Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Můžete mi prosím poradit nějaký osvědčený přípravek na zničení plísně v bytě?od té doby co máme plastová okna,tak se nám tvoří v jedné místnosti plíseň v rohu.vyzkoušela jsem zatím jenom savo proti plísni,ale účinek nic moc,za pár dní byla zase zpátky.plastová okna jsou sice super,ale tohle je asi věčný problém.
Rozhodne pripravek Dezisan, nesmrdi po chloru, udela ti na postizenem miste film a plisen se neopakuje. Meli jsme plesnivou celou loznici, vyzkousela jsem vse mozne i nemozne, ale az DeziSan nas zachranil ![]()
Já jsem před chvíli taky ničila plíseň. Používám savo a pak musím pravidelně větrat. Plíseň se nám tvoří v obýváku v roku a taky od té doby, co máme plastová okna. Jako když nebudu větrat, tak tam plíseň budu mít taky zpátky, ale u nás prostě stačí vystříkat a nezapomínat denně větrat tu vlhkost.
Má smysl řešit jedině příčinu - zvýšená vlhkost bytě. Všechny přípravky proti plísním jen zakryjí problém. Protože plísně jsou všude, zlikvidovat nejdou, dokud blde vlhko, tak se budou množit vesele dál. Dokud jste měli původní okna, netěsnila a větraly za vás, teď to musíte dělat vy - nejlépe hodně intenzivně, průvanem (žádné ventilačky, ale úplně dokořán více oken v bytě), stačí pár minut - na výměnu vzduchu. Pak zatopit a větrat opakovaně několikrát denně.
Jestli je to jen v jednom místě, tak doporučuji nechat zkontrolovat, jestli tam nezatéká.
Nám pomohlo savo proti plísni, větrání, existuje i speciální nátěr, který se přidává do barvy při malování. No ale hlavně to větrání.
tamichita píše:
Rozhodne pripravek Dezisan, nesmrdi po chloru, udela ti na postizenem miste film a plisen se neopakuje. Meli jsme plesnivou celou loznici, vyzkousela jsem vse mozne i nemozne, ale az DeziSan nas zachranil
já myslím,že větrám docela dost,ale je fakt,že asi ne dost intenzívně,že větrám spíš ventilačkama,tak zkusím víc do průvanu a intenzivněji.
ten dizisan se dá koupit normálně v drogérii?určitě ho vyzkouším,snad pomůže.jinak jsem někde slyšela o chytré houbě,ale nevím kde se dá koupit.
Docela se děsím té plísně, ono se řekne větrat, ale my větráme a neustále máme zpocená okna, totálně mokrá a louže všude. Máme plovoučku, tak nic příjemného. Přes den je to dobrý, ale přes noc děs. Přeci nebudu spát v mrazu:(. To jsem si říkala, jak nám tu bude teplo a ušetříme za topení. Ale když budu muset mít neustále otevřená okna, to tu zmrzneme:D. I když jen x krát za den, je to znát. Tak nevím, zda se plastovýma oknama vůbec ušetří…?? Co myslíte?
Jinak nám na plíseň vždy pomohlo i obyč Savo. Postříkala jsem a nechala a dobrý. Plíseň jsme tu měli u starých oken.
Lakynko, asi máte malou mezeru mezi sklama v plastovém okně. Proto to rosení a plíseň… Ale zase širší skla vyžadujou speciální plastový profil, ze kterého se křídla oken zhotovujou - a když je širší, tak je taky dražší…
Dneska se na výrobě plastových oken holt živí kdekdo…
Ahoj,
právě řeším přesně totéž.
v půli bytu mám protihlukové okna 3,5 roku a ve druhé klasické plasty 2,5 roku. předchozí zimy byl klid.
MInulý týden jsme našla v obyváku kolem protihluk. okna plíseň. Vystříkala jsme Savem… tady mi bylo celkem asi jasné,ž e je to větráním i když nevím proč to loni problém nebyl a letos je ( je do hlučné silnice)
A lehce kolem okna v ložnici - ale tam bylo spíš mokro - začala jsme větrat mikro v kuse. A preventivně vystříkala vše kolem okna. Začalo se ztrácet a mizí i vlhkost. Tam bylo krom silných mrazů otevřeno na mikroklima furt
Včera jsem objevila černotu hnusnou v rohu výklenku na radiátor
a na přilehlé stěně… grrrr
![]()
vystříkalo se 2× po sobě Savem - klasický prim přelitá do flašky s rozprašovačem… a musím říct, že 90% viditelné plísně je pryč. Od teď se pravidelně budě větrat a to rychlé aktivní větrání a nebo pokud nebude mrznout, tak mikro…
A v obyváku přes noc nebo když bude na cestě sníh se dá mikro otevřít - není kravál.
dověděla jsem se o nějaké nátěru proti plísni… máte nějaká podrobnější info? Jé tady se o něm píše…
Ale je mi jasné,ž e se prostě bude muset pořádně větrat.
Holky, kde sušíte prádlo v bytě…???
A v začátcích montáže plastových oken se taky říkalo, že nezbytnou podmínkou pro pořízení plastových oken je pořízení rekuperační větrací jednotky. Tím je větrání zajištěné i při zavřených oknech a ještě se část tepla z větraného vzduchu udrží uvnitř objektu. Ale čeští šetřílci to šmahem zamítli, proto se rekuperace skoro nemontujou. Holt laciný dvakrát placený…
Lakynka píše:
Docela se děsím té plísně, ono se řekne větrat, ale my větráme a neustále máme zpocená okna, totálně mokrá a louže všude. Máme plovoučku, tak nic příjemného. Přes den je to dobrý, ale přes noc děs. Přeci nebudu spát v mrazu:(. To jsem si říkala, jak nám tu bude teplo a ušetříme za topení. Ale když budu muset mít neustále otevřená okna, to tu zmrzneme:D. I když jen x krát za den, je to znát. Tak nevím, zda se plastovýma oknama vůbec ušetří…?? Co myslíte?
Jinak nám na plíseň vždy pomohlo i obyč Savo. Postříkala jsem a nechala a dobrý. Plíseň jsme tu měli u starých oken.
Přesně jak píšeš,přes noc je to katastrofa,okna do půlky mokrá a na parapetech louže.raději už ani nezadělávám žalzky,to je pak ještě horší.je to šílené,řešíme to všichni v domě a stejně se za čas zase objeví znovu.
Nám se taky rosí okna, ona se ta vlhkost holt vysráží na nich, jsou nejstudenější - nejvíc v kontaktu s mrazem. Ale zas jdou dobře utřít.
Taky máme plasťáky a myslím, že se s nimi za topení možná ušetří, ale nijak výrazný peníz, pokud člověk nechce žít s plísní. (Taky jsem dnes stříkala Savem proti plísni, ach jo.
Nevím totiž, jak odhadnout, jestli už větrám dost, málo, zbytečně moc…)
Lakyno, ale nemá se větrat pořád, ale krátce a efektivně
viz např. zde:
Nejjednodušší a nejlevnějšívarianta jsou okna otevřená dokořán. Říkáme tomu organizované větrání. Samozřejmě ne po celý den, ale optimální je 3-5 minut několikrát denně a pokud možno více okny zároveň. Za takto krátkou dobu dojde k výměně celého objemu vzduchu (který s sebou bohužel odnese s vlhkostí i teplo v něm obsažené), ale nedojde k prochlazení povrchů stěn a předmětů v bytě (které se pak nemusí znovu dohřívat) a proto je tato tepelná ztráta jednoznačně nejmenší. V krátké době se vzduch znovu ohřeje a je schopen přijímat další vlhkost – i když přišel zvenčí a třebas i za deště a zdánlivě vlhčí, nežli uvnitř. Jak známo, studený vzduch „unese“ mnohem méně vlhkosti než teplý a ohřátím další vlhkost dokáže nabrat a pak ji zase při vyvětrání odvést ven. V ložnicích je třeba tento úkon provést těsně před spaním a ráno při vstávání opět. Tak zajistíte (spolu s vyhřátím alespoň na 21ºC), že se vám nebudou okna ani v zimním období rosit. Nevýhodou tohoto způsobu je tzv. „lidský faktor“. Záleží jedině na vůli obyvatel bytu kdy a kolikrát za den takto vyvětrají.
Já si pořídila vlhkoměr. Opravdu to funguje. Před vyvětráním 55% vlhkost, po 35%. Teplota rychle klesne, ale během 5-10 minut je zpátky, lhkost se drží níž a pokud se opět dostane nad 50%, větrám znovu.
Kuba123 píše:
já myslím,že větrám docela dost,ale je fakt,že asi ne dost intenzívně,že větrám spíš ventilačkama.tamichita píše:já myslím,že větrám docela dost,ale je fakt,že asi ne dost intenzívně,že větrám spíš ventilačkama,tak zkusím víc do průvanu a intenzivněji.
Rozhodne pripravek Dezisan, nesmrdi po chloru, udela ti na postizenem miste film a plisen se neopakuje. Meli jsme plesnivou celou loznici, vyzkousela jsem vse mozne i nemozne, ale az DeziSan nas zachranil
ten dizisan se dá koupit normálně v drogérii?určitě ho vyzkouším,snad pomůže.jinak jsem někde slyšela o chytré houbě,ale nevím kde se dá koupit.
vetrali jsme jak silenci, topili, vetrali… doplatek za elektriku taky byl 13000kc
a nepomohlo… ted jsme koupili krbovky, tak muzem vetrat vic
ale tim Dezisanem jsem postrikala vse a plisen nikde! muzes tim strikat i detske matrace, proste vse… koupila jsem to tady http://www.bez-chloru.cz/…-5-l-17.html
neni tam vypsano vsechno na co to muzes strikat, ale jsou to lednice, matrace, zdi, hracky, wc… cokoliv