Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
1. neřešit to na internetu, ale s ošetřujícím psychiatrem. Jako naprosto seriozně. Fakt nezobej antideresiva podle rad z internetu. Nejsou to lentilky. A pokud zvyšuješ sedativa, tak je na čase to s tím lékařem probrat. A pokud máš někoho, kdo ti prostě 6 let dává recept a neřeší nic, tak to s ní/m prober, ale hledej někoho jiného.
2. pokud 6 let bereš antidepresiva a nejsi v psychoterapii, tak je možná na čase ji přidat- Zejména pokud chceš vysazovat a plánovat rodinu a navíc se ti dějí velké změny.
chceš alespoň nějaké knihy se základní svépomocí?
Mrkni sem
https://obchod.portal.cz/…d-kontrolou/
https://www.kosmas.cz/…dat-depresi/
@Ou ahoj diky moc. Hele ja to resim mam skvelyho mudra, uprimne by mi je uz davno vysadil. Rikal ze terapue je u me klicova orotoze jsem moc citlivy clovek a hodne veci si moc beru. A ted toho vnitrniho stresu mam fakt hodne.
Dve terapie mam za sebou - obe pomohly. A zitra mam novou na tyhle stresy:) abych to rozklicila nejak.
Jinak pred tema dvema lety jsem bohuzel vysazovala svehlave protoze jsem jeste byla v cizine - sama, tesne pred navratem do cr kde sem nemela oraci ani byt. Fakt blbka, nevim co me to napadlo.
Sedativa beru dle zateze… ted ji mam proto je zvyseno. I kdyz tenhle tyden nic.
Ps. Muj mudr mi rika, ze z me situace by sla hlava kolem i tem co nic neberou - jak rikam nerozhodna mezi dvema, byt delam, skolu dodelavam, ucim, staram se o prarodice atd…a ze je rozdil mezi depkou a depresi (ano vim) a paralizovaniu uzkosti a ze at na tom zamakam, abych vec po veci postupne rozklicila. U me PP kdysi vyvolala marihuanna
ta uz nechodi leta, mam ji tak jednou za 2 roky. Krom toho vlastne ani zadnou diagnozu nemam - nedostala sem ji. Nadmiru citliva a premysliva (mam po vychove me matky - hroznej diktator, panovacna a ze vseho dokazala udelat ohromnej problem).
@Anonymní píše:
@Ou ahoj diky moc. Hele ja to resim mam skvelyho mudra, uprimne by mi je uz davno vysadil. Rikal ze terapue je u me klicova orotoze jsem moc citlivy clovek a hodne veci si moc beru. A ted toho vnitrniho stresu mam fakt hodne.
Dve terapie mam za sebou - obe pomohly. A zitra mam novou na tyhle stresy:) abych to rozklicila nejak.
Jinak pred tema dvema lety jsem bohuzel vysazovala svehlave protoze jsem jeste byla v cizine - sama, tesne pred navratem do cr kde sem nemela oraci ani byt. Fakt blbka, nevim co me to napadlo.
Sedativa beru dle zateze… ted ji mam proto je zvyseno. I kdyz tenhle tyden nic.
Tak tím pádem přichází na řadu má oblíbená rada - když už to řešít takhel dlouho a poctivě (návrat do terapie k někomu, kam už si chodia a fungovalo je fajn nápad), tak budeš mít nárok na lázně.
6 týdnů na nemocenské, kdy vypadneš ze své rutiny a budeš pečovat o tělo na zdravém vzduchu, uvolní ti co je zatuhlé, budou tě nutit se hýbat a k tomu sem tam nějaké terapie. Vřele doporučuju jeseníky, buď Priessnitz a nebo Schrottovy lázně, je tam fajn tým.
Učit se tam zvládneš a péči o prarodiče jde nějak rozdělit na další lidi - i kdyby to byla pečovatelská služba.
Aby to šlo, tak prostě musíš pečovat primárně o sebe, no.
Máš toho hodně, navíc zkrátka podzim sebou často zhoršení nálad nese.
Suplementuješ D vitamín? Brala bych alepsoń tak 2000 ui denně, ideálně ve formě rybího tuku, omega 3 navíc můžou taky jen pomoci.
Ale primárhě holt potřebuješ přehodit část zátěže na někoho dalšího a být na sebe laskavější, no.
@Ou wau, ty lazne, moc dekuji za typ. To me ani nikdy nenapadlo. A je pravda, ze ja obcas vypnout potrebuju. A 6 tydnu je teda mazec ![]()
Ano, nevim proc, ale casto si toho na sebe beru jodne ale nejvic me trapi asi ty vztahy partnersky, ty musim vyresit primarne - moc se v tom placam a i vidim, ze se musim pro neco rozhodnout. Mozna byt uplne sama a cekat na toho tretiho
Ja nevim. Snad tou terapii na to kapneme. Teda jsem si i vic nez jista, potrebuji racionalni pohled na vec.
Ja funguji jinak uplne normalne, jsem ucitelka a ve skole si na to ani nevzpomenu, nebo jo ale jen hm divny je mi fakt dobre a pak si to jako udelam sama. Ale to jen ted jinak je mi proste fajn, je strasne tezky, kdyz pritel nic netusi a ja se rozhoduju nad rozchodem, protoze mi prijde ze jsme kazdy desne jinej… ja tyhle veci nemam rada.
