Čím krmíte psy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1980
26.10.13 16:30
@katty89 píše:
Já si tedy nemyslím, že to je až taková věda. Samozřejmě o tom člověk musí trochu něco vědět, ale zdravý selský rozum postačí.

Ano, selský rozum postačí u domácích gaučáků a zahradních voříšků. Trochu přemýšlet nad obsahem krmných dávek už musí ten, kdo se se psem něčemu věnuje na vyšší úrovni a jeho pes musí nějak vypadat nebo podat výkon v konkurenci. Tam už je trochu potřeba sledovat co pes dostává a nehodit kus něčeho od oka, ono by se pak chybění některých živin mohlo projevit v tu nejmíň vhodnou dobu. Samotnou kapitolou je pak výživa březích fen nebo štěňat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
26.10.13 16:34
@Shreya píše:
Ano, selský rozum postačí u domácích gaučáků a zahradních voříšků. Trochu přemýšlet nad obsahem krmných dávek už musí ten, kdo se se psem něčemu věnuje na vyšší úrovni a jeho pes musí nějak vypadat nebo podat výkon v konkurenci. Tam už je trochu potřeba sledovat co pes dostává a nehodit kus něčeho od oka, ono by se pak chybění některých živin mohlo projevit v tu nejmíň vhodnou dobu.

A myslíš, že když krmíš granulemi, tak pes dostane opravdu vše, co potřebuje a nemusíš nad ničím přemýšlet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
26.10.13 16:35
@katty89 píše:
A myslíš, že když krmíš granulemi, tak pes dostane opravdu vše, co potřebuje a nemusíš nad ničím přemýšlet?

Ne, nedostane.
Dneska jsou totiž výrobci schopní dokonale ochutit i piliny a vydávat je za rádoby skvělou značku, která sedne všem psům. Ono trochu jiné nároky na výživu má dvoukilový YT sedící paničce na klíně, nebo dostihový greyhound či pes, který maká a musí podat výkon. A tohle laik nerozlišuje, hlavně že je to v hezkém barevném pytli :zed:.

Příspěvek upraven 26.10.13 v 16:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
26.10.13 16:41

@Shreya Promiň, teď jsem zalistovala zpět, nějak mi uniklo, jak krmíš ty a tvůj příspěvek mi vyzněl tak, jak argumentují známí granuláři: že si fakt netroufají sestavit psovi jídelníček na míru, že nemají čas sedět denně s kalkulačkou a propočítávat kolik čeho má jejich miláček dostat. Takže svůj poslední příspěvek beru zpět. Určitě s tebou souhlasím v tom, že když chce člověk takhle krmit, vyžaduje to aspoň elementární znalosti. Na druhou stranu předpokládám, že když má někdo výstavní či pracovní psi, bude to jedinec, který o daném plemeni něco ví a se psy obecně má nějakou zkušenost. Tedy krmení domácí stravou pro něj nebude taková věda. Na druhou stranu znám bohužel i individua, která si pořídí bez jakýchkoli zkušeností a bez dostatku času do bytu 1+1 výmara a krmí ho pečenými skelety…
A máš pravdu, že laici naprosto nerozlišují. Já se tedy za laika taky považuji, je to můj první pes a navíc jak říkáš gaučák, ale snažím se aspoň trochu přemýšlet. A opravdu nevím, jaký má pro masožravé zvíře přínos převaha pšenice, kukuřice, sóji… Ale je to o každém, jestli se nechá zmasírovat reklamou. Známí mají jorkšírku s kožními problémy. Krmí RC. Dle rady veta… Co na to říct.

Příspěvek upraven 26.10.13 v 16:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
26.10.13 16:42

Syrove maso+kosti dopoledne, vecer gr Orijen - jeden pes
Dalsi tri psiska-Orijen
Chtela jsem celou smecku na BARfu, ale nejde to-jeden pes absulutne nepozre zeleninu (v zadnem stavu, zpracovani) dalsi nezere syrove maso.
Mam az priliz zvirat, aktivit a prace na to abych jim to varila(to to pak sezerou vsichni) takze maji granule. Je mi to docela lito, ale zkusila jsem to, svedomi mam ciste. Jeden pes ma Barf+granule proto, protoze maka a musi vypadat a tato skladba zradla vyhovuje. A navic maso i granule miluje takze pes max spokojeny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
26.10.13 17:19

