Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, babičkám a všem ostatním. Chtela bych se zeptat babiček jak to mají s hlídaním vnoučat, se vztahama se snachou a tak pod. Jestli se vyskytl u Vás nejaký problém s hlídáním vnoučat typu snacha mne nechce pujčit vnouče na hlídání. Popř. jak jste to řešily? Docela by mne zajímalo jak to vidíte svýma očima. Sama mám malýho syna a tchýne se hlásí, že už by taky konečne chtela hlídat. Malýmu byl rok. Já se moc k tomu nemám, přiznám se, ale není to nic proti ní. Je hodná. Má své mouchy, občas do nečeho mluví, do výchovy, do jídla, ale neni to nic dramatického. Je tady spoustu konverzaci o tom jak to vidí matky, snachy. Ale co si myslí o tom všem babičky, tchyne - to tady chybí. Dekuji. ![]()
@mimimi1 Pokud mohu mluvit za svoji matku - sama by moje roční dítě celý den hlídat nechtěla. I po víkendu s ním za přítomnosti nás rodičů byla všechno, jen ne odpočatá.
Tchýně by byla asi totéž v bledě modrém - na ho´dku dvě s dítětem poblbnout ano, pak ho zase předat rodičům.
Jestli má babi chuť hlídat tak neřeš jestli je to tchýně nebo tvoje vlastní matka. mě víc hlídá tchýně, je mladší a u ní je záruka že nebude na děcka protivná a že je neposadí před televizi ale udělá jim program. u první holky mě i štvalo jak je tchýně vlezlá a pořád chtěla malou hlídat, pomalu mi jí rvala z ruk, ale při třetím vnoučeti jí to přešlo a na naši 4 měs. malou vcelku se. e. pořád lítá za 2 letým synovcem ten se stal jejím vnoučetem číslo jedna a mě už mrzí že tchýně je taková. mojí máti nechtěla děcka půjčovat snacha, ne proto že se bála aby je neohlídala ale švagrová vždy přes děcka řešila osobní vztahy, kdykoli se pohádali i na jiné téma než děcka švagrová se pomstila tím že k našim nechodili a děcka nepůjčovala což jí ale brzo přešlo když šla do práce. máti to tehdyblbě nesla, ty babičky to nemyslí špatně, jsou takové vlezlé protože jim chybí to miminko a myslí si že vám tím hlídáním pomůže. mojí holce jsou už 4 roky a ráda jezdí ke tchýni, mě tchýně vadí asi v tisícovce věcí ale když vidím jak malá ráda k ní jezdí, jak přijede usměvavá protože městský děcko si na vesnici ždycky užije líp než doma tak kašlu na osobní nesympatie s tchýní a neřeším.
@mimimi1 ahojky malou jsem dávala hlídat jen přes den až nějak kolem půl roku…zcela vyjímečně, pak kolem 9.měsíce na delší odpoledne…hodně špatně mi spí přes den a v noci teď nám je 18 měsíců a max.1-2krát do týdně na odpoledne až je malá vyspalá…jinak u svých rodičů jsem s ní a to se nějak střídáme…hlavně je dost hyperaktivní tak se do toho moc nikomu nechce
a na noc nedávám i když chtěli malá se mi dost budí a noci jsou divočejší…jako miminko jsem dávala max.do kočárku na nějaké odpoledne povozit.
@Svistice píše:
@mimimi1 Pokud mohu mluvit za svoji matku - sama by moje roční dítě celý den hlídat nechtěla. I po víkendu s ním za přítomnosti nás rodičů byla všechno, jen ne odpočatá.Tchýně by byla asi totéž v bledě modrém - na ho´dku dvě s dítětem poblbnout ano, pak ho zase předat rodičům.
z cizího děcka bude utahanej každý i ty:-)) svý člověk zná, ví ta nějak co a jak a nějak to neřeší, svý děcko nechám lítat po bytě a neřeším co tam dělá(samozřejmě sem tam kouknu) ale když tu mám děcka od bráchy a je fuk kolik jim je tak jsem z toho utahaná hrozně. víc hlídám, víc se snažím řešit jídlo, holce bych dala první co bych vzala v lednici ale návštěvě vychystávám. svou holku jsem nechala několikrát před obchodemv kočáru ale cizí nikdy ![]()
Jsem maminka sedmiměsíční. Podle mě je to individuální.
Záleží na tom jaká ta babička je, jak to s dětmi umí a tak…
Já osobně bych neměla problém na pár hodinek dát jedné babičce své dítě na pohlídání a druhé babičce bych dala na pohlídání, až bude dcera starší, protože si u ní nejsem jistá, že by se dokázala postarat.
