Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já babička jsem, sice ne jako tchyně, ale to snad nevadí. S vnučkou (dva a půl roku) jsme ve velmi častém kontaktu, hlídáme, už u nás byla párkrát i přes noc, stejně tak to má dcera i se svou tchyní. Malá je spokojená, úžasně společenská. Být babičkou je něco krásného, to se nedá popsat, jsem ráda, že nemáme v tomto směru žádné problémy a já si můžu vnučku užívat. Nějak si neumím představit, že bych se měla doprošovat, nebo že bych byla vyhodnocena jako neschopná se o ni postarat. Pokud je tvoje tchyně normální, zodpovědná žena, tak jí ten kontakt s vnoučetem bez tvého dozoru dopřej. Prospěje to jak tvému dítěti, tak i tobě. Tvou pozici jako mámy nikdo ohrozit nemůže, ty budeš pro své dítě vždycky tou nejdůležitější osobou. Ale stejně důležité jsou i vztahy s prarodiči.
@mimimi1
No, já tedy budu nejdříve mluvit za svoji mamku - ta nám ročňáka pohlídá ráda, ale např. když hlídá v sobotu odpoledne (když jedem třeba na nákup), tak už vidím, že v nedělu už se jí hlídat nechce:)
Tchýně není vůbec hlídací babička, ta se se synem potěší celé odpoledne v naší společnosti, ale sama by ho asi nechtěla:) Kdyby nebylo zbytí, tak věřím, že by pohlídala, ale když to není nutné, tak raději neee:)
Tak konečne
my jsme taky meli 1. Hlídání babičkou, mou tchýni. Jenom asi 3 hodiny. Dopadlo vše ok i když tchyne říkala, že trochu brečel a hledal nás. Je pravda, že to bude pořád tchýne, ale jsem ráda, že je tady, jelikož moje máma, tá je hodne daleko. No trochu mne vadí, že mne nutí abych jí dala malýho na hlídání i když proste neni potřeba. I když taky chápu, že to není jenom o potřebe. Jenom proste nemám ráda, když se na mne tlačí. Ja vím, že ješte 2×-3× takový hlídání a budu ráda za každé hlídání. Jinak opravdu žádný problém.
@mimimi1 hele moje tchyne je zlata, hlidat chce, zepta se, ale nevnucuje se. Ja davala hlidat hodne uz osmimesicniho, protoze jsem se ucila na statnice. Tebe nelaka se „zbavit“ na chvili decka a uzit si chvilku klidu?
Ja jsem za to strasne rada a to jsou malymu uz 3…
tchyni se narodila od svagrove vytouzena vnucka. Samozrejme si ji tchyne taky chce uzit a chce hlidat, dela ji to radost. Svagrova vsak je typ, ktery si hlida radsi dite sam, navíc je dost uzkostliva, boji se, ze mala bude s babickou plakat. Tchyne ji zavola, ona ji rekne mozna nebo ji rekne ja ti zavolam, ale s predstavou, ze tchyne bude sedet doma na zadku a cekat na ted muzes prijet
(jako fakt)
vidim jak to tchyni mrzi, ale neda nic vedet a raduje se z kazde chvile (tak jednou za mesic kdyz dobre) kdyz to dite vidi. Navrhuje hlidani, ale není vyslysena, tak se nevnucuje. Horsi je, ze ze strany svagrovy pak poslouchame, ze babicka za malou nechodi… Njn jit na blind tak nejsou doma, když ji tchyne zavola tak nevi nebo cekej… tezky s nima. Ale kdyz potrebuji pohlidat a vedi to dopredu a babicku si objednavaji, tak beda jak nemá volno ![]()
Myslim, ze zalezi na povaze babicek
Ono umeni vyjit se snachou a obracene spociva v dobre komunikaci a ve vzajemnem respektu. My s tchyni spolu taky ve vsem nesouhlasíme, ale respektujeme se, sdelime si sve názory a neni pro nas problém si treba po case rict tys mela pravdu
boze diky, za takovou tchyni ![]()
@mimimi1 píše:
Tak konečnemy jsme taky meli 1. Hlídání babičkou, mou tchýni. Jenom asi 3 hodiny. Dopadlo vše ok i když tchyne říkala, že trochu brečel a hledal nás. Je pravda, že to bude pořád tchýne, ale jsem ráda, že je tady, jelikož moje máma, tá je hodne daleko. No trochu mne vadí, že mne nutí abych jí dala malýho na hlídání i když proste neni potřeba. I když taky chápu, že to není jenom o potřebe. Jenom proste nemám ráda, když se na mne tlačí. Ja vím, že ješte 2×-3× takový hlídání a budu ráda za každé hlídání. Jinak opravdu žádný problém.
Já to chápu, mě třeba mrzelo, když se mě tchýně zeptala, kdy se budu vracet do práce, že bude hlídat (podotýkám, že jsem byla v 7 měsíci), vím, že to nemyslela zle a jako až bude malý nemocný a já v práci tak jí budu blahořečit, ale rozhodně neplánuju babičku jako každodenní hlídání místo školky (jestli by to vůbec babička vydržela). Jinak s tím hlídáním, jsem s malým doma, když jedu něco vyřizovat nečiní mi problém ho vzít sebou, jinak jdeme všichni jako rodina nebo hlídá manžel, situací, kdybychom potřebovali vysloveně hlídání moc nebylo. Takže u nás by to bylo spíš hlídání, ne z důvodu potřeby, ale bytí babičky s vnoučkem, ale pro mě to znamená ho sbalit, jet 30min. tam, jet domů dalších 30min. a za 3-4 hodiny to opakovat. U nás ho hlídat zatím nemůžou (pro rýpaly starají se o prababičku).
Tak já jsem babička mám tři vnuky a poslední dvojčátka. TO CO NYNÍ BUDU PSÁT, TAK NEBERTE jako zaujatost, ale bohužel je to čistá pravda. U nás je opačný problém. Naše mladá si nás plete se školkou, ale takovou celoměsíční. Kdyby mohla tak nám děcka strčí na pořád, ale jí jde o peníze, které na ně dostane. Nebzlo to jednou co k nám dala prcky na dva měsíce a nebyla schopna ani zavolat, jak se jim daří nebo jestli něco nepotřebujeme my. Prostě čistý nezájem. Nedá nám ani korunu na stravu nebo plíny. To ještě my jí posíláme jídlo a peníze, aby neumřeli hlady. Za to, že nemá peníze částečně nemůže, protože náš syn, její přítel je pěkný hajzl. Nedělá a když má prachy tak je prochlastá
.Jsou to dva hajzli, kteří si měli pořídit sádrového trpaslíka a né děti.
Já vnuky mám velmi ráda, ale mám problém s nohama. Čekala jsem dlouho na operaci kyčle, teď mám po operaci, ale zas to bude chvíli trvat než bude noha úplně v pořádku a pak mě čeká druhá kyčel. Říkám, že kdybych byla zdravá tak jí ty děcka vezmu, stejně se o ně nestará.
@Haninac syn je docela hodný, takže nejsem nejak přetížená. Ale teď jsme byli s manželem na večeří a malého hlídala tchýne a dopadlo to celkem dobře. Malej trochu brečel ale na poprvé dobrý. To je hezké, že babička s vnučkou mají takový pekný vztah. Jenom trošičku mne vadí, že mne do toho tlačí. Minule jsme si promluvily. Ona, že chce hlídat. Ja, že o tom popřemýšlím a den nato napsala sms, že malýho chce hlídat ve středu nebo ve čtvrtek.
@Daša 2 je to smutné je mě to líto.
![]()
Příspěvek upraven 15.08.17 v 14:22
Tak bych tak řekla, my babičky potažmo tchyně máme nabídnout pomoc a hlídání, ale tak aby to vyhovovalo i vám dcerám a snachám, aby to bylo o rozumným kompromisu, ne že musím, ale ráda pohlídám… Myslím, že odpočinout i potěšit se mají obě strany, babičky i mladí… ![]()
Chci jen napsat na otázku od mimimi1 jak se na to dívají babičky. Nevím jak které, ale jak tady čtu příspěvky tak moc s tchýněmi nejste spokojené skoro žádná, já jsem své snaše nic neudělala, nic jsem nekritizovala a již rok jsem neviděla svoje dvě vnučky(dvojčata), protože se odstěhovali asi 30 km daleko (špatné spojení…), nebere mi mobil, na vánoce jako by nebyli, za dárky žádný dík. Když byly malé ani jsem je nepochovala, TAKŽE je ze mě smutná babička, hledám radu jak se k nim přiblížit, začínám mít dojem, že ani nevědí, že mají ještě babičku, které je po nich smutno. Je jim 6 let, narozeniny měly na začátku srpna a nikdo mě nepozval??? Tak jak to vidíte… Smutná babička
![]()
@ak281 Na deníček se těším ![]()
@ak281 píše:
je pravda, že se chovám jako tchýně v tom smyslu, že nikdy nebude mít ke mne vztah jako se svojí maminkou (ikdyž moje snacha má v těch maminkách chaos a dost na mne dá)stejně neradím, a když tak stylem… Kubí ty nemáš čepičku nenafouká ti do oušek…nic víc nic míň…
Pobavilo mě, jak jsme každý jiný. Ty to myslíš dobře, a věřím, že stejně dobře to myslela i moje tchýně, když „se mnou“ mluvila stejně. Mně to ale vadilo, to jsem si říkala, jestli opravdu očekává, že jí to batole odpoví něco rozumného
Proč to neřekne rovnou mně? „Myslíš, že je dost oblečený?“ Pak jsem nevěděla, jestli jí jako mám odpovídat, když se mě vlastně nic neptala…
(Ale to jenom tak pro pobavení, jak to každá strana může vnímat jinak…)
Každopádně, ráda vidím, že jsou tady babičky, které si hlídání užívají… My máme spíš opačný problém, děti už máme velké, takže se nejedná o hlídání miminek, ale spíš o to, že týdnů prázdnin je do roka mnohem víc, než týdnů dovolené, a není jednoduché to vykrýt. Ano, spoustu toho zaplácnou tábory, ale všechno ne, a tam vyvstává problém, že našim prarodičům se do hlídání moc nechce. Nakonec to nějako vždycky splácame dohromady (prarodiče hlídají dohromady průměrně 2 týdny v roce jedni, a 2-3 týdny v roce druzí), ale nemohu se ubránit dojmu, že je to dost obtěžuje… Přes školní rok nehlídají vůbec, a nám to chybí, jedeme bez odpočinku, platíme slečnu na hlídání - vodění na kroužky a tak.
@babička4 píše:
Chci jen napsat na otázku od mimimi1 jak se na to dívají babičky. Nevím jak které, ale jak tady čtu příspěvky tak moc s tchýněmi nejste spokojené skoro žádná, já jsem své snaše nic neudělala, nic jsem nekritizovala a již rok jsem neviděla svoje dvě vnučky(dvojčata), protože se odstěhovali asi 30 km daleko (špatné spojení…), nebere mi mobil, na vánoce jako by nebyli, za dárky žádný dík. Když byly malé ani jsem je nepochovala, TAKŽE je ze mě smutná babička, hledám radu jak se k nim přiblížit, začínám mít dojem, že ani nevědí, že mají ještě babičku, které je po nich smutno. Je jim 6 let, narozeniny měly na začátku srpna a nikdo mě nepozval??? Tak jak to vidíte… Smutná babička![]()
To je moc smutné… Co tvůj syn na to říká?
Mám čtyři vnoučata a hlídám, jak si holky řeknou. Je mi celkem jedno, která potřebuje, i když je fakt, že syn má děti malé a dají nám víc zabrat. Ale jinak pohoda.
Nemohu nereagovat na tvoji hlášku:
@ak281 píše:
je pravda, že se chovám jako tchýně v tom smyslu, že nikdy nebude mít ke mne vztah jako se svojí maminkou (ikdyž moje snacha má v těch maminkách chaos a dost na mne dá)stejně neradím, a když tak stylem… Kubí ty nemáš čepičku nenafouká ti do oušek…nic víc nic míň…
Pobavilo mě, jak jsme každý jiný. Ty to myslíš dobře, a věřím, že stejně dobře to myslela i moje tchýně, když „se mnou“ mluvila stejně. Mně to ale vadilo, to jsem si říkala, jestli opravdu očekává, že jí to batole odpoví něco rozumného
Proč to neřekne rovnou mně? „Myslíš, že je dost oblečený?“ Pak jsem nevěděla, jestli jí jako mám odpovídat, když se mě vlastně nic neptala…
(Ale to jenom tak pro pobavení, jak to každá strana může vnímat jinak…)
Každopádně, ráda vidím, že jsou tady babičky, které si hlídání užívají… My máme spíš opačný problém, děti už máme velké, takže se nejedná o hlídání miminek, ale spíš o to, že týdnů prázdnin je do roka mnohem víc, než týdnů dovolené, a není jednoduché to vykrýt. Ano, spoustu toho zaplácnou tábory, ale všechno ne, a tam vyvstává problém, že našim prarodičům se do hlídání moc nechce. Nakonec to nějako vždycky splácame dohromady (prarodiče hlídají dohromady průměrně 2 týdny v roce jedni, a 2-3 týdny v roce druzí), ale nemohu se ubránit dojmu, že je to dost obtěžuje… Přes školní rok nehlídají vůbec, a nám to chybí, jedeme bez odpočinku, platíme slečnu na hlídání - vodění na kroužky a tak.
Jééé to je příspěvek starý 3,5 roku:-)to jsem byla babička novicka
za 14 dní dokonce jedeme nebo spíš letíme s Kubou k moři, maminka (snacha) nemá problém. Máme již druhého vnuka a už to snad ani takhle neříkám, teď když se narodil, tak bylo naopak velké horko, tak jsem spíš říkala „nedáme mokrou plenu na kočár“. Každopádně hlídám podle potřeb syna a snachy a mého času a chuti. Teď jsem slíbila a moc se na to těším, že se přistěhuji blíž (ale dostatečně daleko) budu pravidelně každé pondělí odpoledne hlídat aby mohla jít „snášenka“ do fitka a hlavně si oddychla. Tak přeji všem hodné babičky a tchýně
![]()