Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj. Podobný problém jsem tu nenašla, proto bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti a co jste nebo byste v takovém případě dělaly vy.
Jsem podruhé těhotná, bohužel velmi krátce po prvním porodu. Byl to pro nás šok, protože první dítě máme z ivf s prognózou, že manžel přirozeně mít děti nikdy nebude. Nicméně se „zadařilo“ hned, jak jsem se odvážila vůbec zkusit po porodu sex. První porod byl otřesný, (bohužel zčásti i vinou personálu).Skončila jsem na 7 cm, dítě se zaseklo a nemohlo ven. Bohužel mě lajdácké PA nechaly na šestinedělí až do chvíle, kdy jsem začala krvácet a kolabovat a na porodní sál už jsem se dostala pozdě na to, aby mohl být proveden CŘ. Přivolaný primář už musel bohužel použít kleště, aby dítě zachránil. Ovšem za cenu toho, že u mě došlo k rozsáhlému poranění - roztrhané děložní hrdlo, poševní stěny, nástřih, natržený konečník. Musela jsem podstoupit operaci v narkoze, aby mě dali dohromady. Kromě fyzických následků si z toho nesu i dost silnou fobii z dalšího porodu. Syn se zatím naštěstí jeví jako zdravý, díky pohotové reakci primáře.
A teď k problému. Jak je možné, že cizí porodníci (konzultovala jsem se dvěma) mi bez okolků pro druhý porod doporučují císařský řez s tím, že indikace je objektivní i vzhledem k tak brzké době po prvním porodu, zatímco moje gynekoložka mě ani neposlouchala a řekla, že pokud chci CŘ, mám si ho někde domluvit nebo si dojít k psychiatrovi pro indikaci. Pro ni toto evidentně není dostatečný důvod. Ona by mě nechala znovu riskovat život můj i dítěte nebo doživotní následky nás obou. Dost měto sebralo. Uvažovala jsem i o potratu, ale to miminko za nic nemůže a zaslouží si být tu s námi. Vzhledem k situaci jsem se rozhodla doktorku obejít a zařídit si císaře přímo v porodnici. Mám strach, že bych ani už nedokázala při porodu spolupracovat. Jen mě mrzí, že v českém zdravotnictví jsme často brány stále ještě spíš jako krávy na porážku, než jako lidé.
Myslím, že to tak bude lepší, když si to dohodnes přímo v porodnici. Chápu tebe a tvoje důvody, ale ono ani s doporučením lékaře by ti ten sc nemuseli chtit udělat. Kdyz jsem chodila do porodky na ozvi, dvakrat jsem byla svědkem toho, že maminka přišla se zprávou od sveho gynekolova, kde doporučoval cs a v nemocnici to zhodnotili jako zbytečné. Vím, že ta jedna mela neco podobného jako ty a hrozne se bala přirozeného porodu, ta druha souhlasila hned a bez premlouvani - prvni sekci mela asi 10 let zpět kvuli nepostupujicimu porodu. Ja zase chci po sekci rodit normalne a kazdy me od toho odrazuje a muj doktor je ted na dva mesice mimo po operaci, tak uvidim co na to jeho zaskok
kazdopadne preju pohodove těhotenství i porod.
Tvoje gynekoložka s tím stejně vlastně nic nemá, rozhoduje se v porodnici. Myslim, ze ve většině porodnic tě za této situace nechají rodit sekcí bez problémů.
@Onlythis domluv si to v porodnici nebo si zajdi k psych. ten ti to taky muze napsat, jak ti radila tvoje gynekolozka. Z tveho popisu se mi nezda, ze by ti ten CS tvoje Dr. zamitla. Proste ti rekla, ze si to mas zaridit sama. Nebo ty jsi chtela, aby ti tu indikaci napsala ona? ![]()
Na tvém místě bach vyměnila gynekologa. Tohle je blbka. Neznám doktora, který by se takto zachoval. Naštěstí ona o tom nerouhoduje, jak máš či nemáš rodit. Dohodni si to v porodnici, kam ses přihlásila a zkusila bych i tam se poptat, zda tam nemůžeš chodit i na prohlídky. Ale doporučuji vyměnit gynekologa. Držím palce
@Onlythis Nemyslela to tvoje gynekoložka tak, že nemá žádný objektivní důvod, který by ti napsala do doporučení? Ona na to stejně nemá moc vliv, tak tě třeba chtěla jen upozornit, že budeš muset vyvinout vlastní aktivitu. Anebo je to prostě necitlivá koza, taky možnost.
Každopádně opravdu bude záležet na tom, jak se domluvíš v porodnici. Některé porodnice se snaží zkrouhnout statistiku císařů, někde zase řežou rádi, záleží prostě na koho narazíš.
V nejhorším ten psychiatr.
Vzhledem k tomu, ze o cs rozhoduje porodnice, tak ti tvoje dr muze byt u zadele ![]()
V prvni rade bych silne uvazovala o zmene gynekologa i porodnice ![]()
Díky za reakce. O změně gynekologa uvažuji a už jsem k tomu podnikla kroky
.
To jste mě uklidnily, že je to opravdu tak, že rozhodují hlavně v porodnici. Myslela jsem si to. Mě hlavně šokuje, že doktor, co vás má znát a vědět o vás nejvíc, vás vlastně pošle někam
.
Spíš jsem asi doufala, že s doporučením od své gyn. mě nikdo nebude přemlouvat, ať to zkusím. V téhle fázi na takový risk nejsem připravená.
@Elenloth Ano, podle ní ona důvod nemá, protože každý porod je prý jiný (ano, částečně má pravdu). Ona už ale přehlídla fakt, že, potvrzeno primářem na sále, mám objektivně úzkou pánev a dítě s trošičku větší hlavičkou mi nadělá uvnitř takovouhle paseku vždycky, plus rizika pro to miminko…Asi jsou jí kleště příjemnější
.
@dajka.11 Rozhodně půjdu rodit jinam, tam už mě nikdo neuvidí
.
@eviku-miluna Původně jsem si myslela, že by to bylo lepší, kdybych měla i doporučení od své gynekoložky. Že to bude jistější si někde cs domluvit. Nechci totiž riskovat život miminka, a ani svůj. První porod jsem i chtěla „přirozený“, o sekci mě vůbec nenapadlo uvažovat, a kdyby to dopadlo dobře, ani teď bych do řezání nešla.
Tak oni o tom stejne rozhoduji v porodnici. Co jsem cetla, tak tezky potrhani byva jako indikace k sekci priste. rozumny dr ti ji udela
Tak oni o tom stejne rozhoduji v porodnici. Co jsem cetla, tak tezky potrhani byva jako indikace k sekci priste. rozumny dr ti ji udela
O cs rozhoduje porodnice. Takze to nech na nich. Podle mych zkusenosti te nikdo nebude nutit do normalniho porodu vzhledem k tomu co se stslo. Mne se x porodniku ptalo : a jak byste to videla vy?!?
Tak pokud si otěhotněla do roka od prvního porodu, tak si myslim, že císař je jistej ![]()