Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Určitě ne, ale drž se a už si nezapaluj, byla by to škoda hodit za hlavu tolik měsíců odříkání…
Já nekouřím čtyři měsíce a je mi jasný, že kdybych si zapálila, švihne to se mnou ![]()
Tímhle fakt ne. Děláš dobře že nekouříš v těhotenství ale jednou za půl roku si pětkrát popotáhnout můžeš opravdu bez obav ![]()
určitě ne, já si v těhu zapálila dvakrát a vše ok
ale jak už tu bylo psáno je škoda zahazovat tolik měsíců
Klídek, ne že bys měla začít kouřit, ale tohle fakt mimču neublíží ![]()
ahojky
, mě doktor říkal, že bych musela přestat s kouřením již před otěhotněním - že to ve mě stále je. a bude, že to nějaký čas trvá než se z tebe nikotin a škodlivé látky dostanou - mně říkal cca 2 roky, ale taky jsem slyšela třeba pět let. Tak že se s tím netrap. Já přestala kouřit hned, bo mě bylo hrozně zle a tak jsem poznala že jsem v tom:-)
Pokud nebudes situaci opakovat a nevratis se k cigarete,tak par potahnuti by vadit nemelo. Je to jako kdyz jdes po meste nebo stojis na prechode a nejaky sobecek pred tebou kouri. Zkus to vydrzet a minimalne cele tehu nekourit,uz jsi vydrzela dlouho a je dobre,ze mas vycitky a ze je ti mimi prednejsi nez cigaro. Hlavne nekur kdyz budes kojit,to radeji rovnou davej UM. Ale ty to zvladnes.
5 potáhnutími jsi jí nějak extrémně neovlivnila, asi se jí chvíli udělalo mdlo, co jí to tam maminka posíla pupečníkem za sračky, ale jinak to žádné fatální důsledky mít zřejmě nebude. Nicméně si na to dej pozor, tohle je jednou si potáhnout, pak dokouřit cigaretu, pak si ji dát každý den a člověk ani neví jak a lítá v tom. Cokoliv je pro dítě lepší, tabulka čokolády, žvejkačka, pytlík bonbonů, štangle salámu… Ale ne cigáro ![]()
(Gladys - bývalá/abstinující kuřačka)
já jsem taky kuřák, ale celé těhotenství jsem na to neměla ani pomyšlení, zvedal se mi kýbl, jen když někdo s cigárem prošel kolem. ono většinou to tak příroda zařídí. dívám se s odporem na kouřící těhulky,není to pěkný pohled a lituji těch ještě nenarozených miminek… pro svoje dítě chceš přece jen to nejlepší a už jen kvůli němu se cigaret na nějakou chvíli vzdej. co se týče mě, co jsem dokojila, tak jsem si zase zapálila
![]()
já byla silný kuřák i dvě krabičky denně ale přestala jsem cca půl roku před těhu a známá mi říkala, že pokud je žena silný kuřák v době kdy otěhotní neměla by přestávat úplně ale třeba tři za den, že jinak by ty abstinenční příznaky nedělali mimi dobře, já tomu teda nevěřím, ale slyšel to tu ještě někdo?
@lukresia píše:
já byla silný kuřák i dvě krabičky denně ale přestala jsem cca půl roku před těhu a známá mi říkala, že pokud je žena silný kuřák v době kdy otěhotní neměla by přestávat úplně ale třeba tři za den, že jinak by ty abstinenční příznaky nedělali mimi dobře, já tomu teda nevěřím, ale slyšel to tu ještě někdo?
tohle je jen srabácká výmluva těch, které hledají nějaké ospravedlnění, proč si zapálit. Nedokážu si představit u kuřáka tak zásadní abstinenční příznaky, aby tím ohrozil dítě.
Možná u tvrdé drogy, tam když přestane feťák ze dne na den, tak vážně může být i ohrožený na životě, nebo těžký alkoholik, tam při detoxu je taky zátěž, ale fakt ne u kouření.
A doktory, kteří šíří takové blbiny, bych fakt hnala. Mají teda doporučit třeba žvýkačky a náplasti - když jim jde o abstinenční příznaky, ale nemusí tam dítěti proudit všechny ty další látky vznikající při spalování, na ty absťák opravdu není.
@lukresia Slyšela jsem to, ale takhle to je se vším. Třeba reklama na tampony: Čeští gynekologové potvrzují jejich nezávadnost. Přitom mně oba gynekologové říkali abych je nepoužívala, že často trpím na mykózy a nedělalo by to dobrotu. Takže oni zase tak nezávadný nebudou. Ani doktoři se neshodnou. Někteří tvrdí že kouřit se smí ale málo jiní to strikně zakazují. Podle mě selský rozum se přikloní k té druhé variantě, protože díky kouření je dítě pak ve zkalené plodové vodě a rozhodně mu ty jedy z cigaretového kouře neprospívají.
@lukresia
Já to taky slyšela, na gymplu na biologii to učitel komentoval tak, že tohle řekne jen kuřák jako alibi a že je na každém z nás, jestli mu to budeme věřit nebo ne. Podle mě je v případě cigaret nebo alkoholu rozhodně lepší abstinovat, než to ládovat do dítěte byť po menších dávkách (menších vůči našemu tělu, stejných vůči mimču, kvůli kterému jsme to omezily). O tvrdých drogách ani nemluvim.
Nám dokonce učitel na gymplu říkal že plodu méně ublíží paradoxně tvrdé drogy než ty lehké jako alkohol a cigarety.
Krásné odpoledne. Mám depresi, před těhotenstvím jsem byla celkem silná kuřačka ale hned jak jsem zjistila že jsem těhotná tak jsem přestala, nekouřím už skoro půl roku ale dnes jsem neodolala a zapálila si, asi 5 krát si potáhla a típla to
Ted mám strašný výčitky jestli jsem tam naší malé berušce neublížila