Co se seniorkou, jak zajistit péči?

Anonymní
22.2.25 12:49

Co se seniorkou, jak zajistit péči?

Prosím o radu. Mám 90letou matku. Bohužel to nikdy nebyla hodná maminka, nikdy se o nás moc nestarala, ale i tak jsme se o ní posledních cca 7 let starali. Byla schopná alespoň si dojít na WC, umýt se, převzít obědy od donáškové služby, ostatní jsme obstarávali my. Ale v poslední době se její fyzický i mentální stav zhoršoval. Bohužel před 3 měsíci upadla, zlomila si nohu a je momentálně v LDN, kde jí ale končí pobyt. Za každou cenu chce jít domu, ale je to víceméně ležák na plenách. Chtěli jsme jí vyjít vstříc a zajistit domácí ošetřovatelku, ale i když jsme oslovili opravdu mnoho pečovatelských firem a charit, nenašli jsme ani jednu s volnou s kapacitou, v Praze je prostě situace velmi špatná. Za pobyt v LDN se jí strašně zhoršila stařecká demence a není schopna objektivně posoudit své možnosti. Demenci nemá diagnostikovanou, vždy odmítala jít k lékaři. Nemůžeme z finančních důvodů opustit práci a zůstat doma a ošetřovat jí, do důchodu máme ještě dost let. Jsme v opravdu zoufalé situaci, nevíme jak řešit. Doma si prostě neporadí, ale vzhledem k tomu, že je svéprávná, nejsme schopni ji udržet v LDN nebo zajistit nějaký domov důchodců, za žádnou cenu s tím nesouhlasí, chce domů. Co se dá v takové situaci dělat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
555
22.2.25 13:23

Pokud máš 90ti letou matku, tak asi těžko mas do důchodu daleko. :roll:
Nicméně pokud ma pokrocilou demenci, tak určitě nejake pecovatelske zařízení. Každá ldn má socialni sestru která tohle vsechno zarizuje. Pokud je to ležák s demenci, tak fakt není problém takového člověka umístit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77458
22.2.25 13:27
@Tajemnadama píše: Více

asi tak, to jsem chtěla také napsat, že zakladatelce bude tak 60 a víc, 9Oleté rodily v 18-20, a s tím dalším, co píšeš, také souhlas :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
22.2.25 13:28

I kdyby ji měla maminka ve 30ti a paní je teď 60, tak v dnešní době to má do důchodu pravděpodobně mnohem dál, než její maminka do nebe. To není jak kdysi, kdy třeba moje babička šla do důchodu v 53 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18047
22.2.25 13:30

Moje babicka byla rocnik 1911 a moji maminku mela v 33 letech (jako druhe dite).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
22.2.25 13:30

@Tajemnadama co je to za nesmysl? Zakladatele klidně může být kolem 50 let… a sociální sestry sice mají, ale pokud je pacie tka svepravna, nikdo ji nutit nemůže a kapacity zařízení i jsou opravdu špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.25 13:31
@stinga píše: Více

Je mi 56 let. Každý holt neměl děti ve 20.

• Citovat
  • Upravit
253
22.2.25 13:33
@Anonymní píše: Více

domov důchodců byste jí nejspíš nesehnali ani kdyby chtěla, jsou tam čekací lhůty i několik let. Holt starých lidí je hodně a míst kde by se o ně mohli postarat málo. Pokud se i objeví místo v nějakém soukromém domově důchodců, tak si tam účtují obrovské peníze a nechtějí lidi, kteří jsou „ležáci“ Dalo by se to řešit tím, že si zažádáte příspěvek na péči, při 4 stupni závislosti je to myslím až 27 tisíc. Ovšem to bez doktorů, kteří stanoví stupeň závislosti nepůjde.

Příspěvek upraven 22.02.25 v 13:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.25 13:33

Je mi 56 let. A nevím, jak matku někam dostat, když je svéprávná a nesouhlasí s tím.

• Citovat
  • Upravit
9085
22.2.25 13:35
@Anonymní píše: Více

A má maminka příspěvek na péči? Pokud ano, jaký stupeň? Bez PnP ji žádné státní zařízení nepřijme. Obvykle chtějí 3 a výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.25 13:35
@Camor píše: Více

Má příspěvek na péči 2.stupně, máme zažádáno o zvýšení, ale peníze neřeší náš problém. Když nikam do žádného zařízení nechce.

• Citovat
  • Upravit
3589
22.2.25 13:36

Jedině vzít si ji domů. Nebo jít bydlet k ní. Obojí je vopruz, ale omlouvám se, možná to nebude zas až tak na dlouho. Ráno jí všechno připravit k posteli a prostě bude muset vydržet, než zase přijdete domů. Třeba zjistí, že se jí to nelíbí… Nebude to teda moc život, tyhle lidi jsou většinou už protivní až zlí, mamka takto dochovala dědu, bylo jí cca 57 a šla do předčasnýho důchodu, ale klidně by to šlo i tak, jak jsem psala v úvodu,,,ale ona už byla radši doma z více důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.25 13:36

Hele je to jednoduchý, co chce ona je úplně fuk. Je ležák. Pokud nebudeš souhlasit, že se o ní budeš starat, tak bude v nemocnici/ldn/DD… je to jen na tobě :nevim:

• Citovat
  • Upravit
408
22.2.25 13:38

Proc musi opustit LDN? Muj otec tam byl asi 13mesicu, amputace nohy, vyrabeni protezy, nacvik chuze…
Zkusil bych tedy hledani jineho ustavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
22.2.25 13:40

Zkuste vysvětlit Vaši situaci sociální pracovnici v LDN a poprosit o radu. Většinou mají kontakty, tipy a různé zkušenosti, jak pomoci. A ideálně poprosit i v rámci LDN o psychiatrickou konzultaci, která by pomohla s určením jejího psychického stavu a s dalším postupem.

Chápu, že je to těžké, držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast