Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nerikam, ze bych syna vyměnila za holku. To ani náhodou. Jsem fakt rada, ze to takhle mame. Kazdeho mam rada jinak a přitom stejne. Jen mě obcas prepadne touha po 2. holce. Ta moje je spíš kluciciho smýšlení, žádné pisteni, je skvělá. I syn. Jen prostě malinko zavidim maminkam se třemi detmi - dve holky, jeden kluk, pro me ideál.
Prosimtě, tak si ještě to jedno pořiďte ne? Nebo kdyby to byl kluk, tak bys to vnímala jako velkej průšvih?? ![]()
Já tě chápu, měla jsme to taky tak. Mě se tedy přání další dcerky vyplnilo, dokonce vícenásobně. Ale došlo k tomu tak, že máme velkou rodinu. Paradoxně holky byly z těhotenství, která nebyla tak úplně plánovaná ![]()
Ale po zkušenosti musím vyvrátit pár věcí. Sesterské vztahy nemusí být zas taková idylka, jak si člověk někdy představuje. Zpětně jsem moc ráda, že máme poměr pohlaví dětí vyvážený. Ti kluci mají taky něco do sebe, věř mi ![]()
Tohle teda nepobírám. Zakladatelko promiň, ale tohle mi připadá skoro jako rouhání. Chápu, že si občas někdo posteskne, že se zamyslí, jaké by to bylo. Ale aby to byly tak intenzivní myšlenky, že o tom založím diskusi, to mi hlava nebere. ![]()
Buď ráda za to, co máš, bez dalších „coby kdyby“, to je klíč ke štěstí.
@Anonymní píše:
Nerikam, ze bych syna vyměnila za holku. To ani náhodou. Jsem fakt rada, ze to takhle mame. Kazdeho mam rada jinak a přitom stejne. Jen mě obcas prepadne touha po 2. holce. Ta moje je spíš kluciciho smýšlení, žádné pisteni, je skvělá. I syn. Jen prostě malinko zavidim maminkam se třemi detmi - dve holky, jeden kluk, pro me ideál.
No a co, tak závidíš, každý má někdy myšlenky podobného typu, není na to nic špatného. Přiznej si, nezakazuj si je, prostě je měj. Miluješ svoje děti, ale přemýšlet můžeš o čemkoliv. ![]()
A víš co bych chtěla já ? druhé dítě … no, min. rok zamlklé těhotenství, nyní prasklé mimoděložní - utekla jsem hrobníkovi z lopaty.
Zbytečně se rouháš, Tvé starosti bych chtěla vážně mít.
Važ si toho, co máš …
Tak si vezmi holčičku do pěstounské péče nebo adoptuj. Však to nemusí být vlastní vrh kór když jsi odvařená z cizích holčiček. ![]()
Když jsem byla před porodem hospitalizovaná, byla se mnou na pokoji jedna paní, co čekala dvojčata. Plánovala jednu holčičku a místo toho čekala dva kluky. Navštěvoval ji tam psycholog, nemohla se s tím smířit. A asi po 10 letech jsem ji potkala s kočárkem, měla dalšího kluka s novým partnerem, a vypadala spokojeně.
![]()
Co všichni mají s těma holčičkama? Tady je to samá touha po holčičce, i v reálu kolem mě všichni touží po holčičce. V těhotenství mi taky bylo ze strany chlapovy rodiny řečeno, že to snad alespoň bude holka, když už to nejsou dvojčata.
Už jsem to psala i v tamté diskuzi, já chtěla o trochu víc kluka, máme holku a jsem šťastná jak blecha, žádné zklamání se nekonalo. Druhé nebude, tak třeba jednou budu mít vnoučka, to bude taky super. Važte si toho co máte a nevymýšlejte kraviny nebo se vám to vrátí. Navíc když už jednu holčičku máš.
@Serpentini to si nevyberes. Já zase moc chtěla chlapecky a mam hned dva krásné kluky. Pri prvním se ještě rodina nějak držela zpět, až na moji matku, která mi řekla, až nebrecim, ze příště to vyjde
no a při druhem? Normálně mi tchyně po porodu syna řekla, ze mne hrozně lituje a jak to zvládám? Lidi jsou blbí
@Tichošlápek Já taky nevím, proč se pořád předpokládá, že ženská nutně musí mít dceru, jinak bude nešťastná
I když jak to tady tak čtu, tak mi to začíná do sebe zapadat. Ženský bláznivý ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Pro mě citlivé - anonym. Jsem mama 2 dětí, které nadevse miluju. Starší holčička a mladší chlapeček. Vzdycky jsem chtěla dve holčičky, teď jsem šťastná za ty svoje dve krasne deti.Ale poslední dobou mi vrta hlavou, jaké by to bylo mit jeste jednu DCERU. Vím, ze uz si třetí neporidime, je mi 35, porody těžké, vracím se do prace a stejne bych určitě mela kluka, prostě je to jen takove nenaplněné přání… Když nekde vidim malo holku, úplně me to dostane, vzpomenu si na dceru a chtela bych jeste jednou mit malou holku, ale fakt jen tu holku, klucik mi jeden staci, i kdyz je to mazel nejvetsi.
Jak si takove myšlenky zakázat?? Jsem asi blazen.
J.
Já bych bych do toho třetího šla
.
Já chtěla aspoň jednu holčičku, mám dva kluky. Já chápu matky proč chtějí dceru. Ono ten vztah je jiný. Však je tu spousta diskuzí o mamáncích. Ale když dcera volá mámě každý den, staví se za ní v týdnu na kafe, jede s ní na dovolenou, jdou spolu na nákupy, to je v pořádku, přijatelně akceptované. Ale kdyby toto dělala kluk, tak to bude hned maminčin mazánek. ![]()
Snad si alespoň jeden můj syn přivede nějakou bezva holku.
@Anonymní píše:
Já chtěla aspoň jednu holčičku, mám dva kluky. Já chápu matky proč chtějí dceru. Ono ten vztah je jiný. Však je tu spousta diskuzí o mamáncích. Ale když dcera volá mámě každý den, staví se za ní v týdnu na kafe, jede s ní na dovolenou, jdou spolu na nákupy, to je v pořádku, přijatelně akceptované. Ale kdyby toto dělala kluk, tak to bude hned maminčin mazánek.Snad si alespoň jeden můj syn přivede nějakou bezva holku.
Přesně tak. Jakmile se chlap stýká s matkou častěji než jednou za měsíc, je to maman a mělo by se s tím něco dělat. Musí zapomenout na vše, co má ze své původní rodiny a „být na straně maželky“. Za každou cenu. Existuje jen „strana matky“ a „strana manželky“.
Pamatuju si namátkou diskuze: nemůžu na dovolenou, manžel chce s dětmi vzít svou matku, jak mu mám vysvětit, že je to divné? A když pár holek zareagovalo, že oni taky občas jednou na hory s rodičema, tak zakladtelka odsekla, že to ona taky, ale tohle je snad něco jiného…
Nebo moje oblíbená: zakladatelka si stěžovala, že tchyně se na procházkách s miminkem zastavuje u své matky, což zakladatelku štve, protože pro ni je to cizí ženská… A že manžel „to neřeší“, což jí vadí. (Rozuměj, manžel neřeší, že jeho matka ukáže jeho syna jeho babičce).
Ale jakmile se začne mluvit o tom, že někdo chce holčičku, hned se všichni prsí, jak mají s tchyní super vztahy ![]()
@Bábrdl Ježíš jak to čtu je mi až na blití co jsou některé ženské schopné vypustit z huby
![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.