Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kacatko1986 píše:
Ježíší kriste, proboha lidi, hlavně nedávejte marketovky typu Pedigree - to je ten nej shit!!! plný chemických srač. k, jasně že to psovi chutná, když je to přesolené - ochutnejte si tu granuli někdy a porovnejte třeba s nějakou kvalitnější, co není dochucovaná a dobarvovaná…
teď třeba zdravotní problémy nemá, ale časem to odnesou ledviny např.
Přesně! s tímhle souhlasím…
@Vlkoška píše:
Nemám moc ráda ty dohady kolem krmení psů, je to jako u dětí, někdo preferuje to, jiný ono.
tak ok to chápu. ale vezmi to tak - dala bys dítěti nějakou srajdu? např místo kvalitní šunky přesolený salám neurčitého původu?
nebo místo kuřecího přírodního stejku namleté maso z výprodeje, kde obsah tuku je větší než obsah masa a ještě by to bylo smažený?
Asi si vždy vybereš to kvalitnější.. a takhle prostě já uvažuju i u svých zvířat.. Nebudu shity cpát sobě, tak není nutné je cpát i do zvířat.
Krmím granulemi Fromm Family Adult Gold, jsou to jediné granule, které mi fena bez problémů sežere a hlavně nemá po nich průjem a nezvrací, s průjmem jsme si užily dost
občas ji dám kousek masa, ale to musím v rozumné míře, to platí i pro pamlsky…
My krmime orijenem, jsou to jedny z nejkvalitnejsich granuli, 80 % masa, zbytem ovoce a zelenina. Plus jako bonus syr, tvaroh, maso, sunku… ![]()
@ivettka kosti nejsou problém, jen musí být syrové a obalené masem - já dávám např kuřecí křídla nebo celé stehno i s kostí..
ono je dobré vědět i u masa, jaké je doporučené denní dávkování..
A ještě k těm velkým psům - je to paradox, ale o moc dráž než granule to nevyjde.. a vařit není nutné.
Já mám psa 30 kg a sežere cca půl kila masa denně plus nějakou zeleninu. maso kupuju od Vetamixu, máme truhlicový mrazák a dělím se o objednávku s mamčou, která masem krmí jejich dva velké psy a 4 kočky.
Dávám to maso, pak jedno jablko (stačí třeba padanky od silnice nebo tak), pak nakrájím trochu např ledového salátu, hlávkového salátu nebo nakrouhám jednu mrkev, salátovou okurku, prostě co zrovna mám v ledničce. Někdy přidám ovesné vločky, někdy lososový olej a někdy vitamíny s minerály.
A psisko je osvalený, srst má krásnou a je zdravý..
A že Vám to doporučil vet mě bohužel nepřekvapuje:((
@Nikaa88 jj, ty jsou super.. máme je s sebou např na dovolenou, kde není možnost mrazáku..
ale můj pes má bohužel nějakou intoleranci na granule, nevím proč, i po orijenu má bobky dost řídké… ale aspoň nekadí vodový průjem jako po těch, kde jsou nějaký šroty..
ale např ovesné vločky může, nebo občas na chuť dám tvrdý rohlík, to mu nevadí.
je to zajámavé a doteď jsem nepřišla na to, proč ty granule tak nesnáší ![]()
@Kacatko1986 píše:
@Nikaa88 jj, ty jsou super.. máme je s sebou např na dovolenou, kde není možnost mrazáku..
ale můj pes má bohužel nějakou intoleranci na granule, nevím proč, i po orijenu má bobky dost řídké… ale aspoň nekadí vodový průjem jako po těch, kde jsou nějaký šroty..
ale např ovesné vločky může, nebo občas na chuť dám tvrdý rohlík, to mu nevadí.
je to zajámavé a doteď jsem nepřišla na to, proč ty granule tak nesnáší
Cetla jsem, ze s tim orijenem mivaji prujmy, ze snad je to tim mnozstvim masa..
ale u nas zatim super, zadne problemy. A hezky voni, nasi se me tuhle ptali, jestli jsem nevarila rybu
rikam nene, krmila jsem psa
Vy jste se teda rozjeli, díky všem moc za reakce (doufám, že ještě nějaké přibudou)!
My jsme na krmení klasickou stravou přešli proto, že nám naše psice granule odmítala. Tak jsem začala pátrat nad nějakou alternativou, díky čemuž jsem přišla na to, že je třeba číst složení granulí, ne jen dát na radu prodavače ve zverimexu a vetů (ti mi právě doporučili výše zmíněné RC a Hills). Jorkšírka je teda veliká fajnovka a granule si nevezme ani náhodou. Tuhle jí sousedka nabízela nějakou super mlsku pedigree a naše madam se s neskutečným odporem odvrátila. Proč by to taky žrala, když má doma maso, že…
Jinak to ještě upřesním: kosti dávám syrový, vnitřnosti většinou lehce ovařím (syrový mi nežere). Jídlo chystám většinou tak jednou za 3-4týdny, maso na kousky a k tomu rozmasakruju ovoce a zeleninu. Narvu do mrazáku a vyndávám. Krmíme dvakrát denně, naše dávka je kolem 50g/denně, takže opravdu super porce. Taky u nás dost frčí sulc (vepřový i kuřecí).
