Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Arboretka píše:
kolo je něco jiného ale, já taky sednu na kolo a jedu 40 kiláků okruh, pokud je hezky. Ale spíš ti tím chci říct, že prostě každému vyhovuje něco jiného a že není potřeba reagovat stylem, že nekdo je raději zavřený za sluníčka ve fitku než venku na inlinech. Protože iliny jsou jen zábava, zábavné kardio, u kterého se běžně trénovaný člověk ani nezadýchá. Mám ráda inliny, já i lední, ale na inlinech jsem jen proto, že je to prostě zábava, fyzicky už mi to nedá nic, dokonce to ani neposílí ten zadek a nohy, protože zadek a nohy jsou zvyklé na sakra jiné zátěže a cílený silový trénink. A kolo, tak to je prostě zábava, pokud nejsi trénující závodník.
Já spíš sednu na kole než ty brusle. Nevím, co myslíš, že to je zábava, je to docela intenzivní zátěž. Je to hodně o síle, vytrvalostní a rychlé síle a samozřejmě i kardio. Nemusí být člověk závodník, stačí jen i po rovině v určité intenzitě. Při jízdě v kopcích to je intenzivní trénink, i když člověk nechce, tam ta intenzita se dát musí. A pochopitelně to posiluje nohy, je omyl si myslet, že k posilování je potřeba jen zvedat činky, dělat dřepy se zátěží nebo cvičit na nějakém stroji. Jako mladší jsem na kole do kopce nijak prudkého to vyjíždě a měl tep třeba 170, což vůbec není málo.
@Arboretka píše:
Navíc ještě chlapi mají život fakt jednodušší. Fakt, je to nespravedlivé![]()
ale u žen ta svalovka prostě klesá a nedej bože od čtyříctky docela dost, tam je prostě silový trénink víc než zábava na inlinech.
Tak mužům klesá svalová síla hlavně po andropauze, což odpovídá i věkově menopauze u žen. Je fakt, že muž ve 40 na tom silově nebývá hůře než někdo, komu je třeba 25, pokles bývá jinde než u svalové síly. V 55 a později ještě více ovšem s poklesem testosteronu klesá i ta síla. Navíc otázka, k čemu žena potřebuje velkou svalovou sílu? Já cvičení už dost beru spíš zdravotně než na výkon. Optimální je obojí cvičení, jak silové, tak i kardio, které typicky posiluje jen určité části těla a zbytek vynechává, tj posílí jen svaly dolních končetin.
Ve fitku jsem byla 2× a nikdy víc, nebere mě to. Bydlím na vesnici, sportuji v přírodě, nebo venku na workoutovem hřišti.
Jezdím na kole, chodím na túry, lezu po skalách, manžel je instruktor lezení, přivedl mě k tomu.
Posilují doma s vlastní vahou, máme dost pomůcek (hrazdu, balknu, různé gumy, balanční pomůcky).
Ve svém sportovním zaměření nepotřebují nijak extra budovat svalovou hmotu, potřebuji hlavně pružnost, koordinaci. Zvednout se, přitáhnout, mít posíleny střed, silné prsty.
Velký růst svalů není žádoucí, u lezení je to spíš na obtíž.
Manžel občas dělá kurzy i pro veřejnost a říká právě, že nejhůř jsou na tom borci z posilovny, mají sice svaly, ale jsou úplně marní co se týče pružnosti, obratnosti a koordinace. Mají sílu, ale nevylezou ani to co malé děcka.
Jsou zvyklí na jiný typ pohybu a nevyvažují to.
Chce to trochu vyváženost, jen bušit ve fitku je nesmysl. Navíc mi sport uvnitř s dalšími x lidmi vadí.
@astoret píše:
Ja ti to neberu, mne to vyhovuje mit doma, kdyz mam chvili zacvicim si, ale jak pisu, ja techniku znam. Ja treba nerada cvicim v desti, ziju u Alp a cast roku je tu fakt sychravo a destivo nebo snih, lyze jsou fajn, ale proste kdyz je malo casu, tak si zalezu a zacvicim doma. Kazdopadne jak to jde, upřednostňují pobyt venku. Kazdy at si uprednostnuje co jemu vyhovuje, lisu jen nazor, jak to vnimam ja u sebe.
Pokud někdo nebydlí v domě, ale má relativně menší byt, tak těžko bude mít v bytě nějaký posilovací stroj. Nakládací činku možná schová pod postel, posilovací stroj by chtěl svoji místnost. Jinak plný souhlas, preferovat cvičení nebo pohyb vůbec venku, ale když je zima nebo liják, tak cvičit v suchu a teple. Já se jen podivoval lidem, kteří i když je venku teplo a neprší, tak radši šlapou na rotopedu než venku na kole. Já některé zimy jezdíval venku, i za mrazu. Ale postupně jsem přešel, že v zimním obdochí spíš ten ergometr.
Proč tě to mrzí? Po Praze vzniklo po covidu spousta nových fitek a všechna jsou odpoledne a večer narvaná k prasknutí. Ženskýma i chlapama. Nechápu, jak někoho může trápit, že nechodí cvičit víc lidí. Byla bych radši, kdyby tam chodilo míň lidí a bylo tam volněji.
Jako vážně, autore tohoto vlákna: Ty fakt přijdeš do fitka a řekneš si „chtěl bych, aby tady bylo víc lidí“? Nechápu
@Marty 066 píše:
Bohužel mě mrzí že spoustu holek v dnešní době neposiluje a více kluků. Líbí se vám cvičit? Jaký na to máte názor?
Nechodím, cvičím doma, když syn spí. Možná začnu chodit později, ještě uvidím ![]()
@Marty 066 píše:
Bohužel mě mrzí že spoustu holek v dnešní době neposiluje a více kluků. Líbí se vám cvičit? Jaký na to máte názor?
to je každého věc, ať si každý dělá co chce ![]()
@Náhodný host píše:
Já to vidím opačně, stežení je kardiotrénink a toto doplnit určitým posilováním. I tady bych preferoval přirozenější pohyb, místo cviků s činkou třeba veslování, jenže ne všude je řeka, kdežto činku může mít každý v bytě. To veslování silově procvičí dolní i horní část těla, velké svalové skupiny a současně výborný kardiotrénink.
máš na to vzdělání? Protože je to přesně naopak, stěžejní je silový trénink, kardio je doplněk. Jsem fitness trenér. Vybíráš cíleně něco, čemu se běžný člověk v běžném městě nemůže věnovat. Veslování je poměrně atypická činnost. Bavíme se o úplně běžné populaci. Málokdo se dostane k veslování. A prostě silový trénink je stěžejní, minimálně u žen 40+, u žen 50+ už je pomalu nutností, jinak o ty svaly přijdou.
@Náhodný host píše:
Já spíš sednu na kole než ty brusle. Nevím, co myslíš, že to je zábava, je to docela intenzivní zátěž. Je to hodně o síle, vytrvalostní a rychlé síle a samozřejmě i kardio. Nemusí být člověk závodník, stačí jen i po rovině v určité intenzitě. Při jízdě v kopcích to je intenzivní trénink, i když člověk nechce, tam ta intenzita se dát musí. A pochopitelně to posiluje nohy, je omyl si myslet, že k posilování je potřeba jen zvedat činky, dělat dřepy se zátěží nebo cvičit na nějakém stroji. Jako mladší jsem na kole do kopce nijak prudkého to vyjíždě a měl tep třeba 170, což vůbec není málo.
tep 170 je hlavně úplně ale úplně k ničemu, i na kardio
špatně, špatně špatně ![]()
@Náhodný host píše:
Tak mužům klesá svalová síla hlavně po andropauze, což odpovídá i věkově menopauze u žen. Je fakt, že muž ve 40 na tom silově nebývá hůře než někdo, komu je třeba 25, pokles bývá jinde než u svalové síly. V 55 a později ještě více ovšem s poklesem testosteronu klesá i ta síla. Navíc otázka, k čemu žena potřebuje velkou svalovou sílu? Já cvičení už dost beru spíš zdravotně než na výkon. Optimální je obojí cvičení, jak silové, tak i kardio, které typicky posiluje jen určité části těla a zbytek vynechává, tj posílí jen svaly dolních končetin.
nepotřebuje svalovou sílu, zase mícháš jablka a hrušky, ženy taky netrénují na svalovou sílu. Potřebují svalovou hmotu, ne sílu, ale svaly. Protože to je to, o co přicházejí. A saly rovná se větší bazální metabolismus. A ten u žen kolem přechodu a po přechodu prostě zpomaluje hodně. U mužů to není tak znát jako u žen. Není to stejné, ta těla, ty hormony, fungují jinak.
@Big boss píše:
Ve fitku jsem byla 2× a nikdy víc, nebere mě to. Bydlím na vesnici, sportuji v přírodě, nebo venku na workoutovem hřišti.Jezdím na kole, chodím na túry, lezu po skalách, manžel je instruktor lezení, přivedl mě k tomu.
Posilují doma s vlastní vahou, máme dost pomůcek (hrazdu, balknu, různé gumy, balanční pomůcky).
Ve svém sportovním zaměření nepotřebují nijak extra budovat svalovou hmotu, potřebuji hlavně pružnost, koordinaci. Zvednout se, přitáhnout, mít posíleny střed, silné prsty.
Manžel občas dělá kurzy i pro veřejnost a říká právě, že nejhůř jsou na tom borci z posilovny, mají sice svaly, ale jsou úplně marní co se týče pružnosti, obratnosti a koordinace. Mají sílu, ale nevylezou ani to co malé děcka.
Velký růst svalů není žádoucí, u lezení je to spíš na obtíž.
Jsou zvyklí na jiný typ pohybu a nevyvažují to.
Chce to trochu vyváženost, jen bušit ve fitku je nesmysl. Navíc mi sport uvnitř s dalšími x lidmi vadí.
to je svatá pravda a ani stou sílou to není úplně savné ![]()
@Arboretka píše:
máš na to vzdělání? Protože je to přesně naopak, stěžejní je silový trénink, kardio je doplněk. Jsem fitness trenér. Vybíráš cíleně něco, čemu se běžný člověk v běžném městě nemůže věnovat. Veslování je poměrně atypická činnost. Bavíme se o úplně běžné populaci. Málokdo se dostane k veslování. A prostě silový trénink je stěžejní, minimálně u žen 40+, u žen 50+ už je pomalu nutností, jinak o ty svaly přijdou.
Stěžejní k čemu? K nabrání svalové hmoty jistě silový trénink, ale když to vezmu zdravotně, tak důležitější je kardio. Kdo nehoní výkon, ale chce to třeba jako prevenci infarktu, tak hlavně to kardio. A pro lepší prokrvování mozku taky důležitější kardio. Neříkám, že posilovat ne. Já třeba ty veslaře dost často vidím na Vltavě, dobrá je i kanoistika, i když tam se tolik neprocvičí nohy. To veslování funguje i jako kardio trénink, kanoistika myslím zčásti taky, i když se tam nezapojí svaly nohou jak při veslování.
@Arboretka píše:
tep 170 je hlavně úplně ale úplně k ničemu, i na kardiošpatně, špatně špatně
Tady jsou různé teorie, jak trénovat, výkonnostní zóny dle FTP nebo maximálního tepu, vím, že toto moc neodpovídá současným teoriím. Já tehdy měl tu výkonnost na kole velice dobrou, samozřejmě s takto vysokým tepem jsem jel jen kráce, nevím jak bych jezdil nějaká horská stoupání. pokud jde o posilování, tak třeba tělocvikář na sš nám říkal, že u dělání kliků nebo shybů jde o ty poslední, tj. jestli někdo jich udělá 30, tak posiluje tím posledním, který dělá na doraz. Dnes vím, že to tak vůbec být nemusí, je to pouze jednou z možností, jak to trénovat a jde to opravdu i jinak. Ale je to styl, který se učí i dnes, myslím že je v pokynech pro uchazeče o práci v armádě, aby prošli u testů, jak to mají natrénovat. A u toho silového tréninku, je otázka jestli je ideální trénovat na objem a nebo na sílu, kde ten objem pak je taky, ale menší než když se to zacílí na objem tím tradičním stylem. Tj. 1-3 opakování na sílu, 8-12 na objem, více na vytrvalostní sílu a prokreslení svalů. Docela se mi líbí, jak to dělají ve Strong First, Pavel Macek, ty věci fungují a přístup je docela jiný od tradiční kulturistické metody nebo posilování na strojích. Kulturistická metoda samozřejmě funguje, ale je otázka, jestli to hlavní má být objem a nebo síla. Objem je skvělý pro nějaké kulturistické přehlídky, většinou jde ale právě o tu sílu případně její varianty jako výbušnou sílu ap.
@Arboretka píše:
nepotřebuje svalovou sílu, zase mícháš jablka a hrušky, ženy taky netrénují na svalovou sílu. Potřebují svalovou hmotu, ne sílu, ale svaly. Protože to je to, o co přicházejí. A saly rovná se větší bazální metabolismus. A ten u žen kolem přechodu a po přechodu prostě zpomaluje hodně. U mužů to není tak znát jako u žen. Není to stejné, ta těla, ty hormony, fungují jinak.
Už jsem k tomu trošku psal dříve, pokud někdo trénuje na objem, tak ano. Z mého pohledu má být silový trénink právě o síle a objem vedlejší produkt. Svaly trénovat pro okrasu a aby se v klidu spálilo víc kalorií, tak nikomu to nezakazuji, ale rozumné mi to moc nepřijde.
@enyf píše:
Proč tě to mrzí? Po Praze vzniklo po covidu spousta nových fitek a všechna jsou odpoledne a večer narvaná k prasknutí. Ženskýma i chlapama. Nechápu, jak někoho může trápit, že nechodí cvičit víc lidí. Byla bych radši, kdyby tam chodilo míň lidí a bylo tam volněji.Jako vážně, autore tohoto vlákna: Ty fakt přijdeš do fitka a řekneš si „chtěl bych, aby tady bylo víc lidí“? Nechápu
Ve fitkách bývá plno, ale většina populace se prakticky nehýbe. Zato část lidí z fitek nezná nic jiného než jít do práce, pak fitko a domů jen povečeřet a jít spát