Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
sophinka píše:saxa píše:a kolik je více dětí? dovedu si představit,že mám 10 tisíc, manžel třeba 12 tisíc, náklady na bydlení cca 10 tisíc a mít 4 děti . To si dovedu představit aniž by jakkoliv strádali a nepovažovala bych je za chudou rodinu.
Třeba ti,co nemají ani průměrnou mzdu.
No my momentálně chudí nejsme ale nikdy se neví proto zustanem radši u dvou
ty nároky s věkěm vzrustají a nerada bych dětem donekonečna opakovala že chybí peníze ![]()
mikky píše:sophinka píše:saxa píše:a kolik je více dětí? dovedu si představit,že mám 10 tisíc, manžel třeba 12 tisíc, náklady na bydlení cca 10 tisíc a mít 4 děti . To si dovedu představit aniž by jakkoliv strádali a nepovažovala bych je za chudou rodinu.
Třeba ti,co nemají ani průměrnou mzdu.![]()
copak tě tak překvapilo?
Pro mě uživit = nakrmit, obléct. Ostatní už je nad rámec tohoto pojmu, ale svým dětem bych to dopřát chtěla. Což není úplně tak k tématu, jenom jsem se zamyslela nad definicí toho slova ![]()
Liciáš píše:Já bych peníze na první bt za své dva sourozence nevyměnila, ale je fakt, že když jsem nemohla na lyžák se školu k moři, bylo mi to líto…na tyhle věci pro mé 2 sourozence ale pak už bylo, prostě jsem byl malá v „nejchudším“ období..teď budeme živit 3 dítko (partner už 2 má) a už s 1 to nebude žádná superparáda, ale bude to v normálu. Uživit je pro někoho koupit mu hadry a hračky za desítky tisíc a pro někoho, aby dítě nemělo hlad a mělo co na sebe , to že má 3 hračky a bpty po cizích dětech neřeší
Ono záleží na tom, co si dotyční představuýjí pod pojmem „uživit“ Pro mě je to třeba i o tom dopřát dětem kroužky, výlety, dovolenou, lyžáky, školy v přírodě, později kvalitní střední popř, vysokou školu a v neposlední řadě, až se budou chystat na samostatný život, dát jim něco do začátku. Doba je těžká, ale pro mě je rozhodující, zda budeme schopni se o děti postarat i v tomto směru.
Mě to příjde celkově blbý řešit. Vždyť může být rodina, kdy oba rodiče pracují, mají třeba 3děti. Ale pak jednoho dne může být všechno jinak. Může jeden nebo třeba i oba přijít opráci a ty děti uživit stejně budou muset.
Já myslím, že to není o penězích. Spíš o té výchově. Když budu dítě odmala zahrnovat nejdražším oblečením, nejdražšíma a nejnovějšíma hračkama. Tak je jasné, že si zvykne na určitý standard a kdyby přišla nějaká finanční krize v rodině, tak dítě to těžce ponese.
Mám kamarádku, která má 4děti. Pracuje její manžel (má dobře prosperující firmu), ona jezdí do práce jen někdy. Spíše chodí pomáhat jednomu sousedovi, co je na tom zdravotně špatně. Její muž chce, aby byla doma. Ale i přesto, že si můžou dovolit dětem koupit nejnovější mobily, můžou mít téměř cokoli, tak jim to nekoupí. Chtějí, aby si věcí vážili a kdyby náhodou firma zkrachovala, aby se dokázali uskromnit. ![]()
A opravdu si pod slovem uživit představím- obléct, nakrmit ![]()
Příspěvek upraven 02.02.12 v 14:55
Tobě to přáíjde málo? Tak si to spočítej, 12 000:6= 2.000,– na osobu a měsíc a teď si vem,že máš dvě děti ještě na lneách, jedno ve školce a jedno ve škole, takže školka a obědy a obědy ve škole jsou 2 litry měsíčně, pleny jsou i ty nejlevnější 2000 a to jsem mírná, jídlo,4000 když děti kojíš a to beru tedy tak, že vaříš a navařené jí manžel v právi a nekupuje si obědy, tak to jsi na nějakých 8 000 když jsem spořivá a fakt se hlídfám a 4000 mi zbývají na oblečení, hygienu, výlety…takže není to tak srašně málo, ale věřím tomu, že jsou lidé, co utratí 4000 za víkend ani neví za co (a nemyslím to ošklivě, prostě na to mají)
Anonymní píše:
Ahoj, ja pochazim z chude rodiny-ze 7 deti..zili jsme na vesnici, meli celkem velke hospodarstvi,aby nas nasi uzivili..ale slo to..Sice jsme nejezdili se skolou na vylety(lyzarsky vycvik apod), nemely pocitace, mobily apod(coz mi ani nevadilo)..detstvi jsme stravily na poli a mezi dobytkem…pomahat se muselo..
A není tohle náhodou krásně strávené dětství? Já jsem z paneláku, ze 3 dětí, na lyžák jsem nejezdila, nebyli peníze, ale zato léto na chalupě u babčky se zvířaty a zahradou, to jsou mé nejhezčí vzpomínky
Mobiy v době, kdy jsem já byla dítě nebyly a očítač si pořídil až brácha za peníze z brigády, to mu bylo cca 16-17 let.
sophinka píše:mikky píše:copak tě tak překvapilo?sophinka píše:saxa píše:a kolik je více dětí? dovedu si představit,že mám 10 tisíc, manžel třeba 12 tisíc, náklady na bydlení cca 10 tisíc a mít 4 děti . To si dovedu představit aniž by jakkoliv strádali a nepovažovala bych je za chudou rodinu.
no vyžít z toho ![]()
Materiální zabezpečení je důležité -pro mě to je jídlo,bydlení,spoření na studia a občas nějaké povyražení. Pozastavuji se ale nad tím,že si hodně lidí myslí ,že pokud má peníze na materiální zabezpečení typu výlet,kroužky,soukromé školy-školky,lyžařské výcviky ,je všechno v caiku. Spíš by mě zajímala diskuze kolik času věnujeme svým dětem aby byli šťastné? KOlik vašeho času patří výhradně vašim dětem (ať už máte jedno,dvě,tři,čtyři,atd… ?) A kolik času obětujeme rádoby práci kdy řekneme počkej nemám čas? A o kolik by byly naše děti spokojenější kdybychom měli třeba o hodinu denně víc výhradně pro děti ,ale měli bychom třeba o 2000 méně měsíčně na útratu?
Gina108 píše:
Mmch kolik dneska stojí takový lyžák se školou?
lepší nevědět
Brácha ted byl,platil 2000 pobyt(po-pá)+600 vlek+utráta.No a výbava.
mikky píše:sophinka píše:no vyžít z tohomikky píše:copak tě tak překvapilo?sophinka píše:saxa píše:a kolik je více dětí? dovedu si představit,že mám 10 tisíc, manžel třeba 12 tisíc, náklady na bydlení cca 10 tisíc a mít 4 děti . To si dovedu představit aniž by jakkoliv strádali a nepovažovala bych je za chudou rodinu.
mě to přijde v pohodě
je nás osm a projíme cca 10 tisíc měsíčně.
sophinka píše:
Materiální zabezpečení je důležité -pro mě to je jídlo,bydlení,spoření na studia a občas nějaké povyražení. Pozastavuji se ale nad tím,že si hodně lidí myslí ,že pokud má peníze na materiální zabezpečení typu výlet,kroužky,soukromé školy-školky,lyžařské výcviky ,je všechno v caiku. Spíš by mě zajímala diskuze kolik času věnujeme svým dětem aby byli šťastné? KOlik vašeho času patří výhradně vašim dětem (ať už máte jedno,dvě,tři,čtyři,atd… ?) A kolik času obětujeme rádoby práci kdy řekneme počkej nemám čas? A o kolik by byly naše děti spokojenější kdybychom měli třeba o hodinu denně víc výhradně pro děti ,ale měli bychom třeba o 2000 méně měsíčně na útratu?