Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@julie74 Jj, takové drogerky tady máme 2. Zkusím to tam. Díky holky za tipy. ![]()
Z internetu
Mýdlový sliz se hodí na praní prádla z přírodních materiálů. Dobře si poradí s u veškerou běžnou špínou při praní na 40°C a víc. Můžete ho bez obav použít na bílé i barevné prádlo. Neobsahuje žádná bělidla ani optické zjasňovače, takže barvy nevyblednou jako při používání univerzálních prášků.
Nepoužívám aviváž. Místo ní dávám do posledního máchání ocet nebo kyselinu citronovou a pár kapek éterického oleje (tea tree, levandule nebo moje nejoblíbenější vůně Litsaea cubeba, ale jde použít jakýkoli). Kyselá složka neutralizuje případné zbytky mýdla a solí vysrážených z vody a prádlo tak pěkně změkne. Dávkuje se podle tvrdosti vody.
kostka mýdla s jelenem, marseillské mýdlo nebo jakékoli jiné mýdlo na ruční praní (vyzkoušela jsem jelena a Lanzu, perou stejně, ale Lanza mi hezčeji voní.) - mýdlo s jelenem má 180g, u ostatních mýdel podle toho případně přizpůsobte dávkování
200ml krystalické sody
rozpustit napřed mýdlo v cca 2 litrech horké vody, potom dolít na celkem cca 10 l vody - až to vychladne, bude to mít konzistenci gelu až pudinku
jinak poměry jsou jenom přibližné a pozor, sody nedávat moc, jinak bílé prádlo zešedne.
Nemá se používat na funkční prádlo - nějak ho to znefunkční
já dávám radši kyselinu citronovou - mám ji předpřipravenou v koupelně v lahvi a dávám jí přesně - TROCHU ![]()
jo jinak někde se píše, že se to musí rychle spotřebovat, jinak se to kazí - ani náhodou.
A rozhodně toh nepoužívám množství co se někde uvádí - 250-500 ml - to ani omylem - myslím, že tak maximálně 150 ml, k třeba bílým utěrkám radši přidám trochu toho Mr. Wascher - když jsou na nich skvrny
@julie74 kolik ten perkarbonat zhruba stoji, a to přidáš jenom k bílému pradlu?
@stáťáva píše:
@julie74 kolik ten perkarbonat zhruba stoji, a to přidáš jenom k bílému pradlu?
Jo, ten používám jenom k bílému jednou za občas nebo když vím, že peru nějakou hrůzu, on se může i na barevné, ale tam nějak fleky nemáme(nebo je nevidím
). Nebo s ním bělím. Stojí ta jedna piksla asi 39,– Kč a já ho mám tak na půl roku. Prostě pereš zadarmo, protože ta jedna dávka pracího prostředku - 10 l mě vyjde asi tak na 25,– Kč, když používám drahé mýdlo z olivového oleje tak tak na 35,–
Teď od května se chystám na látkové pleny, protože to se fakt vyplatí.
tak doufám, že neodpadnu
jo a nežehlím, myslím, že když se to dobře pověsí, jde to i tak ![]()
Tak jsem koupila Mr. Washr tak su zvedava budu prát sukně ke kroju tak ho vyzkousim