Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Taky je dobre podivat se na to z pohledu toho nenarozeneho ditete. Zeptat se ho sice jeste nemuzes ale ja byt na jeho miste chtela bych zit…
Pokud nekdo situaci s ditetem nezvlada at uz z duvodu financnich nebo jinych je podle mne vzdycky rozumnejsi dat dite k adopci nez potrat. Je tolik lidi co by chteli mit deti a nemuzou tak proc zbytecne zabijet?
No zakladatelko nejsi v lehke situaci,ale to ty vis.Jsem sice jeste mlada zaba,ale soucastnyho pritele co mam ,reknu to hnusne,jsem od rodiny odtahla respektive od chteneho narozeneho miminka(ja ho tedy nikdy nenutila a i jsem meli v zacatku jasno ze neodejde,ale laska mezi nama byla pak silnejsi) a reknu ti ze nekdy mam jeste ted vycitky,ale zas kdyby bylo vse ok neudela to. Ocitnout se v tve situaci tak bych zvazovala vice jit na potrat.Ditko uz mas,nehlede jak tu bylo psano druhy ditko by bylo nejspis bez taty on podle vseho se asi uz vazat nebude chtit, sve deti ma uz skoro odrostly a asi by si cele tehotenstvi jen produmala co bude dal. Byla to jeho prvni reakce ted se mu to mohlo rozlezet v hlave a zkuste si o tom jeste promluvit. Sama mam ted v sobe drobecka,kterymu hrozi ze nebude mit tatinka,pac tatinek chce maminku,ale ne miminko(ale u nas je na potrat pozde,zjistili jsme to pozde) a je to strasny pocit ze na to budu mozna sama,takze tak by se asi zachovala ja v tve situaci.
Milá antoniebak,
Tvá situace je nelehká, těžko se rozhodovat. Na to, jestli si máš mimino nechat nebo ne, se neptej cizích lidí. Budou dvě strany : jedna Ti vytkne, že chceš " zabít" dítě a druhá strana( menšinová ) Ti potrat schválí. Já bych Tě určitě neodsoudila za to, že bys potrat podstoupila. To, jak tady někdo píše, že je ženatý přítel zodpovědný za to, že jsi s ním otěhotněla, to je pravda ale Ty na tom máš taky svůj podíl. Nevím, jakou antikoncepci jste používali ale v podstatě žádná není 100% a oba jste s touto " horší " možností měli počítat. Ale to vám nemůže nikdo vyčítat, prostě se stalo.
Možná jste měli daná nějaká " pravidla hry ", kdy Ty jsi věděla, že on se rozvádět nechce nebo nehodlá. Pokud Ti sliboval hory doly a plácá, že ho u rodiny drží jen děti, to jsou kecy téměř všech ženáčů, to znám.
Ve Tvé situaci bych se rozmýšlela sama za sebe. Budeš mít finance na druhé dítě ? Jak to budeš časově zvládat ? Máš poblíž třeba babičku na výpomoc ? Jaké problémy nastanou, když budeš chtít alimenty od tatínka ? Jaké problémy budou, když ho jako otce neuvedeš ? Pořád pobíhat po sociálkách a žadonit o každou korunu......Čekat, kdy Ti dojdou na kontrolu…jak to bude, když si budeš chtít najít partnera pro život, jak by se tvářil na dítě bez uvedeného tatínka ?
Pořádně to promysli, udělej si seznam pro a proti, případně to prober s oním ženáčem. Přeju správné rozhodnutí, vždyť o případném potratu nemusí nikdo vědět. Ale o narozeném dítěti se dozví hodně lidí.....a každého bude zajímat, kdo je taťka a určitě se to časem proflákne...... M.
