Chudí a rodiny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9670
11.11.23 15:21
@Anonymní píše:
Tak to jsi ale měla štěstí na příznivé okolnosti ;)

Ono to obvykle není o štěstí, ale o tom, že se člověk stará, hledá, maká… a nefňuká a nečeká, až mu štěstí padne do klína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
11.11.23 15:21

Máme jako rodina čistý příjem 48 tisíc, nárok na dávky jsme měly jen když jsem byla na mateřské a muž v té době přišel o zaměstnání. A to se paní na úřadě divila, co tam chci. Jinak máme hypotéku, neplatíme nájem. Máme zahradu, kotel, minimum svítíme, nemáme zbytečné domácí žrouty elektřiny a žijeme tak nějak normálně, ale oba musíme být zaměstnaní, jednak je to v háji. A v dnešní době krize je těžké se udržet, když firmy snižují stavy pracovníků nebo úplně krachnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76182
11.11.23 15:28
@pocker píše:
Máme jako rodina čistý příjem 48 tisíc, nárok na dávky jsme měly jen když jsem byla na mateřské a muž v té době přišel o zaměstnání. A to se paní na úřadě divila, co tam chci. Jinak máme hypotéku, neplatíme nájem. Máme zahradu, kotel, minimum svítíme, nemáme zbytečné domácí žrouty elektřiny a žijeme tak nějak normálně, ale oba musíme být zaměstnaní, jednak je to v háji. A v dnešní době krize je těžké se udržet, když firmy snižují stavy pracovníků nebo úplně krachnou.

když máte čistý příjem 48 t, a jste 3, tak určitě nárok na nějaké dávky máte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.23 15:36
@Jahru píše:
Ono to obvykle není o štěstí, ale o tom, že se člověk stará, hledá, maká… a nefňuká a nečeká, až mu štěstí padne do klína

Tak mohla v průběhu studia onemocnět, mohlo se jí narodit postižené dítě atd :nevim: není to vždycky jen o tom, kolik člověk maká…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.23 15:38
@andelka83 píše:
Tak to vás asi obdivuju. My máme tři, příjem kolem 70 tis, teď už bez hypotéky, auta kupovaná ojetá, k moři nám to teda ještě nevyšlo, natož Alpy. Něco ušetříme, ale žádný zázrak. Chudá si taky teda nepřipadám, ale inflace mi radost neudělala a pořád to rozdychavam. Teď jsme dávali dost za opravu aut, a to si manžel umí hodně udělat sám a tím ušetřit.

NO my máme levnou hypotéku, brali jsme ji na rekonstrukci ještě za dobrých časů a podmínek, platíme 5tis i s pojištěním. Dům je náš, koupili jsme ho za usetrene penize za práci v zahraničí v mládí. Taky topime dřevem, to máme za hodně levno od rodiny, která má lesy, s tím, že si mazel musí sám pořezat, naložit a odvézt. 1× za rok si na to bere týden volna a topime za to celý rok.
Taky nedojizdime daleko do práce, v létě jezdíme oba na kole, já 5km a manžel 8 :lol:.
Manžel má hodně levné dotované závodní stravování.
Manžel má 2× za rok prémie větší, plus 4× za rok čtvrtletní prémie.
To vše si šetříme a utratime z toho něco akorát za Vánoce a dárky pro děti.
Tohle všechno jsou věci, díky kterým se nám daří dost ušetřit.
Já mám částečný úvazek, protože víc pracovat nezvládám, mám ulcerózní kolitidou, ale důchod mi nedali, takže smůla. Ale těch pár tisíc navíc by se šiklo. No nedá se svítit, daří se nám ušetřit i tak.
Nemáme drahé koníčky, manžel teda hodně sportuje, tak jednou za čas potřebuje nové boty atd.

• Citovat
  • Upravit
5810
11.11.23 15:39

Bude se ještě za letošek moci žádat o ty daně za nepracujici manželku? Nebo už to zrušili od teď?

