Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já dávala malou do školky loni a taky jsem koukala, že ve tříde byly mnohem staší deti i predskoláci a taky jsem to hned řešila. Paní reditelka me hned uklidnila, že tento model zavedly z jednoho prostého duvodu, aby se starší deti staraly o ty mladší a pomáhaly jim s oblékaním, drzely je na procházce za ruce a celkove si vytvořily v ztah i kmladším detem. A hele ono to krásne funguje. Moje dcera sla do skolky ve 2,5 letech takže se sama oblíkat uplne neumela.Ono když mají jít ven a všichni se mají oblíkat rukavice čepice apod, ty učitelky nemužou naráz dobre zvládnout 20 detí aby každé melo vše tak jak má Ty starší deti už to vedí. Sem tam dcera prijde s otočenýma teplákama protože jí je adelka 6 letá spatne otočila, ale jinka je to fajn model a doporučovala bych do každé školky:))
Taky bych spíš řešila učitelky a někde stranou s nimi promluvila, ať z malého nedělají miminko.
O kluka bych se nebála. S mladšími dětmi by se mohl nudit a mohl by si i zvyknout, že je „lepší“ (šikovnější, rychlejší) bez toho aby se snažil. Se svými vrstevníky půjde jednou i do školy a pravděpodobně i tam bude nejmenší. Takže když si ve školce zvykne a najde si kamarády, bude i škola pro něj jednodušší.
Nedělej si z toho hlavu. Náš chodí do malé školky, kde je jen jedna třída, takže tam jsou všechny věkové kategorie a je to v pohodě. Nastupoval do školky 2 roky a 7 měsíců a do toho tam byli sedmiletí
Takže opravdu velikej rozdíl. A dá se to… Nakonec měl největší problém s chlapečkem, kterej je sice starší, ale mnohem drobnější ![]()
Tak já bych počkala, jak zapadne nebo nezapadne do kolektivu, jestli tam bude spokojený, děti si s ním budou hrát. Podle mě jde o to, jak je vyspělý, ne o výšku nebo prostě vzrůst.
Přejít může vždycky, teď už je to vcelku jedno.
No tak se vracím k tématu..
Kluk je ve školce psokojený, ale už mi přišel s tím, že mu jedna holčička říkala, že je jak miminko, ale naštěstí to nějak ještě nechápe.. Syn neni extremné malý, ale prostě jeho vzhled je takový dětský a opravdu, kdo je ho nezná si myslí, že je tak o rok- rok a půl mladší..
Problém je paní učitelka.. Jedna je zatím ok a druhá i když hodně milá a hodná, i podle doslechu neustále něco má.. Nevím, jak to řešit, abych nebyla za hysterickou..
První den se zarazila, jestli patří malý do jejich třídy. Druhý dne mi s udivem říkala, že si myslela, že je tam kluk omylem, že ji tam paní ředitelka dala maláčka.. Ve st mi řekla, když on je takový miminkovský ještě, že si myslela, že je to maláček.. čt, pá jsme byli doma, byl nachlazený..
V pondělí se nic nedělo, ut, když jsem si pro něho opět šla tak mi mi řekla, ten váš.. HOnzík, ten věk mě hodně klame, já pořád ho mám jako maláčka, takový drobek..já jsem si opravdu myslela, že je tady omylem.
Tak nejvíc jsem měla obavy z dětí, a nakonec paní učitelka, vím, že to nemyslí, zle, ale prostě za prvé to kluk slyší, za druhé, jako mámě je to i líto, že pořád někdo řeší vzled, jaký je, a za druhé mě to i samotnou deptá, protože je to z povoliny i ze zdravotního důvodu- chodíme na endokrinologii. Zase nevím, jeslti mám jim říct, že byl nemocný a že má opozděný růst a dohání, aby to tam řešily a nebo to nechat být..tu nemoc
Kluk má 101 cm- 4 a půl let, takže malý je, ale prostě ne, aby to pořád někdo řešil..
A co jsi té učitelce na ty řeči řekla? předpokládám, že už jsi se k tomu nějak vyjádřila a s učitelkou promluvila…
Poprvní nic, protože vím, že každé dítě vypadá jinak na vzhledd podruhé už mi to bylo trapné, ale řekla jsem, že on je takový menší, ale že jsme v rodině všichni - to spíš bylo jakože odlehčení..jsem nevěděla co jako na to říct- to je jakoby se někdo zeptal, proč je dítě tlusté..
Myslela jsem, že poprvní, podruhé a řešit se to nebude.. Právě jsou tam učitelky dvě, tak hned každá jak je hodný chlapec, že žádný problém neni, ptám se pokaždé, ještě mě napadlo, že třeba se jí nezdá něco, že by jako umět mohl, ale ne, jde jenom o to, že pořád se jim nezdá, že má tolik let..První mi neřekla ani slovo.. Ona nebere jako urážku, ale takové jakoby vtipkování, něco jako ten váš je prcek, takový drobek, já bych mu tolik netipla něco takového..
Právě je to vždycky před dětmi, tak nevím, co bych jako měla říct. právě by mě zajímalo, co byste dál učitšlce řekly, protoe nechci, aby to vyznělo nějak hrubě, probotže ona je jinak na děti hodná, ale zase nechci, při každé návštěvě toto poslouchat.
Jinak jsme chtěla dodat, že kluk do školky chnodí rád, takže on to nevnímá- zatím, spíš je to takový můj vnitřní problém a nevím, jestli to nechat být a něco něco říct, ale zase nevím, jeslti je vhodné tak říkat, že byl nemocný a že se léči na růst, aby zase ho neměly za něhokého nemocného ![]()
Bere jenom ráno letrox, to je vše na štítnou žlázu, jinak nic
Tak jim řekni, že na poznámky o jeho výšce jsi citlivá, že má zdraovtní problémy a ty ses s tím už dost natrápila a že bys nerada, aby to děti po ní opakovaly a zavdalo to třeba příčinu k posměchu. dokud nic neřekneš, tak to nikdo netuší… klukovi je to očividně jedno, tak buď ráda.
@Anonymní píše:
No tak se vracím k tématu..
Kluk je ve školce psokojený, ale už mi přišel s tím, že mu jedna holčička říkala, že je jak miminko, ale naštěstí to nějak ještě nechápe.. Syn neni extremné malý, ale prostě jeho vzhled je takový dětský a opravdu, kdo je ho nezná si myslí, že je tak o rok- rok a půl mladší..
Problém je paní učitelka.. Jedna je zatím ok a druhá i když hodně milá a hodná, i podle doslechu neustále něco má.. Nevím, jak to řešit, abych nebyla za hysterickou..
První den se zarazila, jestli patří malý do jejich třídy. Druhý dne mi s udivem říkala, že si myslela, že je tam kluk omylem, že ji tam paní ředitelka dala maláčka.. Ve st mi řekla, když on je takový miminkovský ještě, že si myslela, že je to maláček.. čt, pá jsme byli doma, byl nachlazený..
V pondělí se nic nedělo, ut, když jsem si pro něho opět šla tak mi mi řekla, ten váš.. HOnzík, ten věk mě hodně klame, já pořád ho mám jako maláčka, takový drobek..já jsem si opravdu myslela, že je tady omylem.
Tak nejvíc jsem měla obavy z dětí, a nakonec paní učitelka, vím, že to nemyslí, zle, ale prostě za prvé to kluk slyší, za druhé, jako mámě je to i líto, že pořád někdo řeší vzled, jaký je, a za druhé mě to i samotnou deptá, protože je to z povoliny i ze zdravotního důvodu- chodíme na endokrinologii. Zase nevím, jeslti mám jim říct, že byl nemocný a že má opozděný růst a dohání, aby to tam řešily a nebo to nechat být..tu nemoc
Kluk má 101 cm- 4 a půl let, takže malý je, ale prostě ne, aby to pořád někdo řešil..
ale mě nepřijde tak maličký, naše má 104 a v únoru jí bude 6 taky je nejmenší ze třídy, když byla maličká tak měla zástavu růstu bez zjištěné příčinny, ve školce jsem to takhle řekla a nikdy to nikdo nějak extra neřešil, učitelky jen řekly že je drobeček a tím to sknčilo, je to jejich mazlíček. Přístup Vaší učitelky mi přijde přinejmenším zvláštní
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Asi je to tím těhotenstvím no
ale bohužel máme moc řešící učitelky, už než jsem ho dávala do školky, tak jsem slyšela, že hromadu maminek má problém s tím, že učitelky všechno řeší.. tak vlastně nevím, jeslti řeším děti nebo je, prostě jsem ho dala do školky, v říjnu bude druhé, tak by mě mrzelo, kdybych byla doma a on tam někde byl nafouklý, že na jeho ukor někdo vtipkuje..
Ono to ta učitelka zle nemyslí, ale to dítě to bere jinak..