Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, přítel jede pracovně do Desné, ale slíbil mi, že bude mít určitě i volno, že bych za ním mohla přijet a něco by jsme mohli podniknout. Ale nějak nevim co, protože toho v okolí moc není. Už jsem kdysi byli na Smrku i u vodopádu v Harrachově. Někteří lidé mi už doporučovali přehradu, ale ta mi nepřijde dost zajímavá.
„Někteří lidé mi už doporučovali přehradu, ale ta mi nepřijde dost zajímavá.“ Myslíš protrženou přehradu na Desné? Ta je zajímavá mimořádně.
Dá se chodit po Jizerských horách, na Smědavě. Nebo na druhé straně v Pasekách nad Jizerou, krásná rázovitá vesnice s roztroušenými chalupami a spoustou stromoví.
Za mne Protržená přehrada taky super. Budete mít k dispozici vůz nebo třeba kola? Nebo se budete všude pohybovat pěšky?
Nu tak na cyklovýlet jsou Jizerky moc pěkné, jakmile se vyjede nahoru, není to tolik náročné. Manželovi rodiče moc rádi jezdí na Jizerku, tam se dá i najíst, akorát na Bukovec to s kolem moc není
. Super jsou i různé vyhlídky: Paličník, Ořešník,… Pod Ořešníkem se dá vykoupat v Černém potoce, na kterém je i vodopád. V Kořenově je tuším nějaké železniční muzeum. Zajet se dá i do Libverdy, kde je Obří sud a lázně, hodně vyhlídek, v Hejnicích je poutní bazilika + koupaliště. Bedřichov je už relativně daleko, ten je jako cíl lepší z Liberce, ale je tu Královka - rozhledna se slušnou restaurací a dětským hřištěm + přímo v Bedřichově lesní koupaliště a lanové centrum.
inspirace: https://www.navylet.cz/…izerske-hory
@Shak Tak v Desny urcite tu Protrzenou prehradu, Sous, pak je hezka Riedlova vila, Riedlova hrobka..je tu mraky rozhleden, Jizerka je uzasna, vodopady na Černé Desné..je tady toho hodne ![]()
Super výlet hlavně s dětma je jet kořenovskou „zubačkou“ z Desné do Harrachova a odtud pěšky do Kořenova (a zpět do Desné vlakem, zdatnější můžou i pěšky), přechází se hranice Jizerek a Krkonoš pres řeku Jizeru a část se jde i podél trati, kde vlak jede mezi skálama, je to asi 5 km a skončit se dá ve výše zmíněném muzeu zubačky v Kořenově, měla by tam být otevřená i stará výtopna, je tam u nádraží fajn hospoda se sezením venku. Když se trefíte na nějaký svátek nebo výročí, jezdí tu i historické lokálky, jinak už moderní RegioSpidery. Muž s dětma byli loni v Jizerkách sami, mj Ořešník i Paličník zvládli, myslím že i Polední kameny…
Černá Studnice (rozhledna) taky není daleko - u Jablonce - a mám dojem že tam bylo taky nějaký hřiště. Dá se z ní jít i na další rozhledny, např. Štěpánku, nebo po hřebenu do Tanvaldu.