Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Týden zápasím s rýmou a nachlazením. Včera už se to zdálo na dobré cestě, ale dneska ráno jsem se probudila a prakticky vůbec nemluvím. Kačer Donald je proti mému hlasu hadr.
Co s tím? Nějaké doporučení na domácí léčbu?
Taky na to občas trpím, když jsem nachlazená a nedám si říct
nejdřív chraptím a pak přijdu o hlasivky úplně. Úplně nejlepší je ty hlasovky „zrehabilitovat“ naprostým mlčením, hlavně nešeptat, prostě držet bobříka mlčení, což je fakt náročné
ale pomáhá to, ty hlasivky se začnou zotavovat. Taky je dobrý priessnitzův obklad na krk (snad to píšu dobře) to mě osobně taky pomohlo no a čajíčky a třeba sníst samotný česnek, je to sice hnus, ale pomáhá to ![]()
Ještě si vzpomínám, že jsem myslím někde četla o teplé vincentce s medem, ale na to osobně nemám žaludek ![]()
@Svistice Můžeš zkusit cucat nějaké bylinkové pastilky - třeba se šalvějí, ale zázrak od toho nečekej.
Jak píše @Tris123, chce to především hlasový klid - a opravdu hlavně nešeptat, to je pro hlasivky ještě větší zátěž.
Příspěvek upraven 30.10.16 v 19:34
Na hlasivky je kalciový sirup - vím, že to není domácí, ale zabírá 100%
@MUFICE píše:
Vincentku
Pít, kloktat? Mám teda doma jen tu do nosu, tak bych musela do lékárny.
@Svistice píše:
Pít, kloktat? Mám teda doma jen tu do nosu, tak bych musela do lékárny.
Piju jí i kloktám, na jaře mi to pomohlo a ještě jsem tak 2 dny nemluvila ![]()
Mně pomáhají jedině cucací pastilky Vincentka
Zkoušela jsem ji i kloktat, ale nevím, účinek mi přišel paradoxně menší…
Ať je brzy líp, ztráta hlasu je otřesná ![]()
Taky cucám panthenol, ale jen ten originál, generikum mi nepomohlo. Chutnalo to líp, ale nepomohlo.
A Vincentka je při nachlazení, rýmě a kašli, to nejlepší. (Jinak je taky dobrá na opici
)
Panthenol pastilky, nebo Luuf nebo Herbalmed pastilky (neco s islandskym lisejnikem), nebo ta vincentka, a pak taky caj ze svizele prituly. Na to posledni jmenovane jsem nenasla v podstate nikde zadne doporuceni, ale jednou mi ho dala kamaradky babicka, kdyz jsem prisla o hlas u nich na prazdninach, zabralo to skvele a od te doby ho pouzivam.
Kloktat rostlinný olej a nejlépe do trošky vody, zamíchat a kloktat.
Velmi dobře fungují i zavařené chili papryčky, pořádně rozkousat a nechat chvíli působit v puse.