Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
nebude to asi snadné, ale bude to reálné. Na prvním místě bych zašel na nejbližší faru, kde jsou na to zařízeni a určitě vám poradí. Bude potřeba dovolení od domácího farního úřadu, podle trvalého bydliště. Následuje příprava (velice individuální a různá podle farnosti a vašeho vztahu k ní) a domluva na samotné obřadu. Pokud berete i vedle Brna, tak Veverská Bítýška, přes léto bývala pro tyto účely využívána kaple U Matky Boží nedaleko hradu Veveří. Držím palce ať vám to klapne a následně dlouho vydrží.
Pokud netrváte na katolících, různé tyhle vstřícné svatby, kde po vás (kromě pár tisic) nic nechtějí, dělají všechny menší církve. Zažila jsem vícekrát u kamarádů. (Někdy lepší, někdy horší, jednou z toho pastor udělal uplnou show…)
Nicméně pokud vás to zajímá i nejak vážněji, než se jednou potkat s knězem a mít hezčí svatbu, doporučuji Obec křesťanů. Mají to nastaveno velmi svobodně, bez požadavků, dogmat i úhrad, tak hodne upřímně a lidsky. A nebudou po vás chtít peníze, nebo sliby, že vychovate děti v jejich víře ap.
Ty veverská Bítýška je kouzelné místo! Tam musíte dorazit se „svým“ farářem. Toho si ale musíte zvolit vy… My jsme to měli tak, že manžel je nevěřící, já jsem byla v tomto duchu vychovaná. Manžel kostel nechtěl, já ale církevní sňatek ano. Takže kompromis byl mimo kostel, ale církevní sňatek ![]()
„Friendly personál“ je v novém kostele na Lesné.
Pokud jste otevřeni i jinéme než katolickému vyznání doporučuji zkusit i protestanské křesťanské směry. Již z podstaty jsou uživatelsky více „open“.
Nehledej v tom složitosti, zajdi do pár kostelů, nasaj atmosféru např. na konci bohoslužby, setkej se přímo s farářem/farářkou a dej na své pocity.
Přeji vše dobré a gratuluji k zásnubám a nadcházejícímu sňatku!
Dobrý den, prosím moc o radu a předem promiňte, pokud je to hloupý dotaz… Zkrátka mám otázku, zda byste někdo neměl tip na příjemné hezké místo pro církevní sňatek v Brně, nejlépe tedy asi kostel, kde je nějaký přátelský a vstřícný farář. Jsme se snoubencem totiž sice oba pokřtění, ale nejsme aktivní katolíci, v podstatě nejsme ve svých životech nějak křesťansky založení, ale na druhou stranu vnímám obřad v kostele jako posvátný, hlubší, mající větší váhu než kdyby nás oddával nějaký starosta kdesi na zámku nebo úřadě… Zkrátka „něco“ mi říká, abychom měli svatbu v kostele a třeba že bychom takto započali společnou cestu blíž k Bohu… Jen mám zkrátka strach, aby nás nějaký farář neposlal někam, protože nechodíme na mše atd…
V kostele, kam jsem v dětství chodila a měla i svaté přijímání, už bohužel nepůsobí „můj“ farář, a tak nevím, které jiné místo v Brně si zvolit. Nebo zda je možné, aby nás dodal „můj“ farář ale v jiném kostele i třeba mimo naše bydliště. Moc děkuji předem za rady.