Co vaše babičky

355
29.6.14 03:53

Co vaše babičky

Ahoj chtěla bych se zeptat jak to máte vy s babičkama… Má mama je hodná a vždy jsem s ní měla celkem dobrý vztah než se nám narodil malý. Po porodu a nějakou chvili to bylo ok, jen mi teda vadilo že mi při každém kojení asistovala a to jsem chodila vždy kojit mimo od celé rodiny když jsme byli na návštěvě, pak mě ho nenechala ani u mě odříhnout a hned mi ho brala a všem na potkání cpala že má vnoučka ale tomu všemu jsem se smála a říkala si že to přejde, je to přeci jen první vnouče :-)… Jednou u nás byla na návštěvě od rána, my s partnerem jeli na rychlý nákup a mamka šla vozit, řekla jsem jí ať jsou doma tak a tak že bude jíst. Když jsme vyráželi z nákupu domů, tak jsem psala mamce, přijeli jsme a oni nikde a přišla o hodinu déle a malý hladový a vše tím pádem rozhozené a pak si stěžovala že jsem ji honila domů. Další hlídání bylo ok až na to, že malýmu dala na kousání psí hračku ač má plný kočárek svých a já jsem za cíťu… Nejsem ta matka co se ráda zbaví dítěte, malý je hodný a nepotřebuju to, jo na procházku ho dám ale přes noc nechci pokud není opravdu potřeba a hlavně od našich jsem vždy poslouchala jak lidi co nezvládnou jít s dítětem ani nakoupit apod… si je nemaj pořizovat atd… takže nechci aby mi to bylo při první příležitosti vytčeno což je u nás normální :-(… Celkově se moje vztahy s našima změnili, tchánovci nám fůrt pomáhají jak finančně tak se vším ač to až tak nepotřebujem, pleny kupuji takřka jen oni a naši nic a ješte si od nás nechají vše do koruny zaplatit… Prostě co je malý tak to není ono, já jsem fůrt ta špatná, nemůžu s mámou nic řešit a to jsem myslela že to bude právě naopak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
29.6.14 03:56

Co byste chtěli. Babičky pomáhají, z jedné strany finančně, z druhé strany hlídáním. Až se vrátíte do práce, oceníte spíš to druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
29.6.14 05:38

Neměla jsem rada když jsem kojila a kdokoliv na me zůstal civet. Chápu ze je to proces pro někoho úplně novy (nerodicky), někdo si to rad připomene, ale tak snad stačí pul minuty a nazdar, otocim hlavu jinam, když už nejdu úplně po svých.
Domluvy ohledne času navratu se maji respektovat a je to základní slusnost, at už se jedna o dítě nebo ne.
Psi hracky miminu do pusy nepatří, je to nehygienicke.
Finanční podpora je příjemný nadstandard, nikoliv povinnost. Když není, není to důvod to nikomu zazlivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
29.6.14 06:07
@blecha72 píše:
Co byste chtěli. Babičky pomáhají, z jedné strany finančně, z druhé strany hlídáním. Až se vrátíte do práce, oceníte spíš to druhé.

Presne tak, co ja bych za to dala mit pro maleho nejakou babicku… :-( kez by byla moje matka jako ta tvoje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.6.14 06:08

Kojené dítě má být vždy v blízkosti matky, pokud ho chce babička vozit, musí pochopit, že když začne plakat, vrátí se prostě dřív(okamžitě)..MM není UM, nejde vypočítat, jak dlouho má dítě vydržet syté, někdy se hned a beze zbytku vstřebá(v období růstového spurtu)..Dítě není atrakce, aby ho ukazovala dalším příbuzným, kamarádkám..Povozit kočárek ať si jde, ale mě by vadilo, kdyby ho vozila třeba někde na návštěvy a z toho důvodu se nestihla vrátit včas. Další vožení bych si potom hodně rozmýšlela.

Mě teda nevadilo kojit před nejbližší rodinou, nikdo na mě upřeně necivěl, ale děti byly schopné takto pít cca do 2-3 měsíců. Potom to ústraní a soukromí potřebovaly hlavně ony, protože je veškeré vnější podněty rozptylovaly. Nejmladší dcera kolem 4 měsíců pár týdnů bojkotovala kojení jinde než doma v našem křesle, když jsme nebyly doma, vydržela by bez jídla hodně dlouho. Pro mě bylo nejdůležitější kojení dítěte, takže jsme se po 2 maximálně 3 hodinách vždy vraceli domů, žádné celodenní návštěvy..Za pár týdnů to přešlo samo a zase pila v ústraní klidně i na návštěvách..

Psí hračky dítěti do pusy nepatří(kojenci ani do ruky),toto je nehygienické.
Finanční podporu si nemůžeš nijak nárokovat - a za mě, při povaze, jakou popisuješ, je to i lepší..Často se v okolí setkávám s tím, že prarodiče, kteří mladou rodinu výrazněji podporují, si potom kladou podmínky a nepřiměřeně si nárokují vnouče - zvlášť, pokud jde o první.

Co se týče přespávání kojence u babiček - s tím zásadně nesouhlasím, mělo by tak být jen za velmi vyjímečné situace - matka v nemocnici. Ne pro radost a potěšení babiček..Dítě potřebuje matku v blízkosti, svůj režim a klid. Na povožení v kočárku malého mimina nevidím nic špatného, pokud ta osoba respektuje veškeré podmínky(netahání po návštěvách, vrátí se včas, podle potřeb dítěte)..Případné hlídání celé odpoledne taky podle mě taky není OK. Jen na nezbytně nutnou dobu.

Chce to jasně si stanovit pravidla, která určujete vy jako rodiče..To, co popisuješ u mamky, je někdy typické chování prarodičů prvního vnoučete, můžou se z něj „zbláznit“..Myslím, že to časem přejde nebo se aspoň trochu zmírní..Ale stejně se vše líp řeší s babičkami, které mají už několikáté vnouče, mají taky trochu „nadhled“ a už ví, že nejsou středobodem světa vnoučete a mladé rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.6.14 06:13
@veronika6913 píše:
Presne tak, co ja bych za to dala mit pro maleho nejakou babicku… :-( kez by byla moje matka jako ta tvoje…

To píšeš, protože žádnou (asi) nemáš. Je to takový výkřik do tmy. Často to čtu od maminek, které babičky buď nemají nebo je mají hodně daleko. Kdyby sis prožila třeba jen zlomek problémů s babičkami, co jsou tady popisovány na diskuzích a co jde pozorovat i v reálném světě(opravdu to tak je),viděla bys to jinak..
Když jsme měli určité problémy, taky jsem si říkala, co bych dala za to, aby babičky bydlely nejméně 200 km daleko a viděli bychom se dvakrát, třikrát do roka..Když je situace klidná, tak jsem samozřejmě ráda, že moje děti babičky mají poměrně blízko a můžou se vídat častěji.

Když se narodil náš první, tak naši taky svým způsobem haprovali, protože to bylo jejich první vnouče..Druhá strana zůstávala „chladná“,protože se jednalo už o několikáté vnouče, ten rozdíl je hodně znát. Nejde o vztah k dítěti, ale že vědí, co si můžou a nemůžou dovolit. Dnes už mám děti tři a i naši poznali, že se prostě nebude skákat podle toho, jak oni pískají. Jsem ale ráda, že bydlí trochu dál :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
29.6.14 06:20

Samozrejme souhlasim s jana206. Kdybychom tu nejakou babicku meli, pravidla bych jasne stanovila ja. At uz by se jednalo o cokoliv ohledne meho ditete a vubec bych si tim nelamala hlavu. Babicka musi pochopit, ze je to tve dite a brat na to ohled a respektovat te. Takze se nebok rict, kdyz se ti neco nelibi a pokovad se babicka treba urazi tak ji nech. :nevim: je to dospela zenska a mela by mit pochopeni pro tebe a pro to, co ty povazujes za spravne a co ne. (Ty rozhodujes zda si vezme dite na prochazku nebo ne apod. a ona by mela chapat kdyz treba i řekneš ne. Stejne tak když reknes v kolik se ma vrátit. Ma se proste vrátit v tolik, v kolik si rekla, jinak priste uz vubec vozit nemusi :nevim: a takhle bych ji to i rekla… )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
29.6.14 06:30
@Jana206 píše:
To píšeš, protože žádnou (asi) nemáš. Je to takový výkřik do tmy. Často to čtu od maminek, které babičky buď nemají nebo je mají hodně daleko. Kdyby sis prožila třeba jen zlomek problémů s babičkami, co jsou tady popisovány na diskuzích a co jde pozorovat i v reálném světě(opravdu to tak je),viděla bys to jinak..
Když jsme měli určité problémy, taky jsem si říkala, co bych dala za to, aby babičky bydlely nejméně 200 km daleko a viděli bychom se dvakrát, třikrát do roka..Když je situace klidná, tak jsem samozřejmě ráda, že moje děti babičky mají poměrně blízko a můžou se vídat častěji.Když se narodil náš první, tak naši taky svým způsobem haprovali, protože to bylo jejich první vnouče..Druhá strana zůstávala „chladná“,protože se jednalo už o několikáté vnouče, ten rozdíl je hodně znát. Nejde o vztah k dítěti, ale že vědí, co si můžou a nemůžou dovolit. Dnes už mám děti tři a i naši poznali, že se prostě nebude skákat podle toho, jak oni pískají. Jsem ale ráda, že bydlí trochu dál :mrgreen:

Jo jo, stim souhlasim. Stihla si to napsat driv nez ja ten prispevek k tvemu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
29.6.14 06:32

Ale kdybych nejakpu tu babicku mela tak bych se sni rozhodne neparala. Moje dite, moje pravdila. Tecka. At se treba i urazi, jestli bude chtit vnouče jeste videt tak ji to prejde. ;-) asi bych se stim vazne vubec neparala..ja se tak nejak snicim moc neparu.. :-D ale zase..v realu by to bylo mozna jiné… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.6.14 06:44
@veronika6913 píše:
Ale kdybych nejakpu tu babicku mela tak bych se sni rozhodne neparala. Moje dite, moje pravdila. Tecka. At se treba i urazi, jestli bude chtit vnouče jeste videt tak ji to prejde. ;-) asi bych se stim vazne vubec neparala..ja se tak nejak snicim moc neparu.. :-D ale zase..v realu by to bylo mozna jiné… :nevim:

To se lehce píše, ale není to tak jednoduché..Záleží na povaze babičky(a dědy),pokud jsou paličatí jak mezci, tak si člověk užije..Potom taky záleží, zda se jedná o Tvoje rodiče nebo o rodiče Tvého partnera. I ten partner má na danou situaci nějaký názor, který může se vším zahýbat třeba jinak, než bys chtěla.

V podstatě je to ale tak, jak píšeš..Ať se třeba urazí, přejde je to a časem se vrátí..U nás toto taky proběhlo a trvalo cca 3 měsíce než přišli(už je to dlouho,6 let, potom musím zaklepat - klid)..Je ale důležité být s partnerem za jedno..Problémem často bývá, že každý z partnerů má tendenci se svým způsobem zastávat svých rodičů a více tolerovat a přehlížet ty problémy, které prarodiče dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
29.6.14 07:51

Pusobi to na me, ze rodice jsou spatni, protoze se snazi hlidat, ale nedavaji finance, tchanovci jsou lepsi, protoze penize davaji :nevim: Pises, ze tchanovci se vsim pomahaji a rodice ne-to jako hlidani a vozeni neni pomoc? 8o Jsou to diskuze porad dokola, zrnsky nespokojeny, bud se prarodice zajimaji hodne nebo malo, nejlip, aby hodne hlidali, nic nerikali a pravidelne otocili na ruby penezenku :cert:

Prarodice nemaji zadny povinnosti, delaji to ze sve dobre vule a tak by to melo byt respektovano. U nas hlidaji nasi a to jen jak muzou-chodi do prace, dceru zboznuji a rozmazluji, na coz maji jako prarodice narok a plne to respektuji a jsem za to moc vdecna. Tchanovci jsou oproti tomu doma, o malou se vubec nezajimaji, nikdy nehlidali a zajem maji jen o deti od svagrovy. Plne to respektuji, je to jejich vec a jejich volba, nenapadlo by me to nekomu vycitat nebo si stezovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
29.6.14 07:56
@blecha72 píše:
Co byste chtěli. Babičky pomáhají, z jedné strany finančně, z druhé strany hlídáním. Až se vrátíte do práce, oceníte spíš to druhé.

:palec: souhlasim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
29.6.14 08:05

Jsem babička. Na první vnouče jsme čekali podle mě dost dlouho. Takže když se narodil 1. vnuk, byla jsem jak urvaná ze řetězu. Ono je to úplně jiné a miminko si vyloženě užíváme. Bez těch vedlejších starostí. Strašně moc jsem se těšila, až budu vařit první příkrmy…Jedno je jisté, máme trochu jiné názory, ale dá se přece domluvit. Užívala jsem si vnoučat, co by miminka.Dnes už jsem ráda, že jsou větší, tím pádem samostatnější. Dary, od doby, co jsme v důchodu taky nekupujeme, ale myslím, že je důležitější třeba hlídání přez prázdniny.

• Citovat
  • Upravit
5345
29.6.14 08:20
@bamba píše:
Jsem babička. Na první vnouče jsme čekali podle mě dost dlouho. Takže když se narodil 1. vnuk, byla jsem jak urvaná ze řetězu. Ono je to úplně jiné a miminko si vyloženě užíváme. Bez těch vedlejších starostí. Strašně moc jsem se těšila, až budu vařit první příkrmy…Jedno je jisté, máme trochu jiné názory, ale dá se přece domluvit. Užívala jsem si vnoučat, co by miminka.Dnes už jsem ráda, že jsou větší, tím pádem samostatnější. Dary, od doby, co jsme v důchodu taky nekupujeme, ale myslím, že je důležitější třeba hlídání přez prázdniny.
:palec: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11750
29.6.14 08:24

Obe babicky u nas jsou chytry jak radio, ale o vnuka se moc nezajimaji… dokonala kombinace 8) Kdyz byly prvni navstevy, tak kecaly i do toho jak mam vlastni dite drzet, ale ve finale stacilo, aby malej zaplakal a uz mi ho davaly zpatky. Ted po skoro dvou letech je zajem jeste mensi, ale kdyz uz nejakej kontakt je, tak si ho dokazou vic uzit, protoze je samostatnejsi a objevuje svet, tak jenom chodi kolem neho. Hlidani jsem nezazila, moje mamka parkrat povozila kocar, ale spis kdyz se to hodilo ji, zadna predchozi domluva nebo naplanovani tak, abych toho mohla vyuzit, takze vetsinou jsem sla vedle ni a vencila psa. Tchyne je dal, takze tam pokud se vidime nikdo ani neocekava, ze by hned prevzala oteze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová