Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj vsem,
chci se Vas zeptat na nazor: poprve pestuji zeleninu a uz delsi dobu sleduju, ze cibule je jina, nez jsem vidala jinde na zahradkach. Listy ma pokroucene a hodne brzo spadly. Hledala jsem na netu a podle fotek pokroucenych listu mi ji napadla nejaka Vrtalka cibulova. Sousedka ma cibuli krasnou, listy vztycene. Pritel i ona sousedka tvrdi, ze te nasi cibuli nic neni. Jenze jak jsem to cetla na tom netu… no jsem na takove veci hakliva nejradeji bych ji vyhazela.
Mate nekdo s pestovanim cibule a pripadne s vyskytem vrtalky zkusenosti? Pridam fotky jak cibule vypada. Foceno mobilem takze kvalita nic moc. Diky.
Cibuli normálně lehá nať, když je hotová
Myslím si, že ji nic není. Nám lehla už před 14 dny a sklidili jsme ji. Stejně česnek. O té vrtalce jsem četla v zahradkáři nebo co to mám a tam bylo, že napadá hlavně pórek a že to jsou takové dírky.
Já nevím, ale takhle vypadá naše cibule před sklizní a období sklizně cibule se blíží.
Je to úplně normální cibule ![]()
Ty listy co jsou sem tam pokroucené jsou od toho jak rostou a překáží jim tam jiné ![]()
Našla jsem jak vypadá cibule poškozená vrtalkou. Tak ještě pak můžeš zkontrolovat po vytažení cibule
![]()
@sarink Diky az pujdu zalevat tak zkontroluju.
DOcela jte me uklidnily, jsme na takove veci citlivka hned bych vse vyhazovala ![]()
@kačule.j píše:
Mně spíš přijde, že na ní máš plíseň.
podle ceho myslis?
Vrtalka jsou hlavne takovi asi 3 mm velci broucci v cibuli, mela jsem, je to pak na vyhozeni - nebo pridat do jidla hodne kminu, aby to nebylo videt ![]()
@Pudloslava píše:
Vrtalka jsou hlavne takovi asi 3 mm velci broucci v cibuli, mela jsem, je to pak na vyhozeni - nebo pridat do jidla hodne kminu, aby to nebylo videt
no fuuuuj ![]()
a jak vypadala ta cibule takhle nebo jinak?
@alexxa píše:
no fuuuuj
a jak vypadala ta cibule takhle nebo jinak?
nat se kroutila az nakonec uschla, ale uz si to moc nepamatuji, je to par let. celkove jsem se o tu cibuli tehda ani moc nestarala a od te doby jsem ji nezkousela. pestuji ale porek a ten prekryvam netkanou textilii na jare, pomaha to.
tak zkus jednu vytahnout a rozrezat, vrtalku neprehlednes, je to takovej kmin
Cibule napadená vrtalkou se může normálně konzumovat, stejně jako pórek napadený vrtalkou pórovou. Při krájení ty kukly normálně vybrat a zeleninu pak použít… Jde to bez problémů. Jde spíš o estetický problém než cokoliv jiného…
@Jura007 píše:
Cibule napadená vrtalkou se může normálně konzumovat, stejně jako pórek napadený vrtalkou pórovou. Při krájení ty kukly normálně vybrat a zeleninu pak použít… Jde to bez problémů. Jde spíš o estetický problém než cokoliv jiného…
vzdyt rikam, nasypat tam kmin ![]()
takze to cerny jsou kukly? a ten cervik ma jakou barvu?