Driv to bylo bud a nebo ale na kraji 30tky uz to nejak vic resim.
Zacala sem suplovat vitaminy ted - denne magnosolov a 3× tydne 25 kapek vitamini D - dava se i miminkam, ted nevim ja se jmenuje. To beru ale kratce. Jo a jeste jsem mela na jare covid a ted po prvni vakcine byla 3 tydny nemocna, to mi taky moc nepridalo.
Ja proste vim ze je to hlavne o stresu a mym pristupu k nemu.
Leky necham jak jsou a zacnu na sobe makat od pondeli uz chci chodit u cvicit.
No a hlavne odbourat par,,problemu,,
Ahoj holky obnovuji diskuzi.. Trpím na uzkostne poruchy a před 4mi lety mi paní doktorka nasadila cipralex 10 mg jednou denně. Léky jsem užívala cca 2,5 roku, vše bylo vpořádku, léky zabrali. Bylo mi fajn tak mi je paní doktorka začala postupně vysazovat až jsem je vysadila úplně. Cca rok jsem byla bez nich, do té doby než se mi stavy zase vrátili. Opět jsem nasadila cipralex, beru ho již 3 měsíce ale tentokrát bez účinku
je to možné že lék který mi dříve zabíral teď nezabírá?
@lenicka123456 píše:
Ahoj holky obnovuji diskuzi.. Trpím na uzkostne poruchy a před 4mi lety mi paní doktorka nasadila cipralex 10 mg jednou denně. Léky jsem užívala cca 2,5 roku, vše bylo vpořádku, léky zabrali. Bylo mi fajn tak mi je paní doktorka začala postupně vysazovat až jsem je vysadila úplně. Cca rok jsem byla bez nich, do té doby než se mi stavy zase vrátili. Opět jsem nasadila cipralex, beru ho již 3 měsíce ale tentokrát bez účinkuje to možné že lék který mi dříve zabíral teď nezabírá?
Ahoj Leni, bohuzel muze se stat.
Ja takhle pred 3 lety vysazovala Brintallix, ani jsem ho nestihla vysadit, protoze me sejmula cela rada stresujicich okolnosti. Takze jsem ho ihneéd zase zacla nasazovat az na oknou davku - nic. Zvysila jeste i oulku - nic. Uzkosti vymazal teda bravurne, ale teda takovej nastrel deprese jsem v zivote nezazila. Takze me uz taky nezabral a ja presla na Cipralex. Ten teda taky zabral az za dva mesice ale za 3 uz bys urcite nejaky posun mela citit.
Prejdi na jine - tvuj sval (mozek) jej uz nemusi prijimat, ale na 100% prijme jiny. Zkus Citalec, nebo na cem se shodnete s doktorkou.
@Vans děkuji moc mě právě doktorka říkala že to mám ještě zkoušet a další kontrolu mi dala na konci ledna. Takže buď mi prášky vymění nebo přidá na cipralexu, což ale říkala že moc nechce. Jsem z toho fakt smutná, myslela jsem si, že to bude zase fajn a vůbec by mě nenapadlo že by mi teď nezabrali ![]()
@lenicka123456
Ja ti rozumim, ja z toho byla strasne nas*ana, ani netusis. Hlavne ten samej kolotoc, ktery si uz nikdy nechtela zazit. Uplne ale uuuplne te chapu. Jen vydr, slibuju ti na 1000%, ze to zase bude dobry, i kdyz nad tim treba ted pochybujes (jako kazdy kdysi z nas).
Nicmene i dodnes kdZ je toho na me moc, tak mam na ataku najezd a lexaurin si 2-3 do mesice proste dam. Ale to je holt udel krasne ale tvrde prace a citliveho cloveka
bude dobre ![]()
Ahoj holky,
Zazivam ted dost stresove obdobi, celkove - rozhoduji se mezi dvema chlapy, beru si hypoteku, predelavam bydleni a mam celkem psych. narocne povolani.
AD beru jiz 6 let, po nevydarem vysazeni pred 2 lety mi byl predepsan cipralex. Trvalo asi 2 mesice nez zabral a krom obcasnych vykyvu v pohode. Mivam ale obdobi kdy mi neni hej - hlavne pred MS a nejvic kdyz zima orechazi na jaro a a leto na podzim. To mi neni dobre treba mesic. AD sem zacla brat na PP a uzkosti po te co jsem se slozila.
Ted se meni rocni obdobi a do toho ten stres. Neni kazdy den spatny ale uzkosti mi prechazeji do lehke deprese a naopak. Vubec se depkoidni neznam ani nejsem, proto me to tak desi a jako uzkostnej clovek nad tim dost premyslim, aby se mi nerozjela dalsi porucha
Ja jsem na 15mg cipralexu denne, vlastne bych casem rada i miminko a spis rada snizila nez navysila. Ted teda ani jedno z toho.
Muzu se vas zeptat na vase vykyvy? Jak casto je mivate a jak to resite? Ja lexaurinem 1-2× do mesice.
Ted ho beru tak 2× tydne a jen pulku.
A dodejte mi prosim realne zkusenost, ze to tak obcas holt je a ze to prejde … uz trochu plasim