Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anitramm tak s těmi monitory docela koukám. Rodila jsem v 39+1 plánovaným císařem, celé těhotenství jsem chodila do kardiologicke poradny, hrozil mi předčasný porod o měsíc dřív a na monitorech jsem byla jednou
je ale fakt, že mi to přišlo dost divné, v mém okolí na ně všichni chodili. ![]()
S dovolením se připíchnu s dotazem.
Chtěla bych se zeptat, zda je někde možné domluvit SC (i za cenu platby za lékaře)? Čekáme vymodlené dítě - po 7 letech, několika operacích a IVF. Mám vrozenou srdeční vadu, trpím na migrény, které se v těhotenství ještě zhoršily. K tomu jsem si v těhotenství zablokovala páteř a problémy mám do teď. Co se týče srdeční vady, dle lékaře je riziko preeklampsie, předčasného porodu a nízké porodní váhy. Bohužel ani tato kombinace není pro mého lékaře indikace k SC. Nemám strach o sebe, ale o to, že se něco při porodu zvrtne, dítě půjde např. kleštemi a dojde k trvalému poškození. (Děti, které mají potíže způsobené porodními komplikacemi jsem za svou praxi viděla xy). Vím, že je možnost SC v Německu, ale jednak řešit zdravotní stav by s mou němčinou bylo komplikované, navíc si nejsem jistá, jak by to bylo s převozem novorozence zpět do ČR. Rizika SC znám, stejně tak vím, že u nás tento postup není legální.
Prosím o zachování anonymu (zdravotní údaje a kontroverzní téma).
Děkuji.
Zkus se poptat v porodnicich v okoli, jak to vidi oni, treba maji jiny nazor nez tvuj lekar.
@Anonymní píše:
S dovolením se připíchnu s dotazem.
Chtěla bych se zeptat, zda je někde možné domluvit SC (i za cenu platby za lékaře)? Čekáme vymodlené dítě - po 7 letech, několika operacích a IVF. Mám vrozenou srdeční vadu, trpím na migrény, které se v těhotenství ještě zhoršily. K tomu jsem si v těhotenství zablokovala páteř a problémy mám do teď. Co se týče srdeční vady, dle lékaře je riziko preeklampsie, předčasného porodu a nízké porodní váhy. Bohužel ani tato kombinace není pro mého lékaře indikace k SC. Nemám strach o sebe, ale o to, že se něco při porodu zvrtne, dítě půjde např. kleštemi a dojde k trvalému poškození. (Děti, které mají potíže způsobené porodními komplikacemi jsem za svou praxi viděla xy). Vím, že je možnost SC v Německu, ale jednak řešit zdravotní stav by s mou němčinou bylo komplikované, navíc si nejsem jistá, jak by to bylo s převozem novorozence zpět do ČR. Rizika SC znám, stejně tak vím, že u nás tento postup není legální.
Prosím o zachování anonymu (zdravotní údaje a kontroverzní téma).
Děkuji.
císařský řez indikuje porodník nikoliv gynekolog. Pokud v porodnici nechtějí SC provést, obrátila bych se na jinou porodnici. Já měla SC kvůli kardiostimulátoru..hodně štěstí..
Jsem téhož názoru jako shari - domluvit se dá. Neřeš to se svým gynekologem, ale přímo s porodnicí. Když ti nevyjde vstříc jedna, nějaká, která s tím nebude mít problém, se najde. Hodně štěstí!
@Anonymní píše:
Zkus se poptat v porodnicich v okoli, jak to vidi oni, treba maji jiny nazor nez tvuj lekar.
@Shari81 Holky, děkuji. Vím, že konečné slovo má porodník. Bylo mi řečeno, že pokud mi indikaci nenapíše kardiolog, tak lze rodit přirozeně.
Kardiostimulátor nemám, mám pouze defekt komorového septa, se kterým prý pacientky rodí běžně vaginálně. (Akorát u toho hrozí přetížení pravé komory, zkrat, atp. Po porodu mě dr. chce hnát na operaci a uzavření defektu. Ale SC mi nenapíše, což úplně nechápu.).
@Whitedog Taktéž děkuji za odpověď. Přiznávám, že pátrám po nějaké, která je v tomto přístupnější a kde by to šlo, řekněmě, „na jistotu“ (proto dotaz tady na emiminu - více hlav víc ví a někdo by mohl mít zkušenosti s konkrétní porodnicí).
@Anonymní píše:
@Whitedog Taktéž děkuji za odpověď. Přiznávám, že pátrám po nějaké, která je v tomto přístupnější a kde by to šlo, řekněmě, „na jistotu“ (proto dotaz tady na emiminu - více hlav víc ví a někdo by mohl mít zkušenosti s konkrétní porodnicí).
Co jiný kardiolog? Praktický lékař? Nebo psychiatr? Pokud se toho fakt i bojíš, tak psychiatr by ti doporučení napsat mohl… Něco jako panický strach z přirozeného porodu ![]()
Jinak některé nemocnice jsou k císaři opravdu vstricnejsi ![]()
@Anonymní píše:
Tak napiš alespoň oblast, protože jestli ses z Ostravy a někdo ti napíše Plzeň, tak to je dost z ruky ![]()
@welovefashion Indikace od praktika mi bude asi k ničemu (ten by mi to možná napsal, je celkem přístupný domluvě). Jiný kardiolog - budu to řešit ještě s tím, ke kterému jsem chodila v dětství. Jsem s ním domluvená na konzultaci. Ale jak to dopadne, to nevím.
A psychiatr - hele, na hlavu se mi to moc hrát nechce.
@welovefashion ústecký kraj, ale je mi fakt jedno, kde ta porodnice bude. Dojedeme třeba do „Černé pri Čope“. ![]()
Najdi si dobrou porodnici, kde v nicem nebudou riskovat, a tam jezdi na kontroly a se s nimi domluv. Poptej se…
Až se ti bude blížit termín porodu tak to řeš v nemocnici
třeba ještě bude prcek koncem pánevním nebo příčně a prostě bude ten císař nutný. Myslím, že ty důvody pro SC máš pádné, strach chápu po tolika letech snažení. Fakt si domluv konzultaci v nemocnici, tam rozhodnou co a jak. ![]()
Obehej různé porodnice, třeba to někde ukecas a oni to naplanují, nebo zkus někoho podplatit ![]()
Je teda fakt, že já v tom, co jsi napsala, žádnou indikaci k CS nevidím… Zablokovana zada bych řešila s fyziotetapeutem, dost možná by ti to pomohlo i na ty migreny. Císaře kvůli tomuhle, o tom jsem ale neslyšela. To srdce - to porodníci asi nebudou chtít posuzovat. Možná zkus ještě oběhat různé kardiology, jestli by ti nějaký nenapsal sekci kvůli tomu srdci, ale možná bys měla fakt jednodušší někoho podplatit ![]()
@Capelucia To je to - dobrá porodnice. Jak ji definovat a jak ji poznat? (Vyjma internetových hodnocení, která jsou dost protichůdná). Napadla mě porodnice v Podolí, ale neznám osobně nikoho, kdo by tam rodil. ![]()
@anavi13 Jasně, třeba se neotočí, ale spoléhat se na to moc nedá. Ono to naše mládě je už teď takový anarchista. Dělá si, co chce. ![]()
@Platanka Ad fyzioterapie - ano, měla jsem ji napsanou i od lékaře. Problém je, že v těhotenství na mě nechce nikdo sáhnout (mám bloklou bederní páteř). Jedna soukromá to riskla, ale jen jednou. Při další návštěvě mi začalo tvrdnout břicho tak, že už nechce cokoliv riskovat. Ona ta fyzioterapie je v těhotenství značně omezená. Na migrény mi bohužel nikdy nepomohla, trpím na ně několik let a věř, že jsem toho vyzkoušela hodně, abych se jich zbavila. A nic. Před těhotenstvím jsem je neměla tak časté, teď si s nimi „podávám ruku“ i několikrát do týdne.
Tak oni si ty děti fakt dělají co chtějí
indikaci k císaři vyloženě ze zdravotního důvodu ( pokud i to vyjádření kardiologa je v pořádku teda) fakt asi nedostaneš. To by bylo opravdu na domluvě. Každopádně přirozený vaginalni porod je pro dítě i pro tebe lepší. Ale já tam u tebe chápu ten strach po tak dlouhém snažení. To je vlastně na prvním místě. I kdyby jsi musela rodit vaginálně tak ten operační sál a možnost udělat císaře je fakt dobře dostupná v porodnici. Já mám akutního císaře za sebou a jsem ale moc ráda, že jsem ten porod aspoň zkusila. Druhé bych ráda zase zkusila rodit vaginálně a holt si kdyžtak na ten operační sál zase přejdu
ale strach mám samozřejmě taky. Zatím je stejně malý koncem pánevním, takže těžko říct jak to bude. Nakonec ten císař se fakt dá udělat okamžitě a nemusí být plánovaný týdny do předu. To ti spíš píšu proto, že kdyby sis to nezvládla domluvit, tak se při příjmu na porodní sál či při probíhajícím porodu můžeš zkusit domluvit znovu. Či si do porodního plánu nebo to hned říct při příjmu, že máš o dítě strach a že kdyby cokoliv tak chceš bez váhání císařský řez. Ty kleště se provádí dnes už jen když je dítě ještě vysoko v porodních cestách a to se dá řešit císařem. Šetrnější způsob je použití vexu ( zvonu ) a toho bych se tolik nebála a to je dnes mnohem častější řešení porodu než kleště.