neprovádějí technicky správně, v podstatě málokdo, a už vůbec ne někdo doma, koho v podstatě trenér neopraví a cvičí nějak podle nějakých návodů či videí. Nevyužívají potenciál těch cviků, sice hodinu cvičí, ale díky nesprávnému provedení využíjí poloviční kapacitu toho cviku, někdy až tak, že vím, že časem u nich dojde ke zranění. A vlastní vahou nikdy nedocílíš silového tréninku jako při cvičení se zátěží. A to se bavím o fitness.
A pokud se bavíme o tom, jestli silový trénink nebo něco náhradného, konkrétně pro ženy 40+ je silový trénink stěžejní. Alespoň 3× týdně, všechno ostatní kardio je jen zábavná doplňková forma jak se udržet, ale stěžejní je silový trénink. Ta svalová hmota prostě přirozeně pekelně začne ubývat a žádným kardiem ji neudrží.
@Arboretka píše:
@Náhodný host hele, to je jako ale o úhlu pohledu, já vždycky běhávala venku, jsk bylo hnusně, úplně jsem se vždycky musela nutit. Pak začala být brzy tma, čas byl až večer po práci, venku jsem se bála. Tak jsem vzala na milost pás ve fitku. Trvalo mi dobře měsíc, než jsem si zvykla. A teď mi nesmírně vyhovuje, já tam totiž držím konstantní rychlost, v konstantní teplotě. To venku nemám. Já tedy chodívala běhat ven do terénu, ne na asfalt a ne na hřiště, pás je šetrnější ke kotníkům. Je to úhlu pohledu. Dneska ráno jsem vyběhla ven a je to jinéNavíc můžeš odběhnout po tréninku. Odcvičíš, hodinu odběhneš a máš to. Pokud to dělíš, že v jednu dobu trénink a někdy v další denní dobu běh, musíš mít pevnou vůli, abys ještě to druhé za ten den dal
Já ty pomůcky úplně neodmítám, ale osbně mi lépe vyhovuje pohyb přirozený, tj. běh nebo jízda na kole venku. Doma mám bicyklový trenažer, není to velká zábava a pochopitelně na něm snadno udržím stále stejné watty než venku na kole. Pro mě to ale je spíš náhrada a celkem nechápu lidi, kterým to vyhovuje víc než kolo venku.
@Náhodný host píše:
Já ty pomůcky úplně neodmítám, ale osbně mi lépe vyhovuje pohyb přirozený, tj. běh nebo jízda na kole venku. Doma mám bicyklový trenažer, není to velká zábava a pochopitelně na něm snadno udržím stále stejné watty než venku na kole. Pro mě to ale je spíš náhrada a celkem nechápu lidi, kterým to vyhovuje víc než kolo venku.
kolo je něco jiného ale, já taky sednu na kolo a jedu 40 kiláků okruh, pokud je hezky. Ale spíš ti tím chci říct, že prostě každému vyhovuje něco jiného a že není potřeba reagovat stylem, že nekdo je raději zavřený za sluníčka ve fitku než venku na inlinech. Protože iliny jsou jen zábava, zábavné kardio, u kterého se běžně trénovaný člověk ani nezadýchá. Mám ráda inliny, já i lední, ale na inlinech jsem jen proto, že je to prostě zábava, fyzicky už mi to nedá nic, dokonce to ani neposílí ten zadek a nohy, protože zadek a nohy jsou zvyklé na sakra jiné zátěže a cílený silový trénink. A kolo, tak to je prostě zábava, pokud nejsi trénující závodník.
@Arboretka píše:
@Náhodný host jet ma inlinech venku na stezce za sluníčka ti nenahradí silový trénink, nikdy. Bavíme-li se o silovém tréninku. Inliny jsou kardio, nezlze říct, že místo zavření někde ve fitku jsou lepší inline na sluníčku. Z hlediska silového tréninku nejsou ani omylem. Motáš jablka s hruškama a to festovně. Dokonce ani běh nemá nic společného se silovým tréninkem. A zrovna tak stroje běžnému člověku umožní správnou techniku provedení cviku mnohem snáze, než činky či kettlebelly. Většina lidí, co já na ně koukám a cvičí s činkami, ty cviky neprovádějí technicky správně, v podstatě málokdo, a už vůbec ne někdo doma, koho v podstatě trenér neopraví a cvičí nějak podle nějakých návodů či videí. Nevyužívají potenciál těch cviků, sice hodinu cvičí, ale díky nesprávnému provedení využíjí poloviční kapacitu toho cviku, někdy až tak, že vím, že časem u nich dojde ke zranění. A vlastní vahou nikdy nedocílíš silového tréninku jako při cvičení se zátěží. A to se bavím o fitness.
Ne, já to nemotám, přeci tam jasně píšu, že fitko má význam pro posilování. A inline je prvotně kardio, i když to taky posiluje svaly nohou. Běh je zčásti taky silové zatížení či posilování nohou, i když opravdu nevede k tomu, že by pak člověk byl schopen dřepnout s těžší činkou. Sprint vyžaduje velké silové nasazení, i když nejde o absolutní, ale výbušnou sílu. A u fitka vidím tu cenu právě v tom, pokud tam je trenér a učí správné technice. Jsem trochu skeptický k posilovacím strojům, různé ty lavice, ale velké činky, ty uznávám jaksi víc.
@Náhodný host píše:
Fitko má význam u posilování, nějaké stroje a velké činky nechce mít každý v bytě a ne každý má dům, kde může mít vlastní fitko. Ale je otázka, jestli je ideální cvičit na nějakém stroji a nebo není lepší kettle bell. A i nakládačí činku jde mít doma. Na nějaké spinnery, tak většinu roku je lepší to kolo, pro případ deště mít nějaký trenažer nebo rotoped doma a nemuset někam chodit. Fitko může mít význam, že se člověk naučí správnou techniku, zejména u silových cvičení. Zas jde o cviky, které bývají vázané na určitá zařízení, co člověk doma běžně nemá. Jsou lidi, kterým nevadí i za sluníčka být zavřený v místnosti, když by místo toho mohli jet na inlinech venku na cyklostezce.
Ja ti to neberu, mne to vyhovuje mit doma, kdyz mam chvili zacvicim si, ale jak pisu, ja techniku znam. Ja treba nerada cvicim v desti, ziju u Alp a cast roku je tu fakt sychravo a destivo nebo snih, lyze jsou fajn, ale proste kdyz je malo casu, tak si zalezu a zacvicim doma. Kazdopadne jak to jde, upřednostňují pobyt venku. Kazdy at si uprednostnuje co jemu vyhovuje, lisu jen nazor, jak to vnimam ja u sebe.
Navíc ještě chlapi mají život fakt jednodušší. Fakt, je to nespravedlivé
ale u žen ta svalovka prostě klesá a nedej bože od čtyříctky docela dost, tam je prostě silový trénink víc než zábava na inlinech.
@Arboretka píše:
A pokud se bavíme o tom, jestli silový trénink nebo něco náhradného, konkrétně pro ženy 40+ je silový trénink stěžejní. Alespoň 3× týdně, všechno ostatní kardio je jen zábavná doplňková forma jak se udržet, ale stěžejní je silový trénink. Ta svalová hmota prostě přirozeně pekelně začne ubývat a žádným kardiem ji neudrží.
Já to vidím opačně, stežení je kardiotrénink a toto doplnit určitým posilováním. I tady bych preferoval přirozenější pohyb, místo cviků s činkou třeba veslování, jenže ne všude je řeka, kdežto činku může mít každý v bytě. To veslování silově procvičí dolní i horní část těla, velké svalové skupiny a současně výborný kardiotrénink.