Už to že takto váháš napovida že bys to miminko chtěla. Jen už jsi ve věku kdy žena ví že mimčo neni jen načinčaný kočárek.Dobře si to promysli a pak se rozhodni.Tady na e mimi je dobré že žlověk se svými problémy neni sám ale je dostatečně anonymní aby se nemusel stydět svěřit.Sama mám 3 měsični mimčo a ZA SEBE říkám já bych si ho nechala jsem ted nejštastnější za poslednich několik let.Moc ti přeji aby ses rozhodla a byla klidná a spokojená . Podle toho co píšeš jsi fajn ženská tak ti držim palce a dej vědět jak jsi dopadla. ![]()
Anonymní píše:
Milá antoniebak,
Tvá situace je nelehká, těžko se rozhodovat. Na to, jestli si máš mimino nechat nebo ne, se neptej cizích lidí. Budou dvě strany : jedna Ti vytkne, že chceš " zabít" dítě a druhá strana( menšinová ) Ti potrat schválí. Já bych Tě určitě neodsoudila za to, že bys potrat podstoupila. To, jak tady někdo píše, že je ženatý přítel zodpovědný za to, že jsi s ním otěhotněla, to je pravda ale Ty na tom máš taky svůj podíl. Nevím, jakou antikoncepci jste používali ale v podstatě žádná není 100% a oba jste s touto " horší " možností měli počítat. Ale to vám nemůže nikdo vyčítat, prostě se stalo.
Možná jste měli daná nějaká " pravidla hry ", kdy Ty jsi věděla, že on se rozvádět nechce nebo nehodlá. Pokud Ti sliboval hory doly a plácá, že ho u rodiny drží jen děti, to jsou kecy téměř všech ženáčů, to znám.
Ve Tvé situaci bych se rozmýšlela sama za sebe. Budeš mít finance na druhé dítě ? Jak to budeš časově zvládat ? Máš poblíž třeba babičku na výpomoc ? Jaké problémy nastanou, když budeš chtít alimenty od tatínka ? Jaké problémy budou, když ho jako otce neuvedeš ? Pořád pobíhat po sociálkách a žadonit o každou korunu......Čekat, kdy Ti dojdou na kontrolu…jak to bude, když si budeš chtít najít partnera pro život, jak by se tvářil na dítě bez uvedeného tatínka ?
Pořádně to promysli, udělej si seznam pro a proti, případně to prober s oním ženáčem. Přeju správné rozhodnutí, vždyť o případném potratu nemusí nikdo vědět. Ale o narozeném dítěti se dozví hodně lidí.....a každého bude zajímat, kdo je taťka a určitě se to časem proflákne...... M.
Ano, já jsem byla ta menšina pro potrat..A konečně je tu někdo, kdo se na to také koukl z těch praktických hledisek a zvážil i ty neromantické motivy..Chtít dítě nestačí, toužit po něm nestačí - chtělo by to více - hlavně pro to dítě..
Opravdu není od věci se zamyslet nad všemy situacemi, které tě s druhým dítětem čekají a představit si jak je zvládáš..
Přeji hodně sil.
Pokud to miminko chceš,víš že to i v případě chlapova nezájmu zvládneš tak si ho nech.Jemu bych řekla že na potrat nepůjdu,že jsem o tom dlouho přemýšlela a je to moje rozhodnutí a vidělo by se jak se zachová…třeba by vzal nohy na ramena nebo by se k tomu alespon částečně postavil čelem.
jako dospělý chlap musí vědět že žádná antiko není 100% a že náhody (někdy blbý) se prostě stávají.Pokud TY nechceš na potrat a víš že to bez jeho pomoci či podpory zvládneš tak si miminko nech.
Doufám že se ozveš jak si se rozhodla:)Moc držím palečky
Jo jo holky, mám už nějaký věk. Takže jedna z věcí mě trápí, že když půjdu na potrat, tak už nikdy nemusím mít dítě a já si ještě jedno určitě přeji. Jak pak bude nespravedlivé kdy ženáč má doma dva zdravé kluky, mě pošle na potrat a já už nikdy dítě nebudu mít. Je sobec. Vůbec se k tomu nepostavil čelem. Jak jednoduché to smést ze stolu - jdi na potrat a zameteme stopy. Takhle to má být správně v jeho 41 letech. Trochu ubohé…
Já to dítě chci, zvládnu to. Mám tady svoje hodné rodiče kteří jsou mi oporou a spousty kamarádek které mi pomůžou. A navíc jestli mám jedno nebo dvě děti už je asi jedno. Nějak to určitě zvládnem. Přece jsou chlapi kteří opustí manželku se dvě dětma a taky zůstane sama.Nebo ted můžu jít na potrat, za pár let si najdu nějakého chlapa svobodného otěhotním s ním a on mi řekne čau.. a zmizí. Kde mám záruku, že svobodný se mnou zůstane a bude se mnou vychovávat dítě. Nikde. Dneska je hnusná doba a chlapi to mají v životě hooodně jednoduché za své následky a činny kolikrát nenesou zodpovědnost.Vždycky je to na té žene - matce.Takže dítě si nechám a moc ho chci. Já se k tomu postavím čelem. A doufám, že to zvládnu. I bez ubohého ženáče který sklopil uši a raději dal od toho ruky pryč. Je teď pro mě ubohý. Dneska jsem mu napsala.Že jsme se rozhodla že si to nechám a on se s tím musí vyrovnat.A že po něm nikdy nic chtít nebudu a nebudu mu dělat problémy a ať mě vymaže ze života.Že stejně všechno co říkal, byly jen průpovídky… a že mu stejně nic nevěřím… Jeho slova zněla.. že tohle nemyslím vážně, že ho mrzí co píšu a že to nejde aby věděl že má někde dítě a neviděl ho vyrůstat. Ať si to pořádně něchám ještě projít hlavou.
Ale já nechci. Já už jsem se rozhodla.. a nechci celé těhotenství nad tím pořád přemýšlet a trápit se tím…
Vždyť je tolik žen co mají dvě děti a s každým jiným tatínkem a žijou a někdy jsou třeba šťastnější, a taky jsou ženy které žijí s dětma a jedním tatínkem který je třeba podvádí a doma se hádají.. a děti tam třeba trpí.
To by jsem tady mohly diskutovat a diskutovat.. Jen dneska už vím, co jsou ti ženáči zač…jen samé kecy a kecy a skutek utek a všechno je jinak… jsou to ubožáci…
Antonia, myslim ze v poslednom prispevku si dost nespravodliva voci tomu chlapovi. Ano, on neurobil dobre, ze urobil dieta mimo manzelstvo. Ale Ty si predsa vedela ze spavas s chlapom, ktory ma uz rodinu inde a ze je rozhodnuty mat Teba len ako zabavku v dobe, ked ho jeho rodina nepotrebuje. Vedela si, ze sa stretavas s chlapom, ktory uz ma zavazky inde, a pre ktoreho su tieto zavazky prednejsie ako Ty, a zaroven s chlapom, ktory s Tebou ziaden zavazok nechce.
Ja viem ze ste to dieta neplanovali, proste sa stalo. Ale Ty si dopredu vedela ze on uz rodinu ma a s Tebou ju teda zakladat nebude, preto si myslim ze teraz nemas pravo mu vycitat, ze nechce nic menit a ze prve dve deti su mu prednejsie ako pripadne tretie s Tebou.
A co su ti zenaci zac … rovnako by sa dalo povedat a co su tie zenske co idu po zenacoch zac.
Teda, nechcem Ta lyncovat za to, ze si si urobila dieta so zenatym. Len prosim bud spravodliva, na podobny vylev by si mala pravo len keby sa k manzelke a detom priznal az teraz, ked si otehotnela.
Milá bábi,.. možná máš pravdu, že to přeháním… to je těma hormonama co se mi motají.. jednou je to v pohodě a podruhé je to zase špatně.. mám výkyvy velké… Ale stejně si myslím, že svým způsobem je sobecký.. protože já věděla že je sice ženatý a má děti, ale vždycky tvrdil, že stejně jednou odejde, a že s manželkou už jsou 20let a že jí nenávidí… a že ho tam drží jen ti kluci, a až povyrostě ten mladší tak že stejně se rozvedou.. dokonce před 3 měsícema měl ještě takový stavy, že chtěl odejít a já byla ta kdo mu řekl, ať to nedělá… Takže je to těžké.. protože nikdo to nečekal, já tu antikoncepci beru už 10 let jo s přestávkou mého prvního těhotenství.. ale nikdy se nic takového nestalo…Prostě svým způsobem si říkám, že je to opravdu osud… a když milý ženáč veděl že jsem pro něj jen hačička tak to měl říct.. a né se chovat jak se choval.. vždyť jsem spolu byli každý den… krom sobot a nedělí, chodili na brusle, do kina, na lyže, procházky…pořád si psali a volali… Nevím, jestli můžeme všechny ženáče strkat do jednoho pytle, ale stejně.. a nevím proč mi píšeš že já jsem věděla že má rodinu… vždyť já po něm nic nechci.. já ho nevydírám a ani mu problémy nedělám, a i kdyby mi řekl, ať si to nechám nikdy bych s ním nebyla … protože k vůli dítětě s ním být to rozhodně nebudu..
Antoni, moc ti držím palečky. Miminko si nechej, jde vidět, že po něm toužíš a cítíš díky tomu spoustu síly. A vydrž! Protože tu sílu nebudeš mít pořád, budeš se cítit smutně a bezradně, hormony ti určitě pomůžou
, ale MOC TI FANDIM. A v tom vztahu jste byli oba! Zvaž svůj postoj „nic po něm nechci“, jednou se i to mrně bude ptát. A co víš, třeba se mu to ještě rozleží. Budete si muset promluvit, tomu bych se nevyhýbala! Moc držím palečky, život je někdy hnusák hnusný, ale věřím, že co má být, to bude. ![]()
Řeči, řeči, řeči… já se divím, že se pořád ještě najdou ženské, co těm chlapům na ty řeči skočí. ![]()
A k tomu, jestli si nechat dítě nebo ne : já myslím, že pro dítě opravdu není nejlepší vstup do života, když ho otec nechce a pravděpodobně se o něj nebude starat, ani ho mít rád. Možná bude platit alimenty, ale to je trochu málo, otcovskou lásku to nenahradí. Osobně bych nechtěla dítě za každou cenu.
Děťátko je dar. A někdy nemá lásku ani jednoho z rodičů. To, že možná nebude mít rodiče dva, není důvod ho dát pryč. A vlastně, proč by nemělo mít tatínka???
Phe, myslím, že Anthoni v tom už má jasno, jen bude potřebovat podporu okolí a tu určitě taky bude mít.
Antonia asi preto, ze mi Tvoj prispevok prisiel … proste na mna to posobilo tak, ze je vsetko len chlapova vina. Ja viem, ze si si asi potrebovala ulavit. Ale proste ste v tom spolu a mate obaja rovnaky podiel viny … ja sa vzdy zamotam a jednoduchu vec opisujem tak dlho, az sa v tom strati pointa.
Ze od neho nic nechces … no neviem, ja by som trvala na tom, aby sa k celej veci postavil celom. Ty predsa nemas to dieta s duchom svatym. A ked stopercentne nechcel dalsie dieta, mal sa nechat sterilizovat. Povedala by som ze je to mensi zakrok ako potrat. A ked to neurobil, tak mohol pocitat s tym, ze dieta sa podari. Bude to hrozna rana pre jeho zenu a asi aj deti, ale ja by som sa snazila trvat na tom, aby Tvoje dieta malo nie len alimenty, ale aj narok na dedicstvo … ved svoju zenu aj tak nenavidi, takze by ho malo tesit, ze jej nieco takeho moze previest, a svoje deti neukrati, lebo aj to Tvoje je jeho … a vobec, aspon bude vediet ze si nema uzivat mimo manzelstvo.
Potrat totiz nie je sranda. Aj ked sa oprostis od „zabitia dietata“ .. z Tvojho pohladu … vyskrabu cast Tvojho tela, mozu sa seknut a skrabnut viac ako treba a Tebe mozu ostat dozivotne fyzicke nasledky. To dieta uz chces, uz si si zvykla na myslienku ze si dala zivot, mozno mu uz aj bije srdiecko … po potrate mozes mat dozivotne psychicke nasledky. A co on? Spokojne si vydychne a vo stvrtok si splni manzelsku povinnost? Nepride Ti to trochu nefer? Nepisem teraz ze musis chlapa za kazdu cenu vytrestat … len nech si nesie nasledky svojho konania. Ved je sakra dospely.
Myslim si ze ses zakladatelko rozhodla,myslim ze babi tim co pisla chtela i rict to ze tvuj postoj,ze od nej nic nechces,taky pro nej neni jednoduchy i ti to sam rekl,ze nechce mit nekde sve dite a nevedet o nem,to taky neni pro nej ok. On ted neni v lehke situaci,neco jste meli na zacatku dany a ted je to jinak,podle toho co spolu prozivate ,te ma rad a ted najednou stoji pred neplanovanou situaci a asi nevi jak z ni ven,na jedne strane jeho kluci(ikdyz podle me jsou uz odrostli dost ,aby to pochopili,ale nechci soudit) a na druhe laska k tobe . No ty mas jasno,tak mu dej chvilku cas at to promysli.