Dokud kojím a dokud je dcera ještě moc malá, tak ji nemůžu (ani nechci
) dát na pohlídání na delší dobu. Ale tak, jak bude školková, tak si myslím, že už bude vhodná doba. ![]()
Každý případ je individuální, je to jen o lidech a jejich zvyklostech, o důvěře a i o tom jaké je to, které dítě, jak snáší ostatní lidi.
Jinak dodám že mě tchýně hlídal acleý víkend ve 4. měs. první holky, ale malá spala celou noc a přes den byla v pohodě a na sunaru tak nebyl problém ani na jedné straně. od té doby hlídal amaloupravidelně jednou za čas, na noc i přes den, pravidelně celé víkendy 1× do měsíce asi od 2 let.
@zvědavá borůvka přesně tak jsem názoru toho stejného až bude mít rozum a bude větší do 3 let času dost na víkendové hlídání,,,já si chci malé užívat a myslím, že pohlídání přes den na pár hodin párkrát do týdne stačí
Zakladatelka se přímo ptala babiček a né mamin jak to vidí ony. Snad se tedy nějaká babča objeví ať může napsat.
Jsem babička, mám vnoučata od syna i od dcery. Vnoučata jsem hlídala, kdykoliv holky, teda dcera a snacha potřebobaly. Neslyšela jsem slovo nepůjčím apod. Dcera bydlí 80km od nás, a hlídala jsem i týden ročního vnuka.Jo a nidky jsem nedostla žádný manual k hlídání, jak bylo řečeno v jiné diskuzi.
Ahoj děvčata, tak tady jedna babička:-) 6 měsíčního vnuka. Protože mám dva syny tak budu vždycky pro vás tchýně… Naštěstí tu svou první (ještě čekáme na tu druhou) mám fajn, a není problém, ale je pravda, že se chovám jako tchýně v tom smyslu, že nikdy nebude mít ke mne vztah jako se svojí maminkou (ikdyž moje snacha má v těch maminkách chaos a dost na mne dá)stejně neradím, a když tak stylem… Kubí ty nemáš čepičku nenafouká ti do oušek… nic víc nic míň… Hlídala jsem zrovna poprvé minulý víkend, mladí byli na svatbě, na obřad ho měli sebou a pak jeli až na večerní párty, myslela jsem že bude celé odpoledne, ale na chvilku jsme si ho půjčili s dědou a odjeli k mým rodičům, tedy Kuby prarodičům… pak už jenom koupání a jídlo, spinkat…ačkoliv spí vnuk bezva, tak flaška (je ještě kojen) a máma chyběla… do půlnoci to byl trošku fičák, ale pak dobrý… Upřímně stačilo a těším se až povyroste… Moje snacha asi nebude mít problém nám ho dávat na hlídání a já velmi ráda pomohu, a užiji si (nejsem tak moc stará babička) ale nechám to na ni. Říkám si že bych tak kolem dvou let, chtěla nějakou pravidelnou aktivitu, ale je to o domluvě. Já totiž budu divadelní a kulturní babička a na to se moc těším… Takže můj názor, je to na vás děvčata jak to cítíte a je to indivindy.
Mimochodem, moc ráda bych napsala deníček „jak jsem se stala babičkou“ ale zatím mám málo příspěvků a nechce mne to pustit, říkám si že by deníček byl jiný než porody, snažení, porody…
Příspěvek upraven 29.06.14 v 13:25
To vubec nevadi…
jsem ráda za každý názor. Ale taky doufám, že se nejaka babička připojí.
Tak já babička jsem, sice ne jako tchyně, ale to snad nevadí. S vnučkou (dva a půl roku) jsme ve velmi častém kontaktu, hlídáme, už u nás byla párkrát i přes noc, stejně tak to má dcera i se svou tchyní. Malá je spokojená, úžasně společenská. Být babičkou je něco krásného, to se nedá popsat, jsem ráda, že nemáme v tomto směru žádné problémy a já si můžu vnučku užívat. Nějak si neumím představit, že bych se měla doprošovat, nebo že bych byla vyhodnocena jako neschopná se o ni postarat. Pokud je tvoje tchyně normální, zodpovědná žena, tak jí ten kontakt s vnoučetem bez tvého dozoru dopřej. Prospěje to jak tvému dítěti, tak i tobě. Tvou pozici jako mámy nikdo ohrozit nemůže, ty budeš pro své dítě vždycky tou nejdůležitější osobou. Ale stejně důležité jsou i vztahy s prarodiči.