Já jsem třeba v domácnosti, manžel vydělává sám, máme tři děti, psa co nás brzo sežere :mrgreen: Dům starší, ale vlastní. Auto to samé. Jediné co jsme kdy čerpali od státu, tak byla právě ta vratka daní za manželku bez příjmu.

Žijeme tak nějak normálně, žádné vyskakovani, ale ani nemusíme celý měsíc sedět doma a počítat halire.

Ale bůh ví co bude do budoucna, ono už asi líp bylo, než že bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
11.11.23 15:42
@Anonymní píše:
Tak mohla v průběhu studia onemocnět, mohlo se jí narodit postižené dítě atd :nevim: není to vždycky jen o tom, kolik člověk maká…

Jenže velká část lidí, co „se nemají dobře“ je zdravá, nemá postižené děti, neshořel jim barák ani je nepotkalo žádné jiné větší, jimi neovlivnitelné, neštěstí. Jen se jim nechce tolik, jako těm úspěšným :nevim: Ono je to totiž často o tom se něčeho vzdát - třeba části volného času a tu věnovat práci nebo studiu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32871
11.11.23 15:49
@Anonymní píše:
NO my máme levnou hypotéku, brali jsme ji na rekonstrukci ještě za dobrých časů a podmínek, platíme 5tis i s pojištěním. Dům je náš, koupili jsme ho za usetrene penize za práci v zahraničí v mládí. Taky topime dřevem, to máme za hodně levno od rodiny, která má lesy, s tím, že si mazel musí sám pořezat, naložit a odvézt. 1× za rok si na to bere týden volna a topime za to celý rok.
Taky nedojizdime daleko do práce, v létě jezdíme oba na kole, já 5km a manžel 8 :lol:.
Manžel má hodně levné dotované závodní stravování.
Manžel má 2× za rok prémie větší, plus 4× za rok čtvrtletní prémie.
To vše si šetříme a utratime z toho něco akorát za Vánoce a dárky pro děti.
Tohle všechno jsou věci, díky kterým se nám daří dost ušetřit.
Já mám částečný úvazek, protože víc pracovat nezvládám, mám ulcerózní kolitidou, ale důchod mi nedali, takže smůla. Ale těch pár tisíc navíc by se šiklo. No nedá se svítit, daří se nám ušetřit i tak.
Nemáme drahé koníčky, manžel teda hodně sportuje, tak jednou za čas potřebuje nové boty atd.

Je fajn, když člověk má kde ušetřit. Ale my co bydlíme ve městě, nemáme ani balkon, žádnou zeleninu, ovoce, maso od někoho, žádné extra prémie..nedá se moc vyskakovat.
Jak tu někdo psal, že dá 50 tis jen za školu pro děti..ty jo, nám i státní MŠ, ZŠ a gympl lezou do peněz. A to děti nemají ani žádné finančně náročné koníčky.
Jinak já taky mám zkrácený úvazek. Na plný to vidím za pár let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
11.11.23 15:58
@Jahru píše:
Jenže velká část lidí, co „se nemají dobře“ je zdravá, nemá postižené děti, neshořel jim barák ani je nepotkalo žádné jiné větší, jimi neovlivnitelné, neštěstí. Jen se jim nechce tolik, jako těm úspěšným :nevim: Ono je to totiž často o tom se něčeho vzdát - třeba části volného času a tu věnovat práci nebo studiu.

Prosím tě to vůbec nemusí být pravda, mluvíš jako kdyby chtění pomohlo k tomu, aby měl člověk na to vystudovat vysokou školu. Znám lidi, co jsou pracovití, spolehliví, tvrdě makají a rozhodně nejsou líní. Přesto nemají na to vystudovat vysokou a ta prodavačka nebo třeba řidička městské hromadné je jejich vrchol. A rozhodně nevidím důvod, proč by za to měli třít bídu s nouzí nebo by měl někdo naznačovat, že se jim tolik nechce. To vůbec není pravda.
Tyto výroky jsou jen podlehnutí vymývání mozku od demagogů, kteří by rádi, aby lidé věřili, že to, že když ten řidič MHD žije s prodavačkou a s dvěma takovými platy mají problém utáhnout bydlení a pořídit si děti, tak je to jejich vina, protože se dost nesnaží.
Kravina a neúcta k práci těch lidí. Zrovna včera jsem jela dopravou, kdy tomu řidiči málem vjel pod kola cyklista, který jel na červenou a byl ve tmě v tmavém oblečení. Měl štěstí, že to ubrzdil. Opravdu velmi nenáročná práce za plat okolo 30 tisíc v hrubém.
Já si vzdělání vážím, ale rozhodně si nemyslím, že vyšší vzdělání je jen o chtění a že kdo má nižší, tak má mít strach, z čeho bude kupovat ledničku, když se mu rozbije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
11.11.23 16:01
@Mariane.B píše:
Prosím tě to vůbec nemusí být pravda, mluvíš jako kdyby chtění pomohlo k tomu, aby měl člověk na to vystudovat vysokou školu. Znám lidi, co jsou pracovití, spolehliví, tvrdě makají a rozhodně nejsou líní. Přesto nemají na to vystudovat vysokou a ta prodavačka nebo třeba řidička městské hromadné je jejich vrchol. A rozhodně nevidím důvod, proč by za to měli třít bídu s nouzí nebo by měl někdo naznačovat, že se jim tolik nechce. To vůbec není pravda.
Tyto výroky jsou jen podlehnutí vymývání mozku od demagogů, kteří by rádi, aby lidé věřili, že to, že když ten řidič MHD žije s prodavačkou a s dvěma takovými platy mají problém utáhnout bydlení a pořídit si děti, tak je to jejich vina, protože se dost nesnaží.
Kravina a neúcta k práci těch lidí. Zrovna včera jsem jela dopravou, kdy tomu řidiči málem vjel pod kola cyklista, který jel na červenou a byl ve tmě v tmavém oblečení. Měl štěstí, že to ubrzdil. Opravdu velmi nenáročná práce za plat okolo 30 tisíc v hrubém.
Já si vzdělání vážím, ale rozhodně si nemyslím, že vyšší vzdělání je jen o chtění a že kdo má nižší, tak má mít strach, z čeho bude kupovat ledničku, když se mu rozbije.

Nic takového jsem nepsala, úplně to překrucuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6416
11.11.23 16:09
@Jahru píše:

Tak každý asi nemůže vystudovat VŠ a mít dobře placené místo. Každý na to nemá IQ, nebo nemá podmínky doma. Navíc a pro tebe to jistě bude překvapení, oni i ti dělníci, prodavačky a uklízečky apod. jsou potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
11.11.23 16:16

@ZuzaM @Mariane.B kde jsem psala cokoliv o VŠ? Nebo o tom, že nejsou potřeba prodavačky? Jediné, co jsem. psala, tak to, že úspěch nebývá o štěstí, ale o snaze. VŠ jste tam začaly motat vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
11.11.23 16:17
@Jahru píše:
@ZuzaM @Mariane.B kde jsem psala cokoliv o VŠ? Nebo o tom, že nejsou potřeba prodavačky? Jediné, co jsem. psala, tak to, že úspěch nebývá o štěstí, ale o snaze. VŠ jste tam začaly motat vy.

A uvědomuješ si, na cos reagovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
11.11.23 16:21
@Mariane.B píše:
A uvědomuješ si, na cos reagovala?

Jistě, na to, že slečna/paní se vlastní snahou vypracovala a zvládla opustit krabí kyblík, ve kterem vyrůstala. Úplně stejně bych reagovala,.kdyby napsala, že je skvělá kadeřnice, cukrářka, programátorka… na nic z toho VŠ nepotřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41045
11.11.23 16:27
@Anonymní píše:
Tak to jsi ale měla štěstí na příznivé okolnosti ;)

ale hlavně makala a dřela. Ono je to hodně o tom, si něco odříct a makat a nespokojit se s lehčí cestou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat