Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, dobrý den,
zrovna se učím na státnice z literatury a zjišťuji, že hodně českých oficiálních autorů ze 70. a 80. let neznám ani podle jména, ani podle děl. To mě přivádí na myšlenku, jestli byli ti autoři opravdu tak populární, nebo jestli máme ve skriptech pouze nějaký reprezentativní vzorek. Mně by ale zajímalo, jak to bylo reálně ![]()
Vzpomenete si, co četli třeba vaši rodiče nebo prarodiče v té době? Co bylo oblíbené? U nás v rodině se tehdy moc nečetlo, takže mi informace nikdo dát nemůže
ptám se jen tak ze zvědavosti ![]()
No a co tam máte? Zaručeně vím, že doma byla léta temno, bílá velryba, Angelika, dáma s kaméliemi, Fučík,
Babička četla hodně Pitnerovou, Javořickou, Klostrmana, Večery pod lampou
Ja cetla knizky pro mladez, Neznalka, pohadky - treba Krasu nesmirnou 😀. Mela jsem celou knizku ruskych pohadek.
@vokishka ještě ti ty ruské doplním o O srdnatém střelci Andrejovi, pohádky od Sutějeva a mojí oblíbenou Alenku z planety Země ![]()
@vokishka píše: Více
Jj, to jsem měla v knihovně taky.
„Krása nesmírná“, to byly fakt moc hezký pohádky. ![]()
Pak jsem četla dívčí romány hlavně od Stanislava Rudolfa a Valji Stýblové. A pak ještě od Marie Majerové „Robinsonku“. ![]()
A Markéta Zinnerová psala taky moc hezky.
Příspěvek upraven 19.05.24 v 12:03
Krásu nesmírnou mám taky, špalíček pohádek miluju. Pohádky Boženy Němcové jsem četla, Martínková čítanka pohádek. Jak jel Vítek do Prahy, Rumcajs, manka. Některé jsou ještě po mámě.
Loukotková - Není římského lidu, V. Erben - kapitán Exner, Frýbová - Z neznámých důvodů, ale ta byla možná až v devadesátkách…
@slecnaannajezavodou Dej sem priklady. Meli jsme u nasich docela obsahlou knihovnu.
Dětem se četly pohádky od Boženy Němcové, Dášeňka aneb život štěněte, Honzíkova cesta, Broučci od Karafiáta, O pejskovi a kočičce, Kluci, holky a Stodůlky, Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a tyhle knížky.
Holky jako já četly Stanislava Rudolfa. Dospělí četli různé detektivky od Agathy Christie, Mileny Brůhové nebo Václava Erbena s detektivem Exnerem, od Dicka Francise.
Pak se četly romány a klasika.
Páral, Kundera, Hrabal, Zapletal, Stýblová, Škvorecký, Kohout, Arnošt Lustig, Ladislav Fuks, a spol.
Páral, Hrabal, Pavel, Stýblová, z cizích Twain, Kerouac, Hailey,… Pak samozřejmě klasika třeba Erben, Čapek, Němcová, Hrubín, Bylo toho hodně. Konkrétně kteří spisovatelé nebo díla by tě zajímala? Dej příklad, napíšeme, jestli jsme je četli.
I ten Rumcajs, Manka a taky si vzpomínám na knížku Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni, pamatujete někdo?
Taky jsme měli doma Pohádky tisíce a jedné noci, měla nádherné ilustrace, Malého Bobše a Babičku a další knihy od Němcové, ty mám i dnes.