Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chtěla bych se optat, zda jste některá podstoupila laparoskopii a poté SC?Můžete porovnat bolesti, o kolik (jestli to % jde) SC bolí víc? byla jsem na 2 laparoskopiích - první nic moc, druhá celkem v pohodě.
Mno… tak laparo je oproti SC procházka růžovou zahradou.
Mám laparo za sebou několik…
a druhý syn byl SC.
důbod to má jednoduchý, při laparo máš jen pár dírek,a jsi nafouklá plynem.
Při SC, máš prořezaný břicho skrz na skrz, včetně svalů, a já nevím kolika vrstev než se dostanou k děloze a dítěti.
Já osobně sem se po SC nemohla ani zvednout a dostávala sem se z toho asi 14 dní.
Kdyby měl SC bolet jako Laparo, už nikdy bychnechtěla rodit jinak než SC, ale je to přesně naopak. tonemůžes srovnávat, SC je velká operace.
Příspěvek upraven 17.12.11 v 09:52
Císař pohoda, laparoskopie kvůli cysty na vaječníku strašná (hlavně několik hodin po probuzení). Možná byl rozdíl v anestezii. Císař ve spinálu, laparka v celkové anestezii. Ale rekonvalescence byla určitě lepší při laparce, není to tak velký zákrok.
Laparo jsem neprodělala, takže nemůžu srovnávat, ale sekce v pohodě, první 3 dny nic moc, ale po týdnu co nás pouštěli jsem chtěla být těhu znovu a malýho jsem si nesla sama v autosedačce, teď se ho bojím. Ale laparka bude asi lepší.
Absolovovala jsem obojí (laparo 2×, jednou při mimoděložním), po SC mě bolelo břicho déle, ale skoro stejně intenzivně, jako když mi brali vejcovod. Laparo kvůli průchodnosti bylo o dost mírnější. Ale i císař se dal, hlavně člověk měl vedle sebe ten poklad… ![]()
Souhlas s onionkou. Laparoskopie byly jako nic. Po výkonu, který byl někdy před polednem jsem šla odpoledne při návštěvách dvě patra po schodech k automatu na kafe a pak další dvě ven před špitál dát si cígo ![]()
Sekce je masakr, měla jsem celkovou narkózu. Druhý den, když mě postavili na nohy, tak jsem tam sebou švihla
A to mám za sebou různých operací několik, narkózy si užívám a vydržím dost. První den po sekci jsem byla ráda, že sama slezu z postele a dojdu si na záchod.
Taky jsem zažila oboje, a narozdíl od ostatních musím říct, že mi ten císař pak nepřipadal až tak hrozný
, ta laparka byla rpo mne poprvé nic moc, celková narkóza, blbě mi bylo, bolelo to dost, při císaři to bylo podobné, jen ty bolesti prostě větší,ale ne až tak hrozně, prostě mi přišlo, že to bylo podobné, jen intenzivnější…
Jasné je, že po císaři se zbrcháváš dýl a bolí to dlouho, ale zas máš motivaci rychle se postavit na nohy… a taky kolikrát, pokud snášíš blbě narkózu, může být lepší císař ve spinálu nebo epidurálu, než laparka s celkovou narkózou.
Fialíno, to máš pravdu. Motivace je po sekci obrovská. Kdykoli mi synka přinesli, tak mi přišlo, že to bolí míň a míň
A když už jsem ho měla třetí den na trvalo, tak už jsem vlastně skoro žádnou bolest neřešila
Nebo že bych jí nestíhala vnímat? ![]()
A asi je fakt, že to bude rozdíl, zda je sekce v epidurálu, spinálu nebo celkové narkóze ![]()
to je strašně individuální…já se hojím extrémně dobře, ale tak zhruba: laparka nebolí prakticky vůbec, tam snad ani nedávají nic proti bolesti. Potom jsem měla velký řez kvůli prasklému mimoděložnímu a to mě bolelo cca. jako ten císař, na stupnici 1-10 (1 je nejmenší bolest) bych to dala tak na 3 hned po probuzení, spíš to jako štípalo, než bolelo, bylo to nepříjemné, ale vydržet se to dalo (mnohem hůř mi bylo po narkoze, mám vždy těžkou anémii, takže nutné transfuze)
první jsem prodělala klasickou operaci slepáku, to celkem dost ,bolelo, laparoskopie pak bolela méně a bolet řezu po SC je někde mezi laparo a slepákem, není to tak strašné. holt jsme ženské a musíme něco vydržet
Tak mě teda slepák bolel mnohem míň než císař ![]()
Slepák mi brali akutně v osm večer, v deset zpátky na pokoji probraná a relativně v pohodě a ve tři v noci jsem šla sama po svých čůrat ![]()
A taky je rozdíl, jestli je laparka jen diagnostická nebo co ti při ni dělají - když budou něco řezat, tak to asi může bolet víc…
Já brzo po císaři zažila ještě laparku, kdy mi vyndávali žlučník a ty bolesti byly možná ten první den nejhorší, ale ono to bylo hrozně komplikované tím, že jsem měla nalité prsa, den jsem nemohla kojit a pokoušela jsem se manuální odsávačkou něco odsát, hrozně bolelo se trošku posadit a bolely ty prsa… to bylo fakt na slzy, ale naštěstí tohle tě určitě nečeká ![]()
Laparku a CS nejde srovnávat, po laparce jsem šla druhej den ráno dom, po CS jsem nebyla schopna vstát jak mi bylo zle ![]()
Mám stejné zkušenosti jako holky, laparoskopie pohoda, při SC jsem myslela že už v životě nevstanu.