@katty89 to víš, výživa psa, to je něco pro mě ![]()
já se vždycky rozčílím, ale tady koukám je hodně BARFařek, tak je to zatím dobrý, není nad diskuze, kde se lidi rozplyvají nad Pedigree:)
@Kacatko1986 Spíš je tady dost těch, které si myslí, že když psům hodí bezmyšlenkovitě kus masa, tak barfují. Přitom vyvážit krmnou dávku se všemi živinami pro konkrétního psa se musí umět a je potřeba znát alespoň základy nutrice.
@Kacatko1986 píše:
tak ok to chápu. ale vezmi to tak - dala bys dítěti nějakou srajdu? např místo kvalitní šunky přesolený salám neurčitého původu?
nebo místo kuřecího přírodního stejku namleté maso z výprodeje, kde obsah tuku je větší než obsah masa a ještě by to bylo smažený?Asi si vždy vybereš to kvalitnější.. a takhle prostě já uvažuju i u svých zvířat.. Nebudu shity cpát sobě, tak není nutné je cpát i do zvířat.
Jo moje děti občas dostanou i nějakou tu srajdu v podobě brambůrků nebo smaženého eidamu
. A o to právě jde, že v tomhle se lidé prostě velmi často neshodnou, mají na to jiný náhled, někdo jí párky s minimálním podílem masa a tak mu nevadí, že pes žere např. propesko. Mi bylo zas například vyčteno, že je nevhodné kombinovat granule s masem, což já si nemyslím. Jeden veterinář doporučí to jiný ono. Někdo vychvaluje proplan, pro někoho je to drahý šrot. Na psích diskuzích je toto téma, kde se to většinou pohádá, lidé krmí tím, co uznají za vhodné a jeden druhému to mají potřebu vymlouvat a neschodnou se. Neschodnou, protože i psi jsou různí a co sedí jednomu nemusí sedět druhému. Měli jsme třeba fenu, co nesnesla „normální“ stravu, třeba vařené maso, všechno vyblila, snesla jenom granule (žrala eukanubu a proplan - pro někoho taky šrot). Nechápala jsem, nikdy jsem takového jiného psa nezažila, ale bylo to tak.
Granule ma stale v misce, ty ma spis na zobani, jinak krmim BARFem (maso, zelenina, priloha, obcas pridam vitaminy, jednou za 14 dni rozdrtim skorapku a pridam do zradla, kazdy pulrok nechavam delat vysetreni, zda ma vseho dostatek a pripadne upravuju stravu), fena pitbulla, 7 let, naprosto zdrava a vitalni..
@Kacatko1986 To mi povídej. Výživa psa se stala mým koníčkem. My právě máme kolem sebe samé zaryté granuláře. Největší sranda je, když nám chválí, jak dobře naše psice vypadá, jakou má krásnou srst a žádný zubní kámen a jakými že to krmíme granulemi. A pak se diví, ještě jí málem litují, že je chudák, protože jí nedopřáváme přesně vyváženou stravu, kterou mají jejich psi díky granulím… ![]()
@Katy2 píše:
tim myslis, ze masem se pes rozmazluje? Vzdyt maso je prirozena strava pro psa.
Ty oči v sloup dávám na to, jak když pes nechce granule, tak mu dáte něco chuťově lepšího.
Pes to ví, že dostane lepší a pak nechce granule.
Ale jinak proti pestré a vařené, vyvážené stravě nic nemám.
Váš případ to nebude, ale jsou takoví lidi, kteří podlehnou a cpou psovi salámy a všelijaké neřesti a chudák pes je potom obézní, má problémy s klouby a srdíčkem a snižuje se mu tak kvalita života.
To bylo to primární co jsem měla na mysli.
Ale věřím, že tvůj případ to nebude ![]()
Edit:
Však my toho našeho jorka krmíme granulemi a občas od nás taky vyloudí něco nezdravého, ale jen malinko. Kdo by odolal viď ![]()
Příspěvek upraven 26.10.13 v 16:19
@Shreya píše:
@Kacatko1986 Spíš je tady dost těch, které si myslí, že když psům hodí bezmyšlenkovitě kus masa, tak barfují. Přitom vyvážit krmnou dávku se všemi živinami pro konkrétního psa se musí umět a je potřeba znát alespoň základy nutrice.
Já si tedy nemyslím, že to je až taková věda. Samozřejmě o tom člověk musí trochu něco vědět, ale zdravý selský rozum postačí.