Čistit stehy u odstranění znaménka?

Anonymní
26.11.23 09:44

Čistit stehy u odstraneni znamenka

Dobrý den, potřebovala bych radu. Byla jsem poprvni na odstraneni znaminka. Doktor mně řekl, že si mám jizvu nechat zalepenou a neodlepovat 14 dní, než mě nevytáhne stehy.
Ale ještě večer po odstraneni mě ranka trochu krvacela tak mám náplast od krve. Ta samozřejmě už skoro ani nedrží a když jsem si ji trochu poodlepila a podívala se na ranku tak je přes stehy další náplast celá od krve. Nejradši bych si je aspoň očistila aby se mě tam nedostala nějaká infekce. Na odstraneni jsem byla před 5ti dny.
Jak jste se o stehy a potom jizvu starali vy aby se nerozjela a pěkně zahojila. Strasil me, že když si náplast sundam tak budu mít velkou jizvu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
815
26.11.23 09:49

Tak si kup v lékárně sterilní náplast a přelep

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
481
26.11.23 10:35

Já mám odstraněno několik znamének. Když bylo krytí znečištěné, tak jsem ho sundala, vydezinfikovala a přelepila sterilním krytím. Udržovala jsem “ránu” vždy v suchu. Dle mě vzhled jizvy ovlivňuje nejvíc až následná péče o jizvu po vytažení stehů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17426
26.11.23 12:24

Přelepit a nesahat. Hlavně nic nečisti!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17426
26.11.23 12:26
@KarolNedy píše:
Já mám odstraněno několik znamének. Když bylo krytí znečištěné, tak jsem ho sundala, vydezinfikovala a přelepila sterilním krytím. Udržovala jsem “ránu” vždy v suchu. Dle mě vzhled jizvy ovlivňuje nejvíc až následná péče o jizvu po vytažení stehů.

To není vůbec pravda. Je to proces od začátku do konce a žádná fáze neni více nebo méně důležitá. Naopak, v prvnich dnech se toho nechá podělat tolik, že to žádná pozdější péče nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teri_p98
26.11.23 13:08

Také bych přelepila, po vytažení stehů doporučuji omývat vodíkovou vodou H2 Pharm

• Citovat
  • Upravit
481
27.11.23 10:32
@azaleila píše:
To není vůbec pravda. Je to proces od začátku do konce a žádná fáze neni více nebo méně důležitá. Naopak, v prvnich dnech se toho nechá podělat tolik, že to žádná pozdější péče nezachrání.

Samozřejmě, že je to ucelený proces od začátku do konce. Ale většina lidí dokud má stehy se o ránu stará, šetří danou oblast a po vytažení stehů se už o jizvu nezajímají a nestarají. Hned se začne jizva zatěžovat a dochází třeba k rozjetí jizvy.
Spíš jsem tím chtěla poukázat na důležitost se starat o jizvu i po vytažení stehů.
Píšete ránu nečistit. Já třeba dostala instrukce jiné a i v nemocnici, když mi přelepovali šití tak ránu a okolí vždy očistili. To samé jsme se učili i na škole - udržovat v suchu a čistu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
27.11.23 10:39
@teri_p98 píše:
Také bych přelepila, po vytažení stehů doporučuji omývat vodíkovou vodou H2 Pharm

vodíková voda očistí peněženku od peněz, jiný efekt nemá
zdroj např. Sisyfos, strana 16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3509
27.11.23 16:52

Rana sa samozrejme vzdy cisti.

Robil som to podobne ako @KarolNedy, to krytie nevydrzi 14 dni a rovnako sa odmietam 14 dni nesprchovat, takze normalne ked sa to zacalo odlepovat (mne myslim po 3 dnoch), tak som to odlepil v klude sa osprchoval (s vynimkou prveho prelepenia to som mal ranu prelepenu vodotestnou naplastou pre istotu), vycistil, vydezinfikoval, pockal kym to uschne, prelepil a normalne fungoval dalej.

Kedze ma ten doktor trosku svojou ‚odbornostou‘ nastval tak stehy mi vybrala kamaratka. Ziaden problem, nejedna sa o vymenu kolena - don't panic!

Edit: Nevedel som si spomenut ako sa to vola, uz som si spomenul: Cicalfaca - krem co som pouzival po vytiahnuti stehov - sice som ho pouzival ale neviem ci by som ho doporucil… pride mi ze taka vyhra to nieje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí