Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky,
Prosim vas co davate a kupujete misto UM kdyz ho mimi odmita?
Muj 8mesicni syn prestal pit uplne UM a nema ho rad ani v prikrmech.
Co davate jeste aby to to UM nahradilo, krom mlecne kase a jogurtu.Co jeste prodavaji nebo co delate doma? a jestli nekdo ma zkusenosti s nejakyma vyrobkama kupovane v Nemecku, kaufland, rossmen, aldy, napiste mi nazvy a co to je? dekuji moc.
Malej taky nepije mlíko asi od 7 měsíců, jen hodně málokdy. Od roka dávám kefíry, občas jogurtové mléko, to si někdy vezme. Jinak 2 jogurty denně, nejí ani kaše, ani sýry
Dávám víc potravin s obsahem vápníku a neřeším, spousta lidí nepije mlíko, ani dětská to neřeší. Když mu ho vnutím, hází šavli. Jediné UM co vzal občas! ale fakt jen občas na milost byla noční beba
No, někdo dává rád ty náhradní mléka - lze koupit v BIO obchodech a DM drogeriích - rýžové nebo ovesné.
Sýr a lučinu? syn má alergii na mléko, takže pije rýžové s vápníkem z dm (je takové nasládlé) Mladší odmítá mléčné výrobky, chtěl by jen kostíky…ale byl do roku a půl kojený, teď občas dostane kostíka a jinak nic, s mlékem to doma nehrotíme. Dostávají vitamínový sirup multisanostol s vápníkem (hlavně starší na radu dr.), ale je až od roku. Taky by šlo udělat nějakou omáčku se smetanou, mlékem…nevím teda co syn už jí ![]()
O tomhle se spis porad s doktorkou. nejde totiz jenom o to nahradit mliko jako takove (to vykryjes jogurty, kasi atd), ale taky tu spoustu vitaminu a dalsich latek, co UM obsahuje. to chce dost vyvazenou a promyslenou stravu, at mu nic nechybi.
Zkoušela jsi sójové mléko? Prý ho mají v DM buď praskove nebo v potravinách v malých krabičkách s brčkem. Pokud ale papá sýry a jogurty tak to dr. neřeší, takhle prý příjem vápníku stačí.
@araw píše:
Malej taky nepije mlíko asi od 7 měsíců, jen hodně málokdy. Od roka dávám kefíry, občas jogurtové mléko, to si někdy vezme. Jinak 2 jogurty denně, nejí ani kaše, ani sýryDávám víc potravin s obsahem vápníku a neřeším, spousta lidí nepije mlíko, ani dětská to neřeší. Když mu ho vnutím, hází šavli. Jediné UM co vzal občas! ale fakt jen občas na milost byla noční beba
A jak si to presne resila v tech 8mesicich? ani si um do niceho nedavala? ja uz bych ho nejradsi uplne vynechala a nekupovala.Uz s tim bojujem 2,mesice a uz na to nemam nervy.Pak mi malej neji a vse vyhazuju. Poradis prosim presneji, budu vdecna ![]()
@Ještídek píše:
No, někdo dává rád ty náhradní mléka - lze koupit v BIO obchodech a DM drogeriích - rýžové nebo ovesné.
A ty jsou do lahve? me uz tu lahev malej vubec nechce.Jen caj si z ni da, i kdyz ted pije i to malo.
@Ali-Ali píše:
O tomhle se spis porad s doktorkou. nejde totiz jenom o to nahradit mliko jako takove (to vykryjes jogurty, kasi atd), ale taky tu spoustu vitaminu a dalsich latek, co UM obsahuje. to chce dost vyvazenou a promyslenou stravu, at mu nic nechybi.
No prave.
Ja uz sem z toho tak vynervovana. A kdyz sem to dr. rikala tak se jen smal a nic nerekl.Tak mu rikam, muzu mu davat dva jogurty denne aspon a on ze jo a to je vse. ![]()
@ohnivá žena píše:
A jak si to presne resila v tech 8mesicich? ani si um do niceho nedavala? ja uz bych ho nejradsi uplne vynechala a nekupovala.Uz s tim bojujem 2,mesice a uz na to nemam nervy.Pak mi malej neji a vse vyhazuju. Poradis prosim presneji, budu vdecna
Ne. Doktorka řekla zavést sýry. Jako když náš ho ale fakt nevypil, vyblije i kaši, jestli ti jí kaše, tak dávej kaše. Ale u nás to nehrozí, tak má dva jogurty denně, dostává hodně jídel co obsahují vápník- mlíko ho má fakt málo a je v pohodě. Hele domluv se s doktorkou, ale jestli je rozumná, taky ti řekne, že máš zavést jiné potraviny, když mlíko nechce
ale kdyby kluk jedl kaše, dávala bych mu ty, ale bohužel, kaši mu uvařím jednou do měsíce, na zkoušku jestli nezměnil chutě a to jen když na ni mám chuť já
On hlásí že ne, že je to fuj, jen vidí, že je to kaše ![]()
@axaxa píše:
Sýr a lučinu? syn má alergii na mléko, takže pije rýžové s vápníkem z dm (je takové nasládlé) Mladší odmítá mléčné výrobky, chtěl by jen kostíky…ale byl do roku a půl kojený, teď občas dostane kostíka a jinak nic, s mlékem to doma nehrotíme. Dostávají vitamínový sirup multisanostol s vápníkem (hlavně starší na radu dr.), ale je až od roku. Taky by šlo udělat nějakou omáčku se smetanou, mlékem…nevím teda co syn už jí
Je mu 8 mesicu tak nevim jestli muze uz lucinu syr atd? a taky jak mu to davat?
Být tebou, tak v první řadě zkusím změnit značku, případně typ UM (normál, HA, AR,..).
No a já konkrétně dělám domácí „mléko“ dle receptu MUDr. Strnadelové takto:
Na dno toho největšího hrnce, co doma najdu, dám trochu mořské řasy (koupí se ve zdravé výživě a pomáhá rychlejšímu uvaření luštěnin), 5 dk olejnatých semen (většinou sezam kvůli chuti, nebo i lněné semínko, dýni…), na to den předem namočených 15 dk fazolí adzuki (od roku věku syna i luštěniny měním, takže třeba čočka, cizrna,..), pak 60 dk rýže natural (tu vždy) a na to poslední vrstva - 20 dk jáhel (od roku věku i jiné obiloviny, třeba amaranth, oves, špalda,..). Tuto směs zaliji vodou tak, aby se mi nepromíchala (kvůli možnému připálení) a aby vody byl cca osminásobek, než směsi (mně hrnec teda vychází na čtyřnásobek). Přivedu k varu, poté stáhnu plamen tak, aby to nebublalo a nepromíchávalo se a přikryté pokličkou lehce vařím min. hodinu - zhruba po té hodině se většina vody vyvaří.
Směs, která mi v této gramáži vydrží zhruba týden, je hotová. Buď ji nechám v hrnci, nebo rozmíchám, a rozmixuji a plním do kompotových sklenic, které zazátkuji a po vychladnutí dám do ledničky.
UM z toho pak udělám tak, že vezmu naběračku směsi, přidám vodu, trochu zakápnu obilnými sladem (prodává se v krámech jako Sladovit nebo Sladěnka a krom chuti zajistí to, že jakoukoli obilnou kaši přemění do tekutého stavu, aniž by se musela tolik ředit vodou..) a lehce ohřeju, rozmixuji a naleju do flašky od sunaru.
Pozor, jakmile se přidá slad, kaše se po pár hodinách začne kazit - takže slad nepřidávat do toho základu v hrnci.
Více v knihe Radost ze zdravých dětí od MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána - lze zdarma stáhnout na ulozto.cz
Další možnost je dělat domácí UM dle receptu zde:
http://vyzivujicitradice. cz/tag/vyziva-kojencu/#&panel1-6
recept je někde dole.
Ale jestli se nechceš vyvářet, tak prostě změň značku a uvidíš. ![]()
@ohnivá žena píše:
A ty jsou do lahve? me uz tu lahev malej vubec nechce.Jen caj si z ni da, i kdyz ted pije i to malo.
Hele vyhozený peníze, zkusila jsem rýžové, je to ale taky až od roka mám ten dojem a je to bléééééééééé, hnusnější než UM, takže jestli nechce UM, tohle nebude chtít tuplovaně ![]()
@ohnivá žena píše:
Jestli je to proto, že nechce pít z flašky, ale sápe se po „normální“ stravě, tak bych mu ji neodepírala.. Můj syn si sám o příkrmy řekl zhruba na sedmi měsících, kdy začal ožírat snad vše, co viděl.. A rovnou jsem mu dávala velké kusy na kousání (měl šest zubů), takže syrové oloupané jablko, lehce uvařená mrkev,.. - v takové tuhosti, aby to ukousl, ale nemixovala jsem.