Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já to vyřešila cestovní postylkou, tam se chrula holka jak chtěla, a vůbec si neublížila a spala pak i o dost líp.
@xxprincesscz píše:
Já to vyřešila cestovní postylkou, tam se chrula holka jak chtěla, a vůbec si neublížila a spala pak i o dost líp.
Spaní v cestovní postýlce je z hlediska SIDS rizikové. Riziko syndromu statisticky mírně stoupá znovu v 8.a9. měsíci života.
Lze použít roztažené hnízdo, jsou i větší velikosti. Nebo pletené, šité hady za tím účelem. Na spaní spací pytel.
Dala jsem ji tam polstarky, ktere jsou privazane na spruslich ![]()
Dcera měla do asi 6. měsíce hnízdo. Pak spala se mnou a od asi 14. měsíce spí v postýlce bez mantinelů. Má tam peřinu, muchláčka, plenku a dudlík. Obouchaná a natlačená na šprušlích je každou noc. Dřeva se budila, ale naučila se to. Občas ze spánku zakňučí, ale už spí dál.
Měli jsme mantinelu, teda máme do teď jen už jim chybí šňůrky.
V roce polštář a velkou deku(140/200) co se přehodí přes sprucle a zbytek je v postýlce. Nekouše mi tak postýlku. Pokud je zima, tak se do toho tak nějak zahrabe.
@1Pears1 to teda slyším prvně, holka tam měla klasickou kvalitní matraci jako měla v dřevěné postýlce a nikdo mi na to nic neřekl. Třeba dcera má tak divoké spaní, že nějaký mantinely jsou úplně k ničemu.
To mi přijde horší nechat spát dítě v jedné posteli s rodiči, tam bych řekla, že jsou rizika větší, ať už SIDS, tak uduseni rodičem, padem z postele atd.. a stejně jsou děcka co spí s rodičem první roky života, hlavně teda tady v CR, směr na západ je to lepší.
@xxprincesscz v cestovní postýlce chybí pevný větrací rošt. Spaní v jedné posteli s rodiči je podle některých teorií prevence SIDS.
My jsme cestovní postýlku měli jen na dovolené. Jeli jsme s dětmi vždy až ve starším kojeneckém věku. Většinu času tedy spalo dítě se mnou
Nám nevyhovovala.
Doma spí v postýlce. Společné spaní až na výjimky nepohody po očkování, nemoci, nepraktikuju.
@xxprincesscz píše:
@1Pears1 to teda slyším prvně, holka tam měla klasickou kvalitní matraci jako měla v dřevěné postýlce a nikdo mi na to nic neřekl. Třeba dcera má tak divoké spaní, že nějaký mantinely jsou úplně k ničemu.
To mi přijde horší nechat spát dítě v jedné posteli s rodiči, tam bych řekla, že jsou rizika větší, ať už SIDS, tak uduseni rodičem, padem z postele atd.. a stejně jsou děcka co spí s rodičem první roky života, hlavně teda tady v CR, směr na západ je to lepší.
Máš pro tahle tvrzení nějaký podklad? Protože na toto téma existuje už dostatek studií a že by společné spaní zvyšovalo riziko SIDS je několikrát vyvrácený nesmysl. Udušení rodičem se děje u rodičů, kteří buď přímo zneužívají návykové látky, nebo užívají léky ovlivňující pozornost a spánek (třeba některá psychofarmaka, tlumiče bolesti apod.). A znáš prosím tě nějaké dítě, z doslechu, ze zpráv, které zemřelo po pádu z postele po společném spaní s rodiči? Soudný rodič přece normálně používá u postele zábrany, když v ní spí s dítětem.
@SlečnaDahlia já upřímně neznám nikoho osobně, kdo by zažil SIDS. Jen si nemyslím, že spaní v cestovní postýlce by bylo více nebezpečné než jiné spaní.
Já osobně jsem měla v roce a půl zlomeninu ruky, protože jsem spadla z postele, těžko říct co dělala moje máma
a zrovna nevím o nikom, kdo by používal zábrany v manželské posteli, ale zase tolik matek s malými dětmi teď kolem sebe nemám.
@xxprincesscz To buď ráda. Já případy znám. Tady z emimina i z reálného života(minimálně tři v průběhu deseti let, psali o tom i v místním tisku, že závěr je SIDS). Je to sice naštěstí vzácné, ale není to urban legend, to riziko hrozí.
Do 5,5 měsíců jsme byly v zavinovačce.
Pak jen nadýchaná peřina, nyní má 6,5 m.
Jenže jak sebou v noci mele, stane se vždy, že má hlavu úplně narvanou k čelu postele a to ji vzbudí. Mám tam měkký mantinel aspoň, ale i tak.
Dnes jsem dala plochý polštář pro mimina, a je to lepší, nahoru se nedostane. Ale zas polštář by být neměl. Tak nevím jak to řešit…. Děkuji moc za rady…