Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, potřebuji poradit…
Jsem úplný začátečník, vysadila jsem si na jaře muškáty, na radu tchyně je nezaštipovala, jen zalévala (bydlíme v paneláku - takže voda z kohoutku), vysadila je do směsi hlíny ze zahrady (od mé mamči) s pískem (to zas poradila mamča, že se to má - ale i jí muškáty nějak letos nejdou), muškáty mám obyč - ty z multipacku po 10 ks, rozsázené 4 ks/truhlík 50 cm. Pravidelně hnojím slepičincem, to jsem už vzdala, koupila tyčinkové hnojivo v obchodě, nestojí ve vodě ale ani nemají sucho. Jen jsou chudé, mizerné, no prostě bída pohledět - řídké, rostou do výšky - pár kvítků, minimum lístečků. Žádná košatá zeleň obsypaná květy, jakou má např. tchyně…
Co teď? Vyhodit(a osázet něčím jiným)? Zachránit - jak? Mám je ulamovat ještě teď? Rozrostou se?
Jsem bezradná, pomalu je prosím, tak o ně pečuju a nejdou a nejdou…
Díky moc za rady!
@Malaga Okno mám na jiho-východ, cca do 13 h. na ně praží sluníčko… ![]()
Hlavně je nevyhazuj, to by byla škoda, zkus hnojit Kristalonem
Podle mne jich mas malo v tom truhliku. Ja davam na truhlik 80cm 12 sazenic (take multipak), hnojim 2× tydne Kristlonem a jsou huste, na kvet maji nasazeno mocne.
Já viděla ještě nedávno platíčka po 30 korunách v olomouckém Globusu, ale ty vypadaly hodně bídně. Přesto jsem si ještě jedno koupila a Kristalonem vypiplala. Zkus se podívat na trhu pokud u vás nějaký je, tam by se mohly ještě nějaké vzrostlejší kousky prodávat.
Nepřehnojilas je? Nebo nebude to tou hlínou? Moje muškáty jsou krásné - ty z multipacku i ty z loňska. Na 50 cm dávám vždy tři. Ale vždy je sázím do kupované zeminy. Zkus jednu sazenici vytáhnout a omrknout kořeny. A Kristalon je dost dobré hnojivo.
Tak zakladatelko, já letos zkusila převyslé muškáty poprvé, máme terasu na jihozápad, takže sluníčka hodně. Koupila jsem 1 multipack do závěsného kulatého květináče dala po 5ti sazenicích, na začátku jsem si říkala, jak krásně rostou, ale jak píšeš, postupně dlouhé řídké šlahouny. Do 3 květináčů pověšených na fasádě, které jsme si dávali dodatečně jsem si též koupila muškáty, ale už větší sazenice, sice cena 45,–/ks, ale nádherné a člověk viděl co má. Takže ty jsou husté, krásné, ale ty z toho multipacku jsem vyhodila, koupila jsem si dipladenii /no asi se to píše jinak/ a jsem naprosto spokojená, příští rok ji dám do všech závěsnejch květináčů.
Nic si z toho nedělej, já mám taky muškáty že by nad nimi jeden zaplakal. Polámal mi je vítr
tak jsem je zastřihla a jedeme dál
no, co tak nebudu mít letos krásné závěsy na oknech…já se z toho nepo…
ale příště zaštipuj, budou bohatější a hlavně Kristalon, zpočátku start, potom na plod a květ anebo přímo na muškáty. Já mám letos zase perfektní surfinie, aspoň něco ![]()
@elpiska Hnojím hrozně málo - jedno víčko z PET lahve slepičince na 2 litry vody (správně má být 1 víčko na deset dílů vody), hnojím jednou týdně… Opravdu bídné no… ![]()
@jopo Díky moc za tip, omrknu tu jinou kytičku, když se muškáty nechytí. Já jsem z nich fakt zoufalá, naše okno fakt není nic reprezentativního… ![]()
@amille píše:
@elpiska Hnojím hrozně málo - jedno víčko z PET lahve slepičince na 2 litry vody (správně má být 1 víčko na deset dílů vody), hnojím jednou týdně… Opravdu bídné no…@jopo Díky moc za tip, omrknu tu jinou kytičku, když se muškáty nechytí. Já jsem z nich fakt zoufalá, naše okno fakt není nic reprezentativního…
Tak na okno nevím, já i mám v prostoru a dělá takovu pěknou kouli, má takový tmavě zeléný voskový listy, takže ikdyž na ni praží slunce, je nádherná a já mam sytě červený květy, loni mi kvetla až do listopadu /ono teda nebyla žádná zima/. Jinak před oknama já mám afrikány a jsem spokojená x let a neměním. Taková akorát výška, krásně kvetou a pak měním za listopadky.
Taky jsem si chtěla pořídit slepičince, ale neměli je, tak jsem vyzkoušela sušený kravský hnůj…protože jsem někde četla jak jsou potom muškáty úžasné…no že mi radši ruce neupadly, rostly jak blbé, ale byly dlouhé a chudé, žádný květ, pak je dorazil ten vítr…zlatý Kristalon, už jsem z takových experimentů s hnojem nebo slepičincema vyléčená
@amille tak to já hnojím každou druhou zálivku a balkon je na jih.
Fotka není letošní, protože letos mám chudinky, opravovali nám teď do konce června balkony a v obchodě měli už jen zbytky…
Jinak na fotce - 50 cm truhlíky po 4 z těch multipacků z OBI