Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@araw píše:
Ne. Doktorka řekla zavést sýry. Jako když náš ho ale fakt nevypil, vyblije i kaši, jestli ti jí kaše, tak dávej kaše. Ale u nás to nehrozí, tak má dva jogurty denně, dostává hodně jídel co obsahují vápník- mlíko ho má fakt málo a je v pohodě. Hele domluv se s doktorkou, ale jestli je rozumná, taky ti řekne, že máš zavést jiné potraviny, když mlíko nechceale kdyby kluk jedl kaše, dávala bych mu ty, ale bohužel, kaši mu uvařím jednou do měsíce, na zkoušku jestli nezměnil chutě a to jen když na ni mám chuť já
![]()
![]()
On hlásí že ne, že je to fuj, jen vidí, že je to kaše
Kase ji, i kdyz ted uz taky min.Ale on je dost tlustouckej tak se zas bojim aby po nich nebyl jeste vic nebo mu to nezustalo. A jake syry a jak si mu je v tomhle veku davala?
Jinak muj dr.nic moc neporadi ![]()
@ohnivá žena píše:
Kase ji, i kdyz ted uz taky min.Ale on je dost tlustouckej tak se zas bojim aby po nich nebyl jeste vic nebo mu to nezustalo. A jake syry a jak si mu je v tomhle veku davala?
Jinak muj dr.nic moc neporadi
Kvalitní plátkový sýr, ale taky je nejí
Teď ho jedl v lazaních, občas v rizitu, ale samotnej, na chleba a zapečený nee
Tady se mrkni http://www.osteoporoza.cz/pyramida
@ohnivá žena zkusila bych mu to dát na rohlík, ať ožužlává
mě se špatně radí, kluci byli dlouho nejedlíci…jinak z toho rýžového mléka děláme vše, abych vařila jen jedno jídlo pro všechny…dá se nalít do lahve
, dělám z něj i puding. Ale pokud sní třeba tu kaši, tak bych UM vůbec neřešila, mléčnou dávku do sebe dostane.
@araw píše:
Hele vyhozený peníze, zkusila jsem rýžové, je to ale taky až od roka mám ten dojem a je to bléééééééééé, hnusnější než UM, takže jestli nechce UM, tohle nebude chtít tuplovaně
To bych neřekla - malé děti ještě neznají dospělácké chuťové „priority“. Třeba to obilné UM, co jsem dala recept, je po rozmixování absolutně bez chuti, přitom syn ho miluje.. Začala jsem mu ho vařit poté, co se mi po kupovaném UM (konkrétně BEBA) šileně vyrazil na tříslech a prdelce - až takový jakoby vyžraný krvavý fleky - to jsem obrečela a průmyslové UM vyhodila do koše..
To obilné mu fakt jelo.. Teď už to nemixuji, ale prostě dostává „rizota“ z obilovin, luštěnin, trochu řasy a semínek - na vykrytí živin, jako snídani a oběd - spolu s ještě něčím dalším dle nálady - nějaká zelenina, tofu, a tak.. K večeři pak dávám „běžné“ jídlo - jednou sushi, jednou kus masa se zeleninou,..
No a svačiny má buď ovoce nebo zeleninu.
Dávala jsem jogurt. Ráno jogurt, dopoledne jogurt. Večer Sunarku. Od roka jsem najela i na tvarohy. A mají to tak vlastně dodneška. Ráno chleba nebo jogurt, dopoledne tvaroh a jogurt, večer kaše (už teda ovesná z KM).
Taky odmítli UM v 8 měsících.
@axaxa píše:
@ohnivá žena zkusila bych mu to dát na rohlík, ať ožužlávámě se špatně radí, kluci byli dlouho nejedlíci…jinak z toho rýžového mléka děláme vše, abych vařila jen jedno jídlo pro všechny…dá se nalít do lahve
, dělám z něj i puding. Ale pokud sní třeba tu kaši, tak bych UM vůbec neřešila, mléčnou dávku do sebe dostane.
UM se dá použít i jako ten prášek - ve smyslu zahušťovadla.. Rozvaříte zeleninu, či ovoce.. a zahustíte UM.. Třeba to pak dítě lépe vezme.. ![]()
@araw Pozor na to - dětem chutná něco jiného než dospělým
Ovesné mléko mi přijde lepší
@Amber_1977 píše:
Být tebou, tak v první řadě zkusím změnit značku, případně typ UM (normál, HA, AR,..).
No a já konkrétně dělám domácí „mléko“ dle receptu MUDr. Strnadelové takto:
Na dno toho největšího hrnce, co doma najdu, dám trochu mořské řasy (koupí se ve zdravé výživě a pomáhá rychlejšímu uvaření luštěnin), 5 dk olejnatých semen (většinou sezam kvůli chuti, nebo i lněné semínko, dýni…), na to den předem namočených 15 dk fazolí adzuki (od roku věku syna i luštěniny měním, takže třeba čočka, cizrna,..), pak 60 dk rýže natural (tu vždy) a na to poslední vrstva - 20 dk jáhel (od roku věku i jiné obiloviny, třeba amaranth, oves, špalda,..). Tuto směs zaliji vodou tak, aby se mi nepromíchala (kvůli možnému připálení) a aby vody byl cca osminásobek, než směsi (mně hrnec teda vychází na čtyřnásobek). Přivedu k varu, poté stáhnu plamen tak, aby to nebublalo a nepromíchávalo se a přikryté pokličkou lehce vařím min. hodinu - zhruba po té hodině se většina vody vyvaří.
Směs, která mi v této gramáži vydrží zhruba týden, je hotová. Buď ji nechám v hrnci, nebo rozmíchám, a rozmixuji a plním do kompotových sklenic, které zazátkuji a po vychladnutí dám do ledničky.
UM z toho pak udělám tak, že vezmu naběračku směsi, přidám vodu, trochu zakápnu obilnými sladem (prodává se v krámech jako Sladovit nebo Sladěnka a krom chuti zajistí to, že jakoukoli obilnou kaši přemění do tekutého stavu, aniž by se musela tolik ředit vodou..) a lehce ohřeju, rozmixuji a naleju do flašky od sunaru.
Pozor, jakmile se přidá slad, kaše se po pár hodinách začne kazit - takže slad nepřidávat do toho základu v hrnci.
Více v knihe Radost ze zdravých dětí od MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána - lze zdarma stáhnout na ulozto.czDalší možnost je dělat domácí UM dle receptu zde:
Ale jestli se nechceš vyvářet, tak prostě změň značku a uvidíš.
http://vyzivujicitradice. cz/tag/vyziva-kojencu/#&panel1-6
recept je někde dole.
Jejda dekuju moc, ale tohle ja bych asi nezvladla. Navic ty suroviny by mi dalo praci nekde koupit a taky neco ani neznam ![]()
@Amber_1977 píše:
UM se dá použít i jako ten prášek - ve smyslu zahušťovadla.. Rozvaříte zeleninu, či ovoce.. a zahustíte UM.. Třeba to pak dítě lépe vezme..
Jojo, to sem mu delala ale taky mu to uz nešmakuje ![]()
@ohnivá žena píše:
A ty jsou do lahve? me uz tu lahev malej vubec nechce.Jen caj si z ni da, i kdyz ted pije i to malo.
No můžeš mu je dát do lahve, do hrnečku, udělat kaši…
@Ještídek píše:
@araw Pozor na to - dětem chutná něco jiného než dospělýmOvesné mléko mi přijde lepší
Jo a kolik ty mleka stoji?
@Ještídek píše:
No můžeš mu je dát do lahve, do hrnečku, udělat kaši…
A jak z toho kasi?
@ohnivá žena píše:
Jo a kolik ty mleka stoji?
Myslím, že asi 35,– za litr
…já vždycky kupuju ve velkém ať neběháme jak blázni pro jednu krabici. Takže tu přesnou cenu nevím.
@ohnivá žena No cena je kolem těch 35kč a výš…kaši úplně normálně - dáš vařit, pak vmícháš jakoukoliv krupici nebo rozvaříš jáhly nebo lámanku…
@axaxa píše:
Myslím, že asi 35,– za litr…já vždycky kupuju ve velkém ať neběháme jak blázni pro jednu krabici. Takže tu přesnou cenu nevím.
Tak ja se po tom podivam a vyzkousime.Uz aby mohl jist vsechno, nebo se z toho zcvoknu ![]()