Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na pohotovosti zánět středouší vyloučili (ale našli šelest na srdci).
Přes den spí a usíná dobře.
Na noc je to tragédie, dala jsem jí Nurofen i Kamistad, chovala jsem ji strašně moc, plínu čistou má, mám prázdný od kojení už obě prsa.
Už třetí noc moje 10měsíční dcera nemůže spát, nemůže usnout i když by spala, brečí. A já už brečím s ní. Nevím co s ní je, nevím co se děje, nevím co mám dělat.
Jsem v pr.deli ![]()
Z pohotovosti jsme se vrátili cca před 2 hodinama. Já už nevím co mám dělat…
![]()
Zkoumali moč? Dcera měla zánět močáku a jediný příznak byla jednodenní teplota.
Pár nápadů:
Zkus na ouška dát teplou látkovou plenu, např. čerstvě vyžehlenou. Někdy se se totiž zánět středního ucha špatně pozná a teplo v mnoha případech pomáhá.
Když nepomůže, tak plenu do mrazáku a zkusit na zoubky studený obklad.
Teplý obklad na bříško.
Dát malou na sebe na bříško, jestli jí ta poloha nepomůže.
A co ti řekli na pohotovosti? Napadají mne jen zuby nebo málo mlika…
Zdravím, to je mi líto, a má nějaké jiné příznaky, teplota, nafouklé bříško, rýmu. Nám většinou pomohlo vození v kočárku doma. Moje sestra jednou také už nevěděla co s plačícím prckem, na pohotovosti nic nezjistili, ale v autě byl relativně v klidu a tak s ním půl noci švagr jezdil autem. Ale u Vás to mohou být spíše zoubky nebo změna teplot, nebo záleží také jestli netrpí na potravinové alergie a není na něco přecitlivělá. To měl často náš kluk, vždy když jsme zařadili nové potraviny tak první den, nebo někdy i z léků. Jen vydržte. Doufám, že bude v pořádku, ten strach o ty mrňousky je někdy k zbláznění, zkuste se uklidnit a dcerku pevně pochovat. Třeba když ucítí, že jste klidná uklidní se též.
Ještě mne napadlo, že když takto plakala dcerka, tu jsem dlouho kojila, syna bohužel ne, tak jak vycítila mne tak spustila, (hlavně při růstových sprutech), ale když jí uspával tatínek tak byla klidnější.
Nám se takhle chovala dcera při nástupu páté nemoci. Samozřejmě jsme to v tu dobu vůbec netušili a říkali si kdo nám vyměnil dceru…Noci probdělé a dny probrečené. Naštěstí to trvalo jen týden…Držím palečky, aby to bylo „jen“ tohle a malé se udělalo co nejdřív lépe.
![]()
To je mi líto, že máte takové trápení. Jestli máš peckový polštářek, polož si malou bříškem na seb a zkus jí ho dát na záda, prý to moc uvolňuje a pomáhá uklidnit. Ne ale zas moc teplý.
Tak jak píší holky. Pátá nebo šestá nemoc. Jinak co se týče středouší, to jste byli na ORL? Jinak náš také přestal spát v 11 měsících a byly to zuby - stoličky. rvalo to 14 dní, nejhorší byl 1. týden. Ale na to by měl zabrat čípek.
PAk byl 14 dní klid a dalších 14 dní zas - měl nějakou virozu.
@zvědavá borůvka Jak to popisuješ, tipuju zoubky. Moje dcera sice nebrečela jako že celý noci, ale taky to bylo poměrně náročný období (s malýma pauzama asi rok), jak se ty zuby klubaly - bývala v noci neklidná, budila se, chtěla kojit… i teplota byla.
Vydrž, prťka, vydrž!
Musíš nosit, mazlit, ono se něco vyvrbí. I kdyby to bylo něco jiného než zuby - třeba ta pátá nemoc - tak se to za pár dní projeví.
Vím, že je to nápor na psychiku, ale hodně pij, ať máš mlíko, snaž se spát přes den, jak vytuhne malá (úklid odlož, vaření nech na muži atd.), a uklidni se. Pokud nemá echt vysoko horečku a střední ucho vyloučili a přes den spí dobře, tak to nebude tak zlý.
A nemůže se jí prostě jenom po tobě v noci stýskat? Syn s tím začal taky kolem 10. měsíce. Přes den zlatý dítě, ale v noci hrůza. Plakal, plakal a plakal dokud jsem si ho nevzala k sobě do postele. V tu ránu ztichl a byl klid a spal až do rána (s přestávkou na běžný kojení).
Můj syn to později začal dělat tak, že věděl, že když ho kojím, nemůžu mu odejít a sebrání prsa ho probudí. Takže byl jeden čas přicucnutý celou noc. Když si ji vezmeš do postele a obejmeš, pořád pláče?
A nebo mě ještě napadá (kromě zmíněných zoubků) jestli přes den dost jí? Mohla by to chtít v noci dohánět, budí se hlady a vypije ti všechno mléko.
Já bych řekla, že to vážnější nemoc nebude, to by s ní byl problém i přes den ![]()
Můj syn (za týden 2 roky), mi ještě teď vstává 3-5× za noc. Někdy je to fakt náročný, takže ti rozumím.
@Jankap píše:
Pár nápadů:
Zkus na ouška dát teplou látkovou plenu, např. čerstvě vyžehlenou. Někdy se se totiž zánět středního ucha špatně pozná a teplo v mnoha případech pomáhá.
Když nepomůže, tak plenu do mrazáku a zkusit na zoubky studený obklad.
Teplý obklad na bříško.
Dát malou na sebe na bříško, jestli jí ta poloha nepomůže.
nevim s tou teplou plinkou akorát se ji to rozjede… mne rekli na pohotovsti, ze nahrivat usi není to nejlepší, i když intuitivne jsem si to taky dělala.. ale jestli to pises proto, aby se to urychlilo tak to asi jo ![]()
@zvědavá borůvka PS: A pokud jde o šelest, tak mně říkali, že to bývá u teploty a nějakých nemocí normální, takže tím bych se moc nestresovala.
Zkoušela jsi mazat dásně Calgelem?
@zvědavá borůvka Kamarádfky holčička měla v deseti měsících přesně to samé. Taky to na první pohled vypadalo, že jí nemůže nic být, najedená, přebalená, bez teplot apod. Pak jí už ze zoufalství kámoška uprostřed noci uvařila sunar a holka vyžahla celou láhev a usnula jako špalek a spala až do rána. Ona měla prostě hlad, a i když se večer najedla pořádně a do té doby jí to stačilo, v těch deseti měsísících se to zlomilo a budila se hladem.