Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Cappy píše:
Větrat, větrat a větrat.
Jinak se plíseň vrací
Větrám, větrám, větrám, a přesto se nám udělala v pokoji hnusná plíseň.
![]()
tak nám se taky hodně rosily okna, louže na parapetech, z jednoho okna nám to teklo až na zem. Před 14ti dny jsme měnili skla v oknech, máme koeficient U=1 (předtím jsme měli 1,4) a je to teda dost poznat. Samozřejmě že větrat větrat větrat (ale musí se průvanem, ne ventilajdou. Sledujeme vlhkost v bytě (ovšem z 55 nám po vyvětrání nikdy neklesla na 35 - to mi přijde jako blbost)
Na tepelný mosty nezabírá nic, tam se to prostě sráží a stojí to za pendrek. Zrovna na jeden mokrý roh koukám ![]()
plíseň stříkáme savem. Sledujeme kritická místa, abysme to podchytili hned v začátku…
Loffda píše:
Savo proti plísni je dobrý, ale bacha, důležitý je nejdřív tu plíseň seškrábnout, jinak tam zůstane a jen jí to odbarví a pořádně jí neuvidíš, takže oškrábat, nastříkat a kdyžtak to zopáknout a jak už bylo psáno, rozvalit okna a třeba 5 minut je nechat. Ten vymění se jen vzduch ale byt se brzo zpátky ohřeje, ventilačka ti to ochladí na dýl
Tak s tím nesouhlasím, tím rozneseš spóry plísně a nezlikviduješ všechny, savo je zabiják, nepřežijí. Je třeba stříkat bez předchozího zásahu.
Mame stary bytecek a okna ooobrovske ctverce,ale v rozich u parapetu se cas od casu neco zacerna
Venkovni omitka neni nahozena,myslite si,ze by to bylo tim???? ![]()
A JUro-mohl bys mi nejak laicky vysvetlit,CO JE TO TEN TEPELNY MOST????
DÍÍÍKY ![]()
Okna se přes noc potí - protože na noc vypínají centrální topení, sníží se teplota v bytě a vlhkost se vysráží. Ale zas takový blázen, abych chodila větrat i v noci nejsem.
Ale ráno pořádně vyvětrám a přes den už se nepotí.
Alpaka: já bych se ráda zbavila právě toho srážení přes noc. To je nejhorší. Přes den s tím ani tak problém není. V noci nám topení nevypínají a stejně, tak to tím možná ani nebude. A taky je pravda, že už tolik nemrzne, jako předcházející dny..
pepro píše:
Sledujeme vlhkost v bytě (ovšem z 55 nám po vyvětrání nikdy neklesla na 35 - to mi přijde jako blbost)
To jsem zrovna uvedla včerejší případ, ale uznávám, že je to extrém. Venku bylo úplně sucho, mínus 10. Samozřejmě, když vyvětrám teď, když je venku o 12 stupňů víc a sněhová bouře, tak budu ráda, že to klesne na 45.
teplený most - přechod různých materiálů, je tam špatně udělaná izolace. Tepelné mosty by neměly být (ale jsou
)
u nás klasika - pod omítkou vede okap - asi je špatně izolovaný, tudíž v těch místech je zeď výrazně chladnější a samozřejmě se tam sráží vlhkost…
Farska - tepelný most není nic složitého na vysvětlování. Představ si, jako kdyby teplo bylo voda. Voda teče z kopce dolů a teplo teče z teplejšího prostředí do chladnějšího - čili po tepelném spádu. Tím se teplejší prostředí - interiér ochlazuje a proto se musí topit…
Lidi už dávno přišli na to, že různé stavební materiály vedou teplo různě. Proto se třeba nestaví z kamene, proto jsou domy z litého železobetonu tak složitě zateplované… Ono je to totiž k životu docela naprd.
Každá zeď se skládá ve své tloušťce z různých materiálů. A ty mají různou tepelnou vodivost. Pokud někdo vymyslí takový stavební prvek jako je lodžie, je potřeba ji nějak ukotvit - nejlíp železem. Železo na rozdíl od cihly nebo kamene není křehké, ale je to zase dobrý vodič tepla. Tím teplo vlastně „obejde“ všechny tepelné izolace a tudy teče ven. No a v tom místě bývá často dosažený tzv. rosný bod (teplota kolem 6-8°C nad nulou), interiérová strana zdi se začne rosit a roste tam plíseň…
Statik vám řekne, že ta stvba je v pořádku, protože stojí a nerozpadá se. Ovšem k životu to moc dobré není, na tom se asi shodneme… ![]()
Alpaka píše:pepro píše:To jsem zrovna uvedla včerejší případ, ale uznávám, že je to extrém. Venku bylo úplně sucho, mínus 10. Samozřejmě, když vyvětrám teď, když je venku o 12 stupňů víc a sněhová bouře, tak budu ráda, že to klesne na 45.
Sledujeme vlhkost v bytě (ovšem z 55 nám po vyvětrání nikdy neklesla na 35 - to mi přijde jako blbost)
jj, to už odpovídá víc. Já bych teda musela větra na tuhle vlhkost děsně dlouho… Okna máme jen na jednu stranu a pořádný průvan v bytě neudělám…
Nelisa píše:Loffda píše:Tak s tím nesouhlasím, tím rozneseš spóry plísně a nezlikviduješ všechny, savo je zabiják, nepřežijí. Je třeba stříkat bez předchozího zásahu.
Savo proti plísni je dobrý, ale bacha, důležitý je nejdřív tu plíseň seškrábnout, jinak tam zůstane a jen jí to odbarví a pořádně jí neuvidíš, takže oškrábat, nastříkat a kdyžtak to zopáknout a jak už bylo psáno, rozvalit okna a třeba 5 minut je nechat. Ten vymění se jen vzduch ale byt se brzo zpátky ohřeje, ventilačka ti to ochladí na dýl
jj přesně tak,Hlavně neškrábat,plíseň se ti rozptýlí všude.Pokud však mermomocí chcše škrábat,tak nejdřív nastříkej a pak až škrábej.
Lakynka píše:
Alpaka: já bych se ráda zbavila právě toho srážení přes noc. To je nejhorší. Přes den s tím ani tak problém není. V noci nám topení nevypínají a stejně, tak to tím možná ani nebude. A taky je pravda, že už tolik nemrzne, jako předcházející dny..
Podle mě to úplně eliminovat nejde, prostě někde se ta vlhkost srážet musí - v noci zkrátka klesne teplota v bytě a chladnější vzduch pojme méně vlhkosti, tudíž se musí někde vyrážet, optimálně na nejchladnějším míste a tím je okno. Je ale rozdíl orošené okno a orošené okno, ze kterého stéká voda na parapet nebo dokonce i na podlahu.
I denní větrání má vliv na rošení v noci. Čím víc vlhkosti eliminuje větráním před spaní, tím méně se jí musí vysrážet bytě přes noc.
K té vzdušné vlhkosti - naprosto běžná ve střední Evropě je 40-42 procent. Myslím, že 35 procent je nedosažitelný ideál. 100 procent znamená, že se vzdušná vlhkost začne srážet a tvoří se mlha (vzduch se stává částečně neprůhledným).
Jura007 píše:
Farska - tepelný most není nic složitého na vysvětlování. Představ si, jako kdyby teplo bylo voda. Voda teče z kopce dolů a teplo teče z teplejšího prostředí do chladnějšího - čili po tepelném spádu. Tím se teplejší prostředí - interiér ochlazuje a proto se musí topit…Lidi už dávno přišli na to, že různé stavební materiály vedou teplo různě. Proto se třeba nestaví z kamene, proto jsou domy z litého železobetonu tak složitě zateplované… Ono je to totiž k životu docela naprd.
Každá zeď se skládá ve své tloušťce z různých materiálů. A ty mají různou tepelnou vodivost. Pokud někdo vymyslí takový stavební prvek jako je lodžie, je potřeba ji nějak ukotvit - nejlíp železem. Železo na rozdíl od cihly nebo kamene není křehké, ale je to zase dobrý vodič tepla. Tím teplo vlastně „obejde“ všechny tepelné izolace a tudy teče ven. No a v tom místě bývá často dosažený tzv. rosný bod (teplota kolem 6-8°C nad nulou), interiérová strana zdi se začne rosit a roste tam plíseň…
Statik vám řekne, že ta stvba je v pořádku, protože stojí a nerozpadá se. Ovšem k životu to moc dobré není, na tom se asi shodneme…
Kujuuuuu… ![]()
A kdyz jsou ty okna kazdy rano do pulky oroseny,tak tomu pak novy okna nepomuzou,nebo se to jeste zhorsi,co???
Ted tam je vlastne u tech starych oken mikroventilace furt(dirama kolem oken)
![]()
Alpaka píše:
Okna se přes noc potí - protože na noc vypínají centrální topení, sníží se teplota v bytě a vlhkost se vysráží. Ale zas takový blázen, abych chodila větrat i v noci nejsem.Ale ráno pořádně vyvětrám a přes den už se nepotí.
taky to tak mám. Přes noc se orosí a dětský třeba moc nevidím, ale v ložnici okno utírám. V dětském obvykle to okno otevřu, ale morko tam nemá a plíseň taky ne.