Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My taky pořád bojujeme s plísněma, máme hodně oken.
Už jsme i sundali záclony a závěsy, aby se nerosily okna. Když se orosí, otíráme hadrem. Doporučuju Savo proti plísním, často větrat, hlavně přes spaním pořádně vyvětrat. Jedině tak se nám to daří regulovat.
AstraG píše:
nepročítala sem celou diskuzi, taky máme plasťáky a zatepenej barák a okna pořád mokrý, jediný co pomáhá je topit a větrat, samotný větrání nestačí. a na plíseň Savo proti plísním, po plísni pak nebude asi památky.
To savo určitě
jinak stejně jsou tam ty zárodky plísně pořád i když vypadá, že žádná plíseň již není. Nám doporučili dát pod každé okno topení
je pravda, že pod kterými se topí jsou suché, ale stejně zbytek ráno utírám a větrám ![]()
Opravdu to chce větrat několikrát za den okna na 10minut dokořán…opakovat…
Bohužel když se staré baráky zateplí a dají plastová okna,plísen se ohlásí.Dobré jsou okna s mikroventilací a tu nechávat otevřenou…
Větrejte hlavně, když vaříte, pak se Vám nesráží vlhkost z vaření.
Jinak se prodávají lapače vlhkosti, ty na kapsle jsou na prt, ale ty na elektriku opravdu tý vody ze vzduchu vemou hodně, známá si ho koupila stál jí necelých 6 tis. a je opravdu spokojená, ani to pomalu nejde slyšet. Jó a byla na něj akce tak nevík kolik stál předtím. Záleží také jak velkou místnost,…
Tak se taky přiživím, když už je tahle diskuze oživená:)
Nemáte někdo zkušenost s tzv. „chytrou houbou“?
Předem dík;-)
Plastová okna propouštějí ven málo vlkosti a chce to topit a větrat a pořád do kola.Dřevěná ona jsou na propouštění vlhkosti lepší.Jinak na plíseň určitě Savo.Měla jsem i něco s Ag a nepomohlo mi to vůbec.
Toto mám na mysli:
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
Zajímala by mě osobní zkušenost …
Nám na plíseň pomáhá Savo proti plísním, větrat (párkrát za den, ale intenzivně) a pohlcovač vlhkosti od Ceresitu. Máme ho v každé místnosti a je to znát. Teď už dokupujeme jen ty tablety do toho. A do skříní ty jejich sáčky, člověk by se divil, že i ve skříních je vlhkost. ![]()
místo Sava proti plísni, doporučuju Ceresit sprej proti plísni ![]()
Ahoj, taky bojujeme s plísní. Co nám zateplili půdu, tak víc, než kdy před tím ( bydlíme na bytovce úplně nahoře pod půdou ). Dle doporučení z této diskuze jsem objednala přípravek Dezisan vychvalovaný jednou přispivatelkou. Výsledek opravdu za všechny prachy ( 400,–Kč ). Nic, ale vůbec nic se nestalo, plíseň je pořád ve stejné fázi, kdybych zeď postříkala vodou, vyjde to na stejno. Jediné,co je pravda tak to, že přípravek nesmrdí. To je ovšem málo. Tak najedeme na staré dobré Savo, ale štve mě, že smrdí, že když děckám vystříkám pokojík, kde spí, budou to tam čuchat i když budu větrat. Páč savo je potvora a smrdí dlouho. Ach jo, tak jsem tomu Dezisanu věřila a takové zklamání. Tak jen, kdyby si ho někdo chtěl pořídit, tak to nedělejte, je to úplně na dvě věci
.
Z většiny příspěvků je zřejmé nepochopení příčiny. Plastová okna se při rozdílné teplotě byt/venku mohou při dosažení rosného bodu potit - ALE - pokud máte kvalitní okna, tak se budou potit a namrzat skla zvenku (to je důkaz, že sklo je studené, při závanu teplejšího vzduchu se zejména ráno opotí). Pokud se skla potí zevnitř, je důkaz, že izolační dvojsklo není nic moc, tedy že studené sklo je i to vnitřní (zima proniká skrz). Pak se samozřejmě teplý vlhčí vzduch sráží zevnitř. Zásada - potí se vždy teplejší vzduch na studenějsí ploše. Neustálé omílání potřeby větrání je pravda jen zčásti, protože většinou je to o šmejdech oknech. Travlou mikroventilací pak okno ještě více jako celek prochladne, takže když ho pak zavřete … Řešením není neustále větrání a stříkání sava ap., ale:
Tak - a ještě další věci, které nikdo nedělá a pak se diví:
Takže zásada je - v obývaném bytě je prakticky vždy vlhčeji, než venku, VŽDY!!!
Druhá zásada - když dělám vlhko, tam musím dělat i hodně teplo.
Třetí zásada - když větrám, tak prudce a krátce, jinak ostění prochladne - žádné pitomé ponechávání škvírek v oknech! Čtvrtá zásada - když chci zdravě bydlet, musím investovat do kvalitních odsávačů par nad sporákem a z koupelny - ale musí odvádět páru ven z bytu a musí potřebný výkon (né že někdo koupí větráček za 800,– Kč a myslí si naivně, že mu tento vytlačí vzduch komínem o výšce 6 m, NE - bude jen hučet, toť vše).
Pátá zásada - vyhoďte mizerná plast. okna a pořiďte si nová, je to nejjednodušší řešení (a hned trojskla a středové těsnění - to je rozdíl!)
Dýchat neustále chlor ze Sava ap. není dobré. Zkuste plíseň také zničit ozařováním horským sluníčkem, ale nebuďte v té místnosti, i odražené světlo vadí na oči.
Tak je to, přátelé.
Ještě malý dodatek. Dříve byla tkvz. netěsná okna, ale bylo to v pohodě. Tento jev je vysvětlitelný. Ono totiž takové staré špaletové okno, nebo okno zdvojené panelákové, nemělo vůbec špatný koeficient tepelných ztrát. Vemte si tu mezeru mezi skly, rámy dřevěné teplé… A jedny z prvních izolačních dvojskel se směšnou mezerou, mizernými rámy - na tom byly prostě hůře. Je to tak. To - že sice těsnily lépe, je fakt, ale tepelné ztráty jsou hlavně přes obrovskou plochu skel.
Takže jsou pořád dvě možnosti - buď teplo proudí z bytu ven přes skla - pak:
a) když je té tepelné energie hódně moc, tak je to v pohodě, i vnější sklo je teplé, nic se neděje, avšak
b) když je té teplné energie málo (šetří se), tak to teplo nedokáže ohřát na pokojovou teplotu ani to vnitřní sklo, to získává naopak teplotu zvenku od vnějšího skla (zejména, když je dvojsklo mizerné) a sklo se zevnitř potí.
Jak vidno ve výše uvedených faktech hraje větrání spíše menší roli a často to prostě byla výmluva oknařů, kteří nemohli říct: Máte od nás mizerná okna.
Samozřejmě situace s ještě zhorší ponecháním žaluzie (nebo záclony), která zabrání vnitřnímu sklu v jakž-takž ohřátí a je pak ještě ledovější.
Vtip je v tom, jaký tepelný rozdíl dokáže izolační sklo udělat mezi vnitřním a vnějším sklem, čím větší ten rozdíl je, tím lépe, proto u trojskel to je opravdu až Ug 0,5 - to už vážně máte vnější sklo ledové a vnitřní krásně teplé. Chci tím říct, že větrání je důžité spíše pro obecnou hygienu, ale uváděné problémy, tak jak jsou popisovány, jsou záležitostí mizerných izolačních vlastností skel, případně mizerného zabudování okna do ostění.
Je jasné, že jestli někdo v ložnici netopí, nechává prochladit vnější stěnu včetně okna, zároveň ale mohutně vaří-smaží-suší prádlo ve vedlejší místnosti, do které pak otevře dveře - tak nastane to, co vždy: Vlhký a teplý vzduch automaticky „vyhledá“ nejstudenější plochu v bytě a na ní zkondenzuje. Avšak většino jde o mizerná okna - jděte tímto směrem.
Tak se mi doma take objevila dnes plisen. U okna. Hnusna cerna. Tak jsem si objednala Dezisan a uvidim, co dokaze. ![]()
Tak ted ctu jeste posledni prispevky, ze za Dezisan to byly ken vyhozene penize… Tal ted nevim. Asi zkusim to savo…