Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevim, ale tohle jem teda neřešila, spíš jsem chtěla obohatit jídelníček jako takový.
UM jsem jí obohatila až v 15měs, kdy jsem koupila vanilkové a banánové mléko, kolem 20měs jsem koupila kakaové UM, ale kakao jsem zatím nedala.
A) zbytečně sladké
B) riziková potravina z hlediska alergií
Spíš když už, tak bych zkusila třeba jogurtové nápoje?
G
Já bych určitě ještě počkala, čím dýl začne takhle mlsat, tím líp, tedy aspoň pro nás. Já dávám ochucená kojenecká mléka a dokud ho bude chtít, tak to nebudu měnit. Bála bych se že po kakaíčku se mi na normální mlíko vykašle. To bych třeba místo kakaa rozmixovala banán. . . .
po ukončení kojení je Kuba-14 měs (a starší Matej byl taky) jen na obyčejném sunaru, občas jsem koupila dražší nestle s nejakejma laktobacilama. Osobne bych tíbhle směrem jídelníek neobohacovala. Prckovi je to fuk, dávám mu nejrůznější ovoce a zeleninu, tam má změn … Jourty taky stačí bílý, jogurtový mlíka jsme dávali až když staršímu nejel sunar. Kolem 2 let, prohlásil že mi mlíko nechutna a ted je jen na jogurtech a nápojích typu actimel a tak. Kakao vncuje detem babička, ale prošlo jí jen u staršího. přijde mi to zbytečný. Cukrů mají deti až až, tak proč ještě kakao apod…
martina
no nevim,ale rozhodne mi prijde lepsi davat prirodni meltu,klasicke kakao s mlikem / bez cukru/ nez davat nejake umele fujtajbliky typu jogurtoveho mlika,aktimelu a bananoveho sunaru. sunar nechci davat vubec,a jestlize se rocnimu diteti bezne dava bananova ci jina prichut,tak je asi nejaka ta chut navic,krome obycejneho mlika v poradku,ne?ze by si zvyknul, nemam strach,protoze mi ji a pije opravdu vse co mu dam, horky caj i sladky,obyc.jogur i s ovocem…no proste vsechno. pripada mi,ze uz mu bude precejenom rok tak by mohl poznat tez neco jineho nez porad to mliko.ale nevim,mozna se pletu.
Samozřejmě klidně můžeš dát i kakao. Je to tvůj názor.
Já zas považuju za větší fujtajbl kakao než jogurt nápoj:) Ale to je fakt o názoru, není to téma k dohadování:)))
Jinak možná by nebylo špatné místo na napití dát do mlíka kukuřičné křupínky, po roce jsem dala i ty medové.
A ta melta je fajn nápad. Jen malá mi ji nepije:)))
G
ty kukuricne krupinky mozna zkusim.dik. a s tou meltou..no,jak jsem uz psala,maly mi fakt vypije a sni vsechno, az si nekdy rikam,ze by snad ani nemusel
)))))…a jinak tak napiti davas co? kupovala jsem ovocne cajiky od megafytu nebo od lerosu, ale muze se tam davat jenom salek za den, s bylinkovymi je to temer totez. maly mi vypije rozhodne vic a ja uz pak nemam co davat. tak mu davam prevarenou vodu, ale zase se mi to zda takove bez chuti. ja vim, jsem hrozna,nechci diteti nejak zbytecne dopravat,ale porad se mi zda, ze to co ji a pije musi byt aspon trochu dobre
))))
He, tak to já jsem asi na Pepiho hrozná, neb má všechno „bez chuti“
![]()
Ráno a večer dostane obyč Nutrilon bez příchuti, přes den pije obyč. vodu, jídla mu solím minimálně, všechno ovoce a jogurty má bez cukru…
![]()
Poslední dobou hřešíme nezdravostma jako kousek bábovky a kousky jídel co jíme my a to si připadám, jako že se to nemá, že to je nezdravé…
Nechci aby to vyznělo, že se posmívám, jen mě to příjde vtipné. Každý má nacvičené jiné zvyklosti. Nepochybuju o tom, že za pár měsíců se sama sobě budu smát, jak jsem byla bláznivá ![]()
Věrka
Ahoj!
Já taky malému dávám do mléka kakao, ale má už tři roky. Dávám mu jen jednu lžičku, ať to nemá moc sladké, ale jen ochucené. Jinak miluje černý čaj s mlékem, tak na obohacení taky fajn, ale černý čaj asi není moc vhodný pro děti, takže tak. ![]()
to verusak: nevim,jestli me dobre chapes, ja taky malemu nedavam nic sladkeho ani zadne jine dobroty. jedina dobrota je tak akorat ovoce do jogurtu,nebo do jahlove ci jine vlastnorucne vyrobene kase
)…takze ani instantni kase nehrozi. ale neco pridat do mlicka, nebo neslazene cajiky misto obyc. vody mi nepripada az tak hrozny.
No jo, asi jsem tě pochopila jinak, já jsem tak postižená svojí verzí zdravé výživy, že je pro mě představa kakava úplně z jiného světa. Ale neříkám, že nedělám jiné prohřešky, při kterých by zase vstávaly vlasy na hlavě tobě… Mír ![]()
Ale ještě mě napadlo, že když jsem pepiho učila pít i jiné věci než UM, dělala jsem na pití vývar z jablek. Původně to měla být jen podušená jablka, ale tu vodu co tam zbyla jsem pak přilívala do obyč. vody, dostala trošku chuť a přitom je to košer zdravé, taková lehčí verze džusíků, které jsou pro mimča příliš silné ![]()
Věrka
holky poradte.muze temer 11mesicni mimi krome mlicka taky treba kakao, meltu s mlikem,nebo ty ruzne colacaa a nesqiky co jsou na trhu?nebo davate jeste neco jineho? ja davam kravske mliko v noci,pak na snidani k chlebu nebo rohliku,a pri veceri. i kdyz malemu mlicko chutna,presto se mi to zda v 11mesicich trochu fadni a alespon ke snidani bych mu to chtela trochu obohatit,jenze opravdu nevim,jestli mu tim neuskodim.