Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj Holky,
od doby, co nosíme respirátory mám problémy s oteklou nosní sliznicí. Začalo to už před rokem a půl s rouškami, to jsem byla občas zahleněná, ale od jara, co nám nařídili respirátory se u mě objevil otok nosní sliznice prakticky trvale. Na ORL mi dali nosní kortikoidy a doporučili alergologii (na tu čekám), ale léky na alergii nezabírají. Prý pokud se vyloučí alergie oficiálně, tak to uzavřou jako tzv. idiopatickou rýmu. Chci se tedy zeptat, jestli je tu někdo s podobným problémem komu to začalo s respirátory? Doktoři vždycky mlží, asi proto, že je to teď ožehavé téma, ale sestra mi mezi 4 očima přiznala, že to prostě tu nosní sliznici vysušuje a že mi to klidně ten denně nošený respirátor mohl vyvolat…je tu někdo s podobným problémem? Co Vám pomohlo? Navíc dva týdny po dobrání kortikoidu mám ucpaný nos znovu
Nějaká jiná alternativa?
Ne nekapu, vím, že to můžou dlouhodobým užíváním vyvolávat, ale nikdy jsem je moc nebrala, z toho to nemám ![]()
Co nejvíce kompenzovat pohyb v přírodě bez respiratoru. Tady nic jiného moc nepomůže, možná ještě zvlhcovat sliznice nosu a dodržovat pitný režim.
Já dělám ve zdravotnictví, máme povinné respirátory prakticky od začátku a většina kolegů si na to stěžuje od začátku. Nejlépe mi pomáhá proplachovat konvičkou a zvlhčovat nosní sliznici mořskou vodou.
To Aduš 8: A jak to pak v tom udýchají? Já občas fakt dýchám s tím respirátorem pusou, jak mám ten nos ucpaný…Tak to jsem ráda, že mi to někdo potvrzuje. Já už si připadám jako blázen. A jak často to proplachování?
@Mariana88
Já s tím bojuju příšerně, mám zúžené průchody do vedlejších nosních dutin, takže se mi ty sliznice opakovaně zaněcujou ještě ke všemu. Zezačátku jsem měla třikrát po sobě antibiotika na zánět dutin. Taky mi ORL řekla ústně, že pod rouškou se vzduch ohřívá a tím ty sliznice napuchnout, a ještě jak tam část vzduchu zůstává nevyměněná, drží se vlhkost a bakterie tou bariérou neprojdou, je to ideální prostředí na jejich množení. Do zprávy taktéž napsala idiopatická rýma. Jediné, co trošku pomáhá, je pláchnout nos vincentkou - koupíš flašku za asi 30 kč a dá se doplňovat do spreje, když si ho koupíš jednou. Pláchnu normálně ráno a večer, když jsem v respirátoru nějak dýl, tak vždycky potom když ho sundám, nosím si to s sebou. Jediné co pomáhá zaručeně ale je být v respirátoru prostě co nejmíň. Já mám to štěstí, že pracuju v klasické kanceláři kde jsme 2, takže většinu pracovní doby ho mít nemusím, do práce chodím pěšky nebo autem a dobrovolně nikam nechodím na žádné kulturní a jiné akce, kde bych ho měla. Takže jen v nutných případech mhd a obchody nebo úřady + doktoři. Jinak bych končila neustále znovu na antibiotikách. Takže od jedné infekce mě to chrání a druhou způsobuje, fakt výhodné. Netroufám si to vůbec nikde říkat nahlas abych nebyla ukamenována jak jiní v tom vydrží celé dny a žádný problém nemají a přece to vůbec nevadí. Závidím těm, komu to nevadí ale co nadělám.
@Mariana88 většinou 2× denně, rano a večer. Stačí přidat trochu mořské soli, je to i super proti rýmě. My to sundaváme, jakmile můžeme ![]()
Děkuju za rady, zní to blbě, ale jsem ráda, že v tom nejsem sama, já si říkala, že to není možný, že v práci nikdo nic moc neříká. Jen kolega alergik říkal, že se mu horší nějaké hodnoty a začalo se mu rozjíždět astma. Dělám ve službách, takže prakticky musím nosit taky celý den a synek mi k tomu nosí virózy že školky, tak někdy nevím, co mi vlastně zrovna je ![]()
@Mariana88
Já bych teda ještě řekla když už ten respirátor musím mít, že mi nejmíň vadí z respilonu s nějakou tou samodesinfekční vrstvou mědi. Jako leze to do peněz, ale přijde mi nejprodyšnější z toho, co jsem zkoušela. Začala jsem ho okupovat když jsem byla těhotná, protože to mi to celkově dělalo dost problémy.
Mám to to samé. A na ORL tvrdí také, že jde o alergii. Od začátku tvrdím, že je to blbost - zajímavý, že ne to trápí, jen když mám roušku. Tak že alergie těžko.
Kapky nepomáhají.
@Mariana88 píše:
Ahoj Holky,od doby, co nosíme respirátory mám problémy s oteklou nosní sliznicí. Začalo to už před rokem a půl s rouškami, to jsem byla občas zahleněná, ale od jara, co nám nařídili respirátory se u mě objevil otok nosní sliznice prakticky trvale. Na ORL mi dali nosní kortikoidy a doporučili alergologii (na tu čekám), ale léky na alergii nezabírají. Prý pokud se vyloučí alergie oficiálně, tak to uzavřou jako tzv. idiopatickou rýmu. Chci se tedy zeptat, jestli je tu někdo s podobným problémem komu to začalo s respirátory? Doktoři vždycky mlží, asi proto, že je to teď ožehavé téma, ale sestra mi mezi 4 očima přiznala, že to prostě tu nosní sliznici vysušuje a že mi to klidně ten denně nošený respirátor mohl vyvolat…je tu někdo s podobným problémem? Co Vám pomohlo? Navíc dva týdny po dobrání kortikoidu mám ucpaný nos znovuNějaká jiná alternativa?
Tak hlásím se - mám totéž! Zasr…ný respirátory a roušky. Kdy už ta buzerace skončí.
Tak doufam, ze budeme zase zdrave, pac to dychani pusou je proste otrava ![]()
Nosit roušku pod nosem a nandavat jen když se objeví policajt nebo nějaký hlídač.
Anebo pak nanorouška. S tou se dýcha mnohem líp. Koupila jsem si ji a je to fakt lepší.