Prvního psa jsme krmili doma vařeným jídlem, protože granule ani konzervy od štěněte nechtěl žrát: maso, zelenina, trocha přílohy (těstoviny nebo rýže). Tehdy jsem byla dítě, byl to první pes v rodině, o správném složení žrádla pro psy jsme toho moc nevěděli. Taky samozřejmě sem tam něco vyloudil od stolu, i takové věci jako čokoládu (nevěděli jsme, že se nesmí). Ale nejspíš jsme toho moc nepokazili, pes byl vitální, do pozdního věku bez zdravotních problémů, umřel v 17 letech.
Druhý pes má nějaké trávicí potíže, možná alergii na něco (nevím na co, neřešili jsme s veterinářem), takže většina granulí ani vařené jí nevyhovuje a jediné, co jí sedí, jsou granule Orijen. Měly by to být jedny z nejlepších granulí: maso, zelenina, ovoce, nějaké byliny a semínka, žádné obiloviny. Po těchto granulích ji trávicí obtíže přešly, takže proto jsme to ani neřešili s vetem a dáváme jen tyto granule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kap.ka.ka
26.10.13 18:36

Pokud budeme psu dávat stále stejnou stravu, rozhodí mu pak střeva cokoli. Čili - pokud už granule, vybrat několik kvalitních značek a klidně po měsíci střídat.
Co se týče barfu - rozhodně stojí zato přečíst si info na www.manwe.eu - a samozřejmě to nepřehánět, sledovat kondici psa. Vážit vše na gramy a denně skládat jídelníček je přehnané…stačí dodržet rozumnou skladbu třeba v určitém časovém rozmezí.

• Citovat
  • Upravit
kap.ka.ka
26.10.13 18:36

Budete

• Citovat
  • Upravit
461
26.10.13 20:06

Můj kocour i první pes byli na granulích, Purina ProPlan (ještě před přesunem výroby do Polska), Orijen a tak. 1500 a více za pytel.
Oba umřeli na rakovinu v trávicím traktu…
Vařím. Vetamix, nucený výsek na jatkách, akce v marketech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
27.10.13 07:14
@kap.ka.ka píše:
Pokud budeme psu dávat stále stejnou stravu, rozhodí mu pak střeva cokoli. Čili - pokud už granule, vybrat několik kvalitních značek a klidně po měsíci střídat.
Co se týče barfu - rozhodně stojí zato přečíst si info na www.manwe.eu - a samozřejmě to nepřehánět, sledovat kondici psa. Vážit vše na gramy a denně skládat jídelníček je přehnané…stačí dodržet rozumnou skladbu třeba v určitém časovém rozmezí.

No to nevím, střídat granule nebo i různé typy žrádel se obecně nedoporučuje, aspoň co jsem četla. U nás to teda rozhodně nefungovalo, nejhorší průjmy měla právě když jsem zkoušela různé granule nebo vařené žrádlo, abych zjistila, čím ji krmit. Po změně žrádla byla v pohodě tak 3-4 dny, pak zase průjem. Na Orijenu je přes 2 roky (jsou jí dva roky a 7 měsíců) a točíme jsen ty jejich varianty pro dospělé psy (drůbeží, rybí, hovězí). Když jsem se o tom bavila s vetem, říkal, že pravděpodobně jí dělají problém obiloviny (v Orijenu nejsou) a ještě možná něco jiného, ale že je zbytečné jí dělat nějaké komplexní testy na to, co to je, když už máme žrádlo, které jí vyhovuje. Od té doby, co je na Orijenu, žádný průjem neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
27.10.13 07:18
@kap.ka.ka píše:
:palec:
Moje holky průjem taky neznají. Jí vše, pestře hlavně maso. Občas granule či kvalitní konzervu. Jejich žaludek nerozhodí fakt nic (kromě jedné slinivkářky).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
27.10.13 07:52

Máme Biewera od majitelky na RC, přešla jsem na Pro Plan. Můj pes jí ale všechno. Hlavně díky mé babičce, se kterou jsem žila nějaký čas. Jinak většinou vařím vývary bez ochucovadel, oberu maso, vezmu zeleninu, přidám těstoviny a dávám zamrazit. Syrové maso dostává jen kuřecí, když upravuju maso tak dostává odřezky. Nějak tu stravu neřeším, nikdy neměl problém se zažíváním (jednou mi sežral ze stolu talíř nivových špaget a žije :D )Stejně si myslím, že za rok se s ním bude dělit o jídlo můj syn, tak nač se nervovat, žijeme jen jednou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kap.ka.ka
27.10.13 08:11

Z uvedených granulí bych třeba já osobně psům nedala ani jedny (ale chápu, že je to každého volba). Jen mě udivuje, že i v současné době, kdy jsou informace dostupné všem, jsou lidi, kteří jich vůbec nevyužívají.
Osobně třeba nerada ze sebe totiž na základě reklamy nechám dělat „blbku“…navíc - pokud už mám za něco dát peníze, tak mám informace načteny tak, že strčím prodavače do kapsy :mrgreen:.
Granule střídáme - Dog Lovers Gold, Canidae, NOW!, TOTW, Wolfsblut, Barding Heads, atd. atd. Jsem si jista, že naši psi nejsou slepice :jazyk:.
Ta menší žere syrové maso, ovoce, zeleninu apod., větší vše možné, základ jsou uvedené granule (chudák :mrgreen::oops:.

• Citovat
  • Upravit
617
27.10.13 09:52

Jsem veterinář, mám čerstvě přitoulanou kříženku jezevce a krmím syrovou stravou.
vy tady na vety nadáváte, já to taky nemám ráda a až budu mít něco vlastního, nechci prodávat granule, ale to, co sama krmím. jenže si představte situaci:přijde mladý člověk se štěnětem, nejlíp třeba 6týdenním! ze stylu mluvy pochopíte, že ten člověk neví o psech zhola nic, jen někde splašil rozkošné štěňátko. to, že stěně mělo být ještě u matky už můžete jen tak podotknout. zvíře zdravé..majitel se ptá na obvyklé věci jako je vakcinační schéma, jak odčervovat bla bla..a přijde otázka čím, paní doktorko, máme krmit? my sme koupili pedigree, propesko..(další jiná hrůza)..jsem po škole pár měsíců, nemám ještě nějakou zajetou rutinu a hrozně se angažuju u každýho návštěvníka ordinace..co jim mám říct? zdůrazním, že nedoporučuju supermarketový granule..ale nemůžu říct značku(u nás se ani granule neprodávají). a jak chcete říkat takovím lidem, co by z barfu pobrali akorát to, že maj dát syrový maso a zeleninu( a za chvíli bych je měla zpátky třeba s all meat syndromem), že si myslím, že je to nejlepší..navíc u štěněte bych to nikomu nedoporučila. tak můžu doporučit nějaký granule s vyšší kvalitou, myslíte, že je ten člověk, co se ani neobětžoval zjistit, v jakém věku by si měl vzít štěně, tomu psovi koupí? zvlášť, když sou drahý. takoví lidi chcou slyšet značku, ne obsáhlou přednášku. a když jich máte v ordinaci 6 za týden, tak to člověka dokonale otráví.
na jednu stranu je vidět, jak ty lidi maj psa rádi, ale proč si o něm, proboha, něco nepřečtou než ho poříděj?
zvolila jsem si kompromis, že jim řeknu, že supermarketový granule jsou šrot a at se říděj množství masa a obilovin(když mluvíte moc dlouho, majitelé přestanou poslouchat, zvlášť, když jim tam poskakuje psí mimino).
takže ono je pro veta těžký nesklouznout k tomu, že budou doporučovat jednu značku.
přijde mi že na 1 člověka, který se zajímá připadne dalších 9, co budou krmit piliny, na který je reklama v tv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
27.10.13 12:35

@wifi.. Naprosto chápu, že s některými návštěvníky ordinace to není jednoduché. Můj muž je lékař, takže vím přesně o čem mluvíš. To jen tak na okraj. Ale napíšu ti moji zkušenost s naší bývalou vetkou. Přivezli jsme 9 týdenní štěně, následovala návštěva veta. Prcek byl od chovatelky krmen masem, dostali jsme od ní podrobné instrukce s jídelníček, jak ho máme krmit. Mně se to moc nezdálo, chtěla jsem granule. Ptala jsem se několika zverimexem, doporučili mi royal nebo hills. Když jsem to řešila s vetkou, dala mi za pravdu, že maso v žádném případě a schválila mi royal canin pro jorkšíry. Co ti budu povídat, malá prostě blbě žrala. Snědla pár granulí denně. Na takové ty obvyklé rady „tři dny nebude žrát a dostane rozum“ jsem moc neměla, navíc ono když 800gramový špunt tři dny nežere, je to na něm dost vidět. Nechtěla jsem toho psa trápit. Po 3týdnech doma, kdy skoro nežrala, jsem jela zoufala za vetkou. Jestli by nebylo vážně nakonec lepší krmit masem, když granule odmítá. Následovalo velké vymlouvání a obdrželi jsme hills. Stejný scénář jako výše. Nakonec jsem na to už neměla nervy a od 5.měsíce jsme na mase. Když jsme byli na očkování v roce, ptala se mě, čím krmíme. Nic zlého netuše jsem zmínila maso, zeleninu a další věci. Doslova mě tam zjebala jako malého parchanta, že jestli chci psa zlikvidovat, ať v tom klidně pokračuju. Já chápu, že k tomu můžou být vetové skeptičtí. Protože když se někdo rozhodne, že bude psa krmit normální stravou a nic o tom neví, může napáchat víc škody, než kdyby měl psa na granulích. Takže kdybych řekla, že naše jorkšírka dostává každý den libové hovězí a nic dalšího, vůbec bych se nedivila, že na mě spustí. Ale když jí vyjmenuji, co vše ten pes dostává a ona mě tam doslova zadupe do země? Nelíbilo se mi to ani trochu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný