Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, dneska mi dr. v 36tt rekl, ze mimi je KP a ze se uz asi neotoci, ze je vetsi a ze je tam usazeny. Takze planujeme cisarsky rez. Nejak jsem s tim nepocitala a nemam zadne info - tak se chci zeptat, jestli mate zkusenosti - jak je to pak s mimi - daji mi ho na pokoj nebo budu na jip? a jak je to s kojenim - to se asi nerozjede samo, kdyz to bude cisarem, ze? a jak je to pak s hospitalizaci - jak dlouho asi zustavame v porodnici? a jeste posledni dotaz - to se da vybrat zda celkovku nebo jen epidural?
Ahojky, asi záleří na porodnici, kde budeš, ale možná je to vesměs podobné. Takže:
Přeji krásný porod!
Příspěvek upraven 08.12.11 v 11:34
Ahojky, ničeho se neboj, stejně to každá mamina zvládá jinak. Lepší plánovaný, než akutní. Mimčo s tebou na pokoji hned nebude, myslím, že ti ho dají až třetí den. První den budeš na JIP, pak by tě měli přemístit na normální pokoj.V porodce zůstaneš min. o den déle, také záleží asi jak v které porodnici to mají, pokud nebudou žádné komplikace. Pokud můžu poradit, tak celkovou anestezii bych si nevybrala, lepší pro tebe i pro mimčo bude umrtvení dolní části těla. Hlavně budeš při vědomí a uvidíš mimčo, pro mě to byl krásný zážitek ho slyšet poprvé zabrečet
S kojením jsem problém neměla, rozkojila jsem se stejně jako ostatní maminky,možná jen o den déle. Prcka ti totiž budou pravidelně nosit na rozkojení.
Držím palečky
![]()
ahoj, můj porod skončil akutní sekcí, pak jsem se prospala a asi po 3 hodinách po císaři mi malou donesli na pokoj a přiložili k prsu. malá byla na nedononešeneckym a já na gyndě, tam jsem byla i celý druhý a 3 den odpoledne mě přeložili na porodnici a večer mi už dali malou, chtěli až ten další den, ale já si ji vydupala, právě kvůli kojení, protože na tu gyndu mi ji nenosili
jo ať jim nekřivdim 2× na 5 min
. rodila jsem 22.9. 2010 v 17:30 byla malá na světě a domu jsme šly 28.9.
jinak na ten hroznej přístum jsem se rozkojila krásně, mlíka jsem měla až moc, celou dobu jsem ještě odstříkávala a nosila sestřičkám pro ostatní miminka
tak já byla jednu noc na pooperačním, manžel mohl být u císaře, malýho mu dali hned do ruk a už mu ho nikdo nebral, v postýlce si ho z operačního sálu dotlačil na ten pooperační pokoj, kam mě zároveň vezli na posteli, byl tam semnou až do 18hodin a pak odjel, miminko jsem měla celou noc u sebe a chodili dětský sestřičky mě ho přikládat, protože sama jsem ho ještě nedokázala obsloužit, druhý den jsem šla na normální pokoj a 4.den domů,za celý pobyt mě malýho nikdo nikam neodnášel, pokud jsem něco sama nazvládla pomohli mě sestřičky ![]()
po operaci jsem si šla poprvý do sprchy 9hodin po zákroku, jizva se parádně zhojila, 5.den po porodu jsem už byla na vycházce s kočárkem,kojit jsem začala hned a kojím ještě nyní
ahoj,
záleží na porodnici, každá má trošku jinou praxi.
Já rodila akutním SC v Podolí - nepostupující porod. Měla jsem epidurál, takže pak do toho akorát přidali anestezii. Je lepší takhle v částečné než v celkové.
V případě plánovaného SC se obvykle používá tato částečná anestezie.
Rodila jsem v neděli v podvečer, pak převoz na JIP, během noci mi ho 3× přinesli na přiložení, v pondělí ráno pak na normální pokoj, nosili ho co 3 hodiny a od úterka jsem ho měla u sebe. Laktace nastoupila do 3 dnů - jak u normálního porodu (bylo to ale asi tím, že jsem se 20 hodin pokoušela o přirozený porod, takže se asi nastartovaly ty správné hormonální reakce).
Pustili nás po čtyřech dnech.
Ahoj, jak už tady bylo zmíněno záleží na porodnici, jak to dělají. Taky jsem měla císař kvůli KP
trochu mimo, ale proč v jedné porodnici jde mít miminko od první minuty života u sebe po celý pobyt a v druhé ho občas jen donesou na nakojení? nebude to jen lenost personálu?lítat ke každý mamince po císaři milionkrát za noc? asi ano, pokud je miminko v pořádku ![]()
goldenka píše:
trochu mimo, ale proč v jedné porodnici jde mít miminko od první minuty života u sebe po celý pobyt a v druhé ho občas jen donesou na nakojení? nebude to jen lenost personálu?lítat ke každý mamince po císaři milionkrát za noc? asi ano, pokud je miminko v pořádku
To je dobrá otázka. Mi to třeba po tom porodu tak nepřišlo a nějak jsem nebojovala, ani nevím proč. Zpětně si ale říkám, že kdybych to prožívala znova, tak o malou bojuju jako lev. Hlavně proto, že ten první den (šla jsem na sál hned jako první ráno) jsem o malé věděla až večer, kdy jen přišla doktorka a řekla, že je miminko v přádku a až kolem 7 večer mi ji přinesli „na pomazlení“ - ani kojení jsme nemohly zkusit. Až druhý den. Zachovala bych se dneska jinak.
goldenka píše:
trochu mimo, ale proč v jedné porodnici jde mít miminko od první minuty života u sebe po celý pobyt a v druhé ho občas jen donesou na nakojení? nebude to jen lenost personálu?lítat ke každý mamince po císaři milionkrát za noc? asi ano, pokud je miminko v pořádku
záleží taky na stavu matky, já měla malého u sebe až třetí den a to až na noc.. ale po tom císaři jsem se nemohla ani hýbat, měla jsem cévku zavedenou, nebyla jsem schopná vstát, z bídou jsem se zvládla otočit na bok, takže jsem neměla šanci se o malého postarat.. takže tak.. někdo je po SC jak rybička a může ho mít hned, myslím, že vážně záleží spíš na stavu matky než na lenosti personálu…
já rodila v celkové anestezii-spinál se nepodařilo napíchnout kvůli srostlýmu obratly a kojila jsem hodinu a půl po porodu-no byla jsem ještě dost mimo, ale sestřičky přišli že to zkusíme
můj císař byl nádhernej, hlavně díky personálu
goldenka píše:úžasný přístup, kde jsi rodila?
tak já byla jednu noc na pooperačním, manžel mohl být u císaře, malýho mu dali hned do ruk a už mu ho nikdo nebral, v postýlce si ho z operačního sálu dotlačil na ten pooperační pokoj, kam mě zároveň vezli na posteli, byl tam semnou až do 18hodin a pak odjel, miminko jsem měla celou noc u sebe a chodili dětský sestřičky mě ho přikládat, protože sama jsem ho ještě nedokázala obsloužit, druhý den jsem šla na normální pokoj a 4.den domů,za celý pobyt mě malýho nikdo nikam neodnášel, pokud jsem něco sama nazvládla pomohli mě sestřičky
po operaci jsem si šla poprvý do sprchy 9hodin po zákroku, jizva se parádně zhojila, 5.den po porodu jsem už byla na vycházce s kočárkem,kojit jsem začala hned a kojím ještě nyní
PetaP píše:goldenka píše:záleží taky na stavu matky, já měla malého u sebe až třetí den a to až na noc.. ale po tom císaři jsem se nemohla ani hýbat, měla jsem cévku zavedenou, nebyla jsem schopná vstát, z bídou jsem se zvládla otočit na bok, takže jsem neměla šanci se o malého postarat.. takže tak.. někdo je po SC jak rybička a může ho mít hned, myslím, že vážně záleží spíš na stavu matky než na lenosti personálu…
No nevím… já jsem už večer po CS chodila - musela jsem, dali mě na normální pokoj, protože potřebovali místo na tom pooperačním… A cítila jsem se hodně dobře v porovnání s kamarádkou, která rodila hned po mně. Já bych řekla, že to trochu o té pohodlnosti je…
Já jsem psala o tom i deníček, jak je mi strašně líto, jak „málo“ lásky jsem mu po porodu dokázala dát, jak mě to neskutečně mrzí, o co jsme byli ochuzeni, že jsme nemohli být spolu hned po porodu. I sem to ořvala, ale až časem, v tu chvíli - po tom SC (holky nezlobte se), mi to bylo jedno. Věděla jsem, že oba žijeme a to mi stačilo. Neuvědomovala jsem si, že mu nedávám mateřskou lásku hned, nebylo mi líto, že ho nemůžu ňuchňat a mazlit a pusinkovat.. Teď je mi to líto neskutečně, i když vím, že jsem byla po SC tak v pr*eli, že jsem byla ráda, že můžu ležet a koukat do stropu
nedokázala jsem se o to dítě bít.. Vynahrazuju mu to doteď a ještě dlouho budu…
Bohužel i když ještě nejsem ani těhotná, tak i můj druhý porod podle poslední prohlídky na gyndě zatím vypadá na SC
![]()