Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni, chystáme na příští rok rekonstrukci bytu 2+1 a zvažujeme, jak bude změna vypadat. Je to starý byt, tudíž je toho hodně udělat (elektřina, omítky, jádro). Taky přemýšlíme nad změnou dispozice bytu (na 3+kk), která by obnášela zbourání 2 zdí. Chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s bouráním zdí, zda to vždy prošlo nebo to statik zavrhl? V případě zamítnutí zbourání zdi, je možné to vyřešit klenbou? Neznáte nějaké prima webovky, kde bych si mohla změnu dispozice zkusit „nanečisto“? Díky všem a přeju hezký den ![]()
My předělávali byt 2+1 před 2 lety. taky starý ale cihlový, čili jádro se nedělalo, ale jinak okna, koupelna, podlahy, omítky,..no vše. s tou zdí je to složitější-záleží jaká je to zeď,…ale klenba se dá dát vždy, ale chce to pořádně proměřit aby se vešlo všechno jak má. my tu,,jen" zazdívali několik dveří a jedny tvořili ale i to byl docela problém. záleží taky na celkové velikosti 2+1, aby když se to předělá na 3+kk tak z toho nebyly jen malé nudličky kam nic nedáš
Na tu změnu dispozic si stahni sweet home - program. Dají se tam zadat rozměry pokojů, tloušťka zdí, okna, dveře, i nějaký nábytek. Je tam i náhled ve 3D. je to dobrý.
Není-li zeď nosná, zbourat ji lze. Pokud je nosná, pak ti to žádný dobrý stavař zbourat nedovolí. hrozí, že vám to jednou spadne na hlavu.
@rasataka
Díky, na kolik vás ta rekonstrukce vyšla? Měli jste na to firmu nebo známé? Díky
@miguelka87 no my rekonstruujeme starý cihlový byt, takže tam je ta nosná půl metru tlustá
pokud jsou zdi stejně tlusté, tak to snad bude zeď (nebo zdi), které jsou uprostřed bytu. ne příčky mezi pokoji, ale třeba zeď mezi chodbou a pokoji. No stavař to pozná. A mělo by to být i v plánu bytu.
@miguelka87 tak tu nosnou koukám už někdo zboural
měla by to být ta čárkovaná u velké místnosti. Jestli je to teda zbouraný. Když jsem rekonstruovala bytové jádro, tak mi takhle značili zbourané zdi. Asi by byl risk zbourat tu zedď pokoj x chodba.
No tam kde je wc musí wc zůstat. je tam šachta s odpady. Jak z toho chceš udělat 3kk? hodit kuchyň + obývák do toho velkýho? Teoreticky se dá vést voda i odpad pod podlahou. Ale je to kus od kusu. nám vodu pod podlahou potahnou, ale my máme ten cihlák. Tohle vypadá na panelák, tak nevim.
A jak bys tam chtěla tu třetí místnost udělat? nosná asi byla ta u té čárkované, ty zbytky ubourat ti už nikdo nepovolí předpokládám.
Tento půdorys přesně neodpovídá našemu :/ Nejsou tam ty zbytky „nosné zdi“, proto nevím, jak to tam teď je. My tam teď nebydlíme, tak nemám možnost to posoudit. Přemýšlela jsem, že ta velká místnost by se zmenšila posunutím zdi (aby tam mohl být pokojík). A ještě by šla pryč zeď mezi kuchyní a tím menším pokojem - tzn. že by tam vznikl velký prostor. Do části kuchyně bychom udělali jen místnost na spaní a kuchyň by stála u zdi ke koupelně. To vše samozřejmě pouze za předpokladu, že by tyto změny šly udělat…
Je možné zbourat i nosné zdi, ale je potřeba podepřít traverzou. Potřebuješ k tomu povolení a vše musí posoudit statik. Jinak můžeš zbořit všechno. My předělávali 3+1 stejného půdorysu s jedním pokojem navíc teda a dělali jsme všechno, co píšeš ty a nedávno jsme počítali a vyšlo nás všechno na 250 tis. svépomoci.
@cverunka píše:
Je možné zbourat i nosné zdi, ale je potřeba podepřít traverzou. Potřebuješ k tomu povolení a vše musí posoudit statik. Jinak můžeš zbořit všechno. My předělávali 3+1 stejného půdorysu s jedním pokojem navíc teda a dělali jsme všechno, co píšeš ty a nedávno jsme počítali a vyšlo nás všechno na 250 tis. svépomoci.
Super, takže jste si z toho menšího pokoje udělali taky obyvací pokoj + kk? Jak vám to tam vlezlo všechno?
@miguelka87 píše:
Tento půdorys přesně neodpovídá našemu :/ Nejsou tam ty zbytky „nosné zdi“, proto nevím, jak to tam teď je. My tam teď nebydlíme, tak nemám možnost to posoudit. Přemýšlela jsem, že ta velká místnost by se zmenšila posunutím zdi (aby tam mohl být pokojík). A ještě by šla pryč zeď mezi kuchyní a tím menším pokojem - tzn. že by tam vznikl velký prostor. Do části kuchyně bychom udělali jen místnost na spaní a kuchyň by stála u zdi ke koupelně. To vše samozřejmě pouze za předpokladu, že by tyto změny šly udělat…
to by myslím jít mohlo, kdyžtak se tam udělá ten překlad, jak píše @cverunka
Původně jsme chtěli, ale nakonec jsme nechali kuchyň samostatně, ale zvětšili jsme ji kousek směrem do vedlejšího pokoje - chtěli jsme tam plnohodnotný jídelní stůl pro 4. Tím jsme zároveň zvětšili koupelnu. My máme hodně návštěv s přespáním a tak nám nakonec víc vyhovuje samostatný obyvák, kde návštěvy spí. Spíš jsem to psala kvůli té